A KRESZ kitér a gyalogosok lefröcskölésére?
Ha a gyalogos tudja bizonyítani hogy lefröcskölted (akár szemtanúkkal), akkor panaszt tehet ellened és a tisztítást megfizettetheti. És van olyan ember aki ezt behajtja, becsületből.
Valamint forgalmi vizsgán nem engednek át ha lefröcskölöd a gyalogosokat, akár véletlenül akár szándékosan.
Egészen biztosan van olyan általános rendelkezése a KRESZ-nek, ami tiltja, hogy másnak közvetlenül kárt okozz járművezetés során. De explicite nincs megfogalmazva az, hogy ne fröcsköld le Mari nénit. :)
Azonban tény, hogy ha tudod bizonyítani a károkozást, akkor kártérítésre kötelezhető a jármű vezetője.
mr.flash: Hogy neked milyen igazad van! Ahol én pl. felszállok a buszra, a járda kb. 50-60 cm. Mögöttem kerítés, előttem az úttest és a pocsolya. Ez utóbbi esőben úgy 300 méter.
------------
De hogy a kérdésre válaszoljak: A KRESZ nagyon sok mindenre nem tér ki, amely a közlekedéssel van összefüggésben. Fröcskölésre sem. Még sorok között el rejtve sem. Köhém rendeletek sem.
Ez egészen bizonyos.
Talán más jogszabályt rá lehetne húzni, de az eső veszélyes üzem. Azt kellene megbüntetni, miért esik.
Autós legfeljebb annyit tud tenni, hogy ha van hely és a forgalom körülötte engedi, akkor lassít és beljebb húzódik. De sokszor ez sem megoldás.
Polgári peres eljárást lehetne esetleg indítani, de szerintem nincs bíróság, ami egy ilyen ügyet befogadna.
Sajnos az a baj,az utak is tele vannak gödrökkel,kátyúkkal,besüllyedt burkolattal. Ezek mindegyikében megáll a víz,és ahol az út mellett van a járda,egyszerűen nem tudsz úgy vezetni hogy ne menj bele a pocsolyába.. Illetve igen,ha kb. 5km óra sebességgel haladsz.. Vannak gyalogosok,akik esőben nem állnak 20 centire az úttesttől egy nagy tócsa mellé.. Ők rutinosak. Aztán van a másik,aki azért is rinyál ha a latyakkal beteríti egy kamion.. Hát elég kellemetlen dolog azt hiszem,de azt nem várhatják el egyik sofőrtől sem hogy lassan közlekedjen,vagy hogy a kamion tócsák között fog szlalomozni..
Én mint autós,megpróbálok figyelni a gyalogosokra,de ez nem mindig sikerül. Szerencsére még senkit nem terítettem be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!