Lejárt az útlevelem, külföldön vagyok. Ideiglenes személyim van, és érvényes jogsim. Repülövel megyek haza, átengednek a határon Eu-unióba vagyok, vagy belém fognak kötni? Útlevelem Január 9. -én járt le még nincs egy hónapja. Mi a teendö?
Ha Ön EU-tagország állampolgára vagy izlandi, liechtensteini vagy norvég állampolgár, nem kell felmutatnia személyi igazolványát vagy útlevelét, amikor egyik uniós tagállamból a másikba utazik.
Az útlevélmentes utazást biztosító schengeni térség a következő országokat foglalja magában:
Ausztria
Izland
Norvégia
Belgium
Lengyelország
Olaszország
Cseh Köztársaság
Lettország
Portugália
Dánia
Litvánia
Spanyolország
Észtország
Luxemburg
Svájc
Finnország
Magyarország
Svédország
Franciaország
Málta
Szlovákia
Görögország
Németország
Szlovénia
Hollandia
Az uniós polgároknak továbbra is érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell bemutatniuk a következő országok esetében a ki- és beutazáskor: Bulgária, Ciprus, Írország, Románia és az Egyesült Királyság. A felsorolt országok tagjai ugyan az Európai Uniónak, de nem tartoznak a schengeni térséget alkotó országok közé.
A fentiek ellenére akkor is tanácsos útlevelünket vagy személyi igazolványunkat magunkkal vinnünk, ha az útlevélmentességet biztosító schengeni térségen belül utazunk. Ugyan a határátkelésnél nem kell bemutatnunk úti okmányunkat, ám előfordulhat, hogy az út során igazolnunk kell személyazonosságunkat – például ha repülőre szállunk, vagy ha rendőr igazoltat.
Figyelem: csak a tagállami hatóságok által kiállított személyi igazolvány minősül érvényes dokumentumnak a személyazonosság igazolása céljából. A jogosítványok, bankkártyák és adóigazolványok nem tekinthetők érvényes úti okmánynak, és nem használhatók a személyazonosság igazolására.
Konkrét eset
Lars svéd állampolgár, aki Spanyolországba utazott szabadságra. Magával vitte bankkártyáját, melyet Svédországban elfogadnak a személyazonosság igazolására. Ennek ellenére Lars bajba kerülhet, ha a spanyol hatóságok felé igazolnia kell személyazonosságát, mivel a szabályok értelmében csak a svéd rendőrség által kiadott személyi igazolvány vagy útlevél számít hivatalos úti okmánynak.
Az uniós tagországok kötelesek elfogadni az alábbi okmányokat:
Nem véletlenül linkeltem be azt az oldalt!
Az utolsó az ideiglenes személyi, amit ugyanúgy kötelesek elfogadni, mint itthon!
Ha az autópályán állitanak meg ott más hogy viselkednek a rendörök mint a reptéren. Az autopályán kisebb az esélye az igazoltatásnak.A reptéren elkerülhetetlen.
A reptéren úgy bánnának az emberrel mint a terroristával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!