Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan kell vonattal utazni?

Hogyan kell vonattal utazni?

Figyelt kérdés

Még életemben nem utaztam vonattal, ez lesz az első. Addig eljutok, hogy megveszem a jegyet és felszállok a vonatra. De hová kell ülnöm? Ahová jólesik? A jeggyel mit kell csinálni? Le kell valahol adni, vagy meg kell jegyeztetni? Honnét tudom majd, hogy megérkeztem a célállomásba?

köszi

19/L

2012. ápr. 21. 20:51
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Oda ülsz, ahová akarsz, feltéve, ha nem az első osztályra szállsz fel másodosztályú jeggyel. A jegyet meg ha jön a kalauz lekezeli, nem kell sehová leadni. Megkérdezed a kalauzt,vagy a melletted ülőt, hogy mikor érkezel meg a célállomásra, ha nem a végállomás az.
2012. ápr. 21. 21:00
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, és azt honnét tudom meg, hogy melyik osztályon vagyok?
2012. ápr. 21. 21:04
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ki van írva a kocsi oldalára. Az első osztály meg általában piros üléses.
2012. ápr. 21. 21:31
 4/10 anonim ***** válasza:
43%
Hihi:) Ennek örülök, hogy van egy sorstárs, aki még életében nem vett vonatjegyet. Ültem már vonaton, de mindig ilyen sulis utak voltak. Őszintén szólva nekem sem lenne sok fogalmam a dologról.
2012. ápr. 21. 22:32
 5/10 anonim ***** válasza:
14%

Majd elgondolkozol ha befut valami régi redvás vonat ,hogy hová ülj le.. XD Én pl van hogy inkább állok ,mert nincs kedvem leülni a retekbe félek hogy odaragadok (még az első osztályin is!)!!! "Az a rossz hogy ez a vicc komoly...

Az IC-k meg a komolyabb vonatokkal nincs baj de ha ilyen manuális (kézi) ajtónyitású vonat fut be akkor készülj fel a legrosszabbra. Azok rettenetes állapotúak évszázados retek lep mindent.

Amúgy nem értem hogy 19 évig mit csináltál ,hogy nem jutottál vonatra??

2012. ápr. 22. 03:02
 6/10 anonim ***** válasza:
96%
Szerintem elég egyértelmű. Osztálykirándulásokra busszal ment, Középiskolába gyalog járt, esetleg busszal, ha éppen nagyobb távolságra ment, szintén busszal ment, vagy szülőkkel haverokkal autóval. Szerintem teljesen normális, hogy nem ült még vonaton. Ha nem lettek volna sulis kirándulásaim, én sem ültem volna vonaton soha...20 évesen. Ma már úgy érzem nem is fogok, mindenhova autóval járok.
2012. ápr. 22. 09:39
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Igazából attól függ, hogy milyen vonattal utazol. Vannak ugye a személy-, sebes- és gyorsvonatok, ezeken megnézed, milyen osztályú az adott kocsi (ez oldal nagy számmal van az ajtó mellé felfestve és általában belül is vannak matricák, fehér alapon fekete keretben nagy fekete 1-es vagy 2-es számjegy) és oda ülsz, ahová csak akarsz.

Fontos, hogy vannak olyan vonatok, amelyeknek a különböző kocsijait valamelyik közbülső állomáson szétkapcsolják és más-más irányban mennek tovább. Ilyen vonatoknál mindig kérdezz rá arra a többi utastól vagy a vasút személyzetétől, hogy melyik vonatrész a tiéd!

Ha InterCity (IC) vagy EuroCity (EC), esetleg EuroNight vagy Expressz (Ex) vonattal utazol, akkor általában kell venned úgynevezett helyjegyet is. Ezen fel van tüntetve, hogy hányas számú kocsiban, melyik ülőhely a tiéd. A kocsik számozását vagy az ajtón egy kis szám jelzi, vagy az ajtó mellett egy digitális kijelző, esetleg mindkettő. Az ülések számozása pedig az ülések fölötti csomagtartón található, illetve fülkés kocsiban az ülések fölött közvetlenül. Fontos, hogy ha a peronon nem az a kocsi van előtted, amelyikbe a jegyed szól, nyugodtan felszállhatsz és majd a vonaton belül elsétálsz a kocsidig - rohangálni a peronon semmi értelme (csak elesel) és még fel is tartod vele a vonatot. Néha előfordul, hogy valaki már ül a helyeden, ilyenkor mutasd meg neki a jegyedet és kérd meg, hogy üljön át máshová. De ha tök üres a vonat, nyilván mindegy, hová ülsz.

A jegy mindig legyen nálad, akkor is, ha esetleg kimész a mosdóra (bár ezt a magyar vonatok többségén általában nem árt elkerülni). Amikor jön a kalauz, add át ellenőrzésre, a kedvezményre jogosító igazolvánnyal (pl. diákigazolvány) együtt. (De legalábbis legyen kéznél az igazolvány, nem mindig kérik, de gyakori.)

A célállomás beazonosítása úgy lesz a legkönnyebb, ha kinyomtatod a www.mav-start.hu menetrendi keresőjéből annak a vonatnak a menetrendjét, amivel utazni fogsz. (Ezt úgy éred el, hogy először ugye beírod a kiinduló és célállomást, meg hogy mikor utazol, aztán a keresési találatoknál pedig rákattintasz annak a vonatnak a számára, amelyikkel utazni akarsz). Így folyamatosan tudod követni, hol tart a vonat.

De ha esetleg nem tudsz/akarsz nyomtatni, akkor csak írd fel a célállomásod előtti megálló/állomás nevét és azt, mikor érkezik oda a vonat és hogy mikor kellene megérkeznie a célállomásra. Ebből már késés esetén is ki tudod következtetni, hogy mikor kell elkezdened készülődni a leszálláshoz.

Amikor leszálltál, nézd meg, ki van-e írva az állomás/megállóhely neve valahová. Ha nem látsz ilyen táblát, kérdezz meg valakit a közeledben, hogy tényleg ott vagy-e, ahol szeretnél lenni.

Néha - de szerencsére nem túl gyakran - a régebbi vonatokon előfordul, hogy az ajtó nehezen nyílik. Ilyenkor vagy kérd meg a mögötted álló erősebb utast, hogy segítsen, vagy menj a következő ajtóhoz. (Ha eddigre már elindult a vonat, nyugodtan húzd meg ilyenkor a vészféket és szállj le, nem lesz semmi probléma belőle, ellentétben a vonatról leugrásból.)

2012. ápr. 22. 10:53
 8/10 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!

Nos azért nem ültem még vonaton, mert suliba busszal jártam, kirándulni is azzal jártunk vagy autóval. Kb. fél évvel ezelőtt voltam legközelebb egy vonathoz a vasútállomáson (nagyon élveztem) és most rávettem magam, hogy kipróbálom és valóra váltom az egyik gyerekkori álmom :)

2012. ápr. 22. 16:21
 9/10 A kérdező kommentje:
Még azt szeretném megkérdezni, hogy az állomásokat (ahol megáll a vonat) azt nem mondják be?
2012. ápr. 26. 18:45
 10/10 anonim ***** válasza:

Ez változó, vanank vonatok ,ahol bemondják, Budapest környékén az elővárosi járatokon van hangosbemondás az újabb (piros) vonatokon. Meg néhány piros csíkos vasúti kocsin.

Amúgy ahogy a buszon is oda ülsz ahová akarsz Intercity vonatokon lehet helyjegy, de arra azt úgyis külön meg kell vegyed, de az se baj ha nem a helyedre ülsz majd szólnak ill. ha első osztályra ültél másodosztályú jeggyel (alapból ha nem kéred, hogy első legyen olyat kapsz), akkor is szól a kaller, ilyenkor vagy átülsz vagy kifizeted a különbözetet. A jegyet az állomás elhagyásáig meg kell őrizned, ez rajta is van a hátoldalán ha jól tudom, igaz már nem divat, hogy az állomáson kérik ,de nem is olyan régen a Keletinél és a Nyugatinál kérték a jegyeket kifelé menet is. De mondom elvileg kérhetik, de addig mindenképpen vigyázz rá a buszhoz hasonlóan ameddig a vonaton vagy, mert bármikor kérhetik, nem csak kalauz, de néha vasútőrök és ellenőrök is razziáznak, ők a kallert ellenőrzik.

Ha viszont olyan helyen szállsz fel, ahol nincs lehetőség jegyet venni a kalauztól kell vegyél, ilyenkor pótdíj nélkül fog neked adni (pl. egy puszta közepén lévő megálló).

2012. jún. 12. 14:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!