Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ez hogy lehetséges (tankolás)?

Ez hogy lehetséges (tankolás)?

Figyelt kérdés

Tankoltam úgy többször (Shell, Auchan, Lukoil), hogy még nem jelzett a benzinhiányt jelző lámpa, volt a kocsiban valamennyi benzin, és 45 liter körüli mennyiséggel lehetett a benzintankot teletölteni. Ennyit mutatott a benzinkút kijelzője, ha kattanásig tankoltam.

Most legutóbb a Kerepesi úti Agipnál tankoltam, de eleve kevesebb benzin lehetett már a kocsiban mint a korábbi helyeken, mert már egy ideje égett a lámpa, de így is csak 41 literrel tudtam teletankolni. Ez azt jelenti, hogy az előző helyeken becsaptak, manipuláltak valamit?

2012. dec. 7. 09:55
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem. Ha egy helyről lenne szó, akkor elhinném, de így biztosan nem. Vagy a mérő nem pontos, vagy levegős volt a rendszer. Kattanásik tankoltad? Mert akkor már megdől az elmélet.
2012. dec. 7. 10:03
 2/10 A kérdező kommentje:
Kattanásig tankoltam mindig. Az Agipnál most voltam először.
2012. dec. 7. 12:42
 3/10 anonim ***** válasza:
Nekem volt már olyan, hogy féltanknál kattant, szóval ne vonj le messzemenő következtetéseket.
2012. dec. 7. 13:40
 4/10 A kérdező kommentje:
És akkor mitől kattan előbb, ha nincs tele?
2012. dec. 7. 15:26
 5/10 anonim ***** válasza:
Sok oka lehet. A pisztolyok hosszában nincs nagy eltérés, de a hőmérséklet változása, egy másik napszakban való tankolás mind okozhat különbségeket, ezek együttesen pedig összeadódhatnak. Elképzelhető, hogy a hidegben összehúzódott a tankod. A mérővel nemigen manipulálnak, nehéz volna és eléggé kockázatos is.
2012. dec. 7. 21:32
 6/10 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy ez volt. Most hidegben tankoltam, korábban nem.
2012. dec. 8. 13:05
 7/10 anonim ***** válasza:
Igen, lehetséges. Ezért írtam, mert ezt tartom a leginkább valószínűnek. A benzinkutak a legritkább esetben csalnak a műszerrel, víz sincs annyi a tartályokban, mert pl. ha valaki hajnalban tankolna, pl. gázolajat, akkor egy csomó vizet szivattyúzna ki a kút, ami igen kellemetlen lenne már ott. Az, hogy néha az autók tankjában több év alatt képes összegyűlni egy kis víz majd problémát okozni, az megint egy másik dolog.
2012. dec. 9. 21:26
 8/10 anonim ***** válasza:

Még annyit hozzátennék ahhoz, amit előbb írtam hogy valójában az a lényeg egy belsőégésű motorral hajtott, szénhidrogént használó autó számára, hogy hány kg tüzelőanyagot, esetedben benzint, éget el, ezt nevezzük tüzelőanyag fogyasztásnak. Vagyis valójában azt kellene figyelni, hogy mekkora az elégetett benzin tömege és nem literje. Csak ugye azt nehezebb lenne a kútnál mérni, mint a térfogatot. Így literre adják. Azonban a benzin, gázolaj sűrűsége, vagyis, hogy egy liter hány kg erősen függ a hőmérséklettől. Minél hidegebb van annál sűrűbb a matéria és ezáltal több energia nyerhető ki egy literből. Vagyis azt akarom mondani ezzel, hogy a fogyasztás literben mért változása nem feltétlenül egyértelmű jele a műszaki állapotnak, vagy vezetési stílusnak.

Akik esetleg azt mondanák, hogy, igen de pl. a diesel befecskendező rendszerek is térfogatot vezérelnek, azt mondom, hogy igazuk van, vagyis mindig "literben gondolkodnak", nem tömegben, akkor igazuk van, de ha esetleg egy liter gázolaj kevesebb tömeget tartalmaz, akkor jobban is kell nyomni a gázt.

2012. dec. 9. 21:36
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Most már sokkal okosabb lettem.
2012. dec. 10. 08:08
 10/10 anonim ***** válasza:
Néha lekattan akkor is ha esetleg felcsapódik a benzin, szerintem eltérés lehet egyes kútfej kikapcsoló mehanikája között.
2013. dec. 1. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!