Feleségemet vittem be 2 hete szülni Gyorsan jöttek a fájásai és 1 hónappal előbb jött a kicsi. Gyorsan is mentem a kocsival jött is a csekk 90 helyett 120-al mentem. Ezt mindenképpen ki kell fizetni? Nem lehet valahogy igazolni?
Polgárjogban van a "végszüksége esete", elvileg erre lehet hivatkozni esetedben.
A férjem mentőszolgálatnál dolgozik, eléggé képben van az ilyenekkel kapcsolatban (gyakorlatilag a munkája is ezt fedi le), tőle kérdeztem meg.
Szerintem egy próbát megér, legrosszabb esetben visszadobják a kérelmet és mégis ki kell fizetni.
A pontos paragrafust ő sem tudja fejből, de szerintem a complex.hu-n rá lehet keresni.
Lényeg, hogy szedj össze minden papírt, amivel bizonyítani tudod (pl kórházi dokumentumok). Ha nem szült volna meg, akkor nehezebb lenne, mert nincs mire hivatkozni.
Írd le azt is, hogy a mentő nem érkezett ki X időn belül, ez visszakereshető információ.
Biztos, ami biztos, ha tudsz szociális alapra hivatkozni (alacsony jövedelem, egy főre eső jövedelm, stb), akkor érdemes még azt is belegyúrni, erre eléggé fogékonyak a hivatalok.
A férjem szerint nagy eséllyel el fognak tekinteni a büntetéstől, de néhány levélváltásra számítani kell, mert próbálkoznak, de a jogszabály jelen esetben melletted áll.
1 próbát megér mindenképpen.
Én meg úgy jártam a 2. fiam születésénél, hogy a 39. héten csak 1 ultrahangra mentem be a kórházba, ezért 1 órára dobtam be a parkolóórába. Közben megindultak a fájások és mivel nagyon gyorsan jöttek, igy már nem engedtek ki a kocsihoz, még a cuccaimért sem.
Mire odaért a párom, nekem meg már eszembe sem jutott a dolog :-)
15 ezrünkbe fájt végül, úgy emlékszem...
Orvosilag/jogilag a koraszülés más megítélés alá esik, mint az időben kezdődő terhesség, ezért van alapja megpróbálni.
Koraszülés esetén a magzat és az anya élete is veszélyben forog.
A sima szülésnél is igaz lehet, csak a jog tesz különbséget - tehát sajnos a józan ész és a jog nem mindig találkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!