Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ez így szabályos?

Ez így szabályos?

Figyelt kérdés
Megyek valahol kétsávos közúton, lakott területen kívül, és balra szeretnék lekanyarodni egy kis mellékutcára. Szemből nem jön semmi, vagy csak nagyon messze, mögöttem viszont nagyon haladna egy másik autós. Ilyenkor azt szoktam csinálni (meg láttam már nem egyszer másoktól is), hogy indexelek, átmegyek a szembesávba, ott kezdek el lassítani és onnan kanyarodok le végül. Így nem akadályozok szembejövőt, de a mögöttem lévőt sem tartom fel. De nem tudom, hogy a KRESZ szerint szabályos-e így a szembesávból kanyarodni.
2012. szept. 12. 16:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Veszélyes!

Gondold el ha valaki abból az utcából -ahova te be akarsz kanyarodni- jobbra kikanyarodik! Ő nem számít rád -jobbról, te meg közben nem tudsz visszahúzódni a saját sávodba!

2012. szept. 12. 17:08
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Balra kanyarodáskor nem mehetsz át a szembejövő sávba. A saját sávodon belül egészen a felezővonalig húzódhatsz, de a másik sávot nem veheted igénybe. Erre csak kikerüléskor és előzéskor van mód.

A szabály így rendelkezik róla, aztán hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban, más kérdés.

2012. szept. 12. 17:57
 3/6 anonim ***** válasza:
És abba nem gondolsz, hogy egy ilyen út, városon kívül esetleg lankás, emelkedős lehet pár szakaszon? Te tök nyugodtan átmész a szembe sávba, ami ugye a belső sáv azoknak akik jönnek szembe. És majd szépen az életedbe kerül ez a mutatvány, mert egy pillanat alatt tűnik fel egy autó, aki 100 feletti sebességgel megy. Egyébként is baromira szabálytalan, az ilyen utak között minden esetben záróvonal van. Azt meg a Kresz szerint nem lépheted át.
2012. szept. 12. 18:04
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem szabályos!
2012. szept. 12. 18:24
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, akkor igyekszem gyorsan leszokni róla... a harmadik válaszolónak viszont azt üzenném, hogy záróvonalat még sosem léptem át, de az ilyen manővereket nem is beláthatatlan helyeken csináltam, ahol indokolt lenne egyáltalán egy záróvonal. Nem véletlen írtam oda, hogy látom, hogy nem jön szembe semmi, vagy csak nagyon messze! Emelkedőn, kanyarban ez egyszerű fizikai okok miatt nyilván megvalósíthatatlan...
2012. szept. 12. 19:06
 6/6 anonim ***** válasza:

Az előzékenység ritka madár felénk. Dicsérendő a szándék, hogy segíteni akarsz a másik közlekedőnek. De ne így, s ő meg ne akarjon jobban sietni, mint lehet! Az, aki nem tud kivárni egy akadálytalan, folyamatos, balra kanyarodást, akár 5 km/h sebességgel is, az nem alkalmas autóvezetésre.

Ha szigorúan csak a rendelet szövegét és szellemét vesszük: nem áll benne olyan, hogy ha a szabályoktól való eltérés nem veszélyeztet senkit, akkor megtehető.

2012. szept. 13. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!