A kamionok vonatozás közben (szélárnyékban), mennyivel fogyasztanak kevesebb üzemanyagot?
Volt az Állítólag c. műsorban ilyen teszt, kamion mögött csinálták ezt személyautóval, és az jött ki, hogy a 7L-es fogyasztású személyautó ha 30 méteren belül volt a kamionhoz, akkor már 0.2 l-t megspórolhat (tehát 6.8L), ha meg elmentek egészen extrém mértékig (2-4 m volt a távolság), akkor meg 7L helyett lement egészen 4 egész valameddig.
Kamionok esetében is hasonlóra gondolnék, tehát kb 5-20%.
a kérdésre válaszolva: ebben az esetben 10%..
de... életveszélyes mutatvány 2-3 méterre menni a másik mögött..ha az első satuzik, az összes többinek annyi...
személyautóval más a helyzet...ott akár 20% is lehet..az ráadásul nem szalad bele, ha satuzik a kamion, mert a személyautónak jobb a "megállási hatásfoka" (jajjj de szépen írtam)
az biztos, hogy baromi fárasztó figyelni a kamion lámpáját(is).. életveszély, nem éri meg.. de jó játék...
"személyautóval más a helyzet...ott akár 20% is lehet..az ráadásul nem szalad bele, ha satuzik a kamion, mert a személyautónak jobb a "megállási hatásfoka" (jajjj de szépen írtam) "
Ezt gondold át még egyszer szerintem.
10%-ot mindenképpen lehet hozni a fogyasztáson, viszont ehhez max. 4-5 méterre maradhatsz le. Marha fárasztó. Nem érdemes szórakozni ezzel.
Ha jobban lemaradsz, beörvénylik a levegő a két szerelvény közé és ugyanott vagy, mintha 50m-es követésit tartanál.
12 éve kamionozom. Még soha, senkitől nem hallottam hasonlót, hogy a szélárnyék miatt "vonatozna". Egész egyszerűen egymás seggében araszolnak az előzési tilalom miatt. Hozzánemértő politikusok kitalálták ezt a szabályt, nem mérték fel a következényeket.
Személyautót is vezetek, van kettőt is, bejártam turistaként is Európát (autóval).
Ahhaaa....
Én eddig azt hittem a szélárnyék miatt vonatoznak, de most már ezt is tudom!
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!