Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Közlekedhet ilyen kamion?

Közlekedhet ilyen kamion?

Figyelt kérdés

Ha van egy átlagos kamionom amelynek 3 tengelyes félpótja van akkor azzal még húzhatok egy tandemest is.

Mármint úgy értem ha a félpót végére szerelek egy vonószemet és rakok a szerelvényre sárga villogókat akkor még rakhatok rá egy tandemes pótot is?

Esetleg mindezt tiltja valamilyen szabály?

2012. júl. 30. 22:36
 1/3 anonim ***** válasza:

Mármint ilyenre gondolsz? :

[link]

Itthon csak útvonalengedéllyel, BeNeLux államokban és a skandináv országokban viszont rengeteg ilyen futkározik.

Viszont inkább ebben a felállásban:

[link]

2012. júl. 30. 22:51
 2/3 anonim ***** válasza:

Na azért ez nem olyan egyszerű.

"Mármint úgy értem ha a félpót végére szerelek egy vonószemet", ahhoz olyan kialakítású pót is szükséges , nem úgy van az , hogy feldobok egy vonószemet négy csavarral :) Önhordó pótkocsinál nem is nagyon lenne hova csavarozni, csak alvázasnál.

A Kresz szerint

Teherautó és pótkocsija 18.75m

Nyergesvontató és félpótkocsi : 16.5 m

Vontató és két pótkocsi 22.5m lehet.

Ahogy írták, ezekre itthon útvonalengedély kell, mivel túlméretesnek számítanak. Ez a fizikai hosszra igaz, viszont kanyarodás szempontjából teljesen ugyanolyan az íven futása mint egy akármilyen szerelvénynek, tehát ahol befordul egy nyerges szerelvény, ott ezekkel is gond nélkül be lehet fordulni ( nyilván a rámpára álláshoz, megforduláshoz több hely kell ).

Itthon ilyenek járnak :

[link]

2012. júl. 30. 23:54
 3/3 A kérdező kommentje:

Mind a két válaszolónak köszönöm.

Egyébként olyanra gondoltam mint amilyen képet feltöltött először az első válaszoló.

2012. júl. 31. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!