Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Tudtok mondani tippeket vagy...

Tudtok mondani tippeket vagy trukkoket kezdo vezetoknek?

Figyelt kérdés
Fel eves a jogsim, mar egesz termeszetesen kezelem az autot, tudtok mondani tippeket hogy mire erdemes figyelni modjuk, hogy fejlodhessek? Koszi

2012. jan. 5. 00:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
92%
Ha fejlődni akarsz, csináld meg a PÁV 1-2 őt!
2012. jan. 5. 01:00
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Leírhattad volna, hogy hol vezetsz gyakran, de azért írok néhány tippet:

városban mindig arra figyelj, hogy kerüld a feleslegesen hirtelen fékezéseket, szóval ha látod, hogy mindenképpen meg kell állni/jelentősen lassítani kell, akkor ne hagyd az utolsó pillanatra, ezáltal sokkal kellemesebb lesz melletted ülni és a többi autós is kevésbé anyázik majd:) A másik amire nagyon figyelj, hogy bármit is csinálsz, az mindig kiszámítható legyen, a többi autós tudja előre, hogy mire készülsz (ezt többnyire indexeléssel tudod jelezni).

Országúton ami hasznos tud lenni: arra figyelj, hogy ha valaki előz téged, annyiban segítsd a dolgát, hogy leveszed a lábadat a gázról, így gyorsabban befejezi az illető az előzést, és a te autód sem lassul jelentős mértékben.

Autópályán pedig annyi a lényeg, hogy ha a belső sávban mész mindig legyen a középső tükrön a szemed és ha látod, hogy valaki közelít hátulról, akkor sorolj ki a külsőbe és engedd el :)

2012. jan. 5. 01:07
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Tanulj meg kanyarodni.

Az átlag autósnak fogalma nincsen az ideális ívről, pedig az nem csak a versenypályán fontos, hanem kíméli a kocsit, jót tesz a fogyasztásnak és tempóssá teszi a haladást.

És élvezetessé teszi a vezetést.

2012. jan. 5. 02:18
 4/12 bánomisén ***** válasza:
100%

Egy aranyszabály: elsőbbséged akkor van, ha megadják. Magyarul, akkor is legyél óvatos és figyelj a keresztutcákra, ha te mész a főútvonalon, védett úton vagy éppen te érkezel a másiknak jobbkézről.

Egy másik aranyszabály: úgy ülj be a kocsiba, hogy körülötted a többi autós totálisan hülye, agresszív, béna, akkor nagy meglepetés nem érhet, legfeljebb kellemes.

Persze ezeket a tanfolyamon épp ellenkezőleg oktatják, de más az elmélet és más a gyakorlat :-)

2012. jan. 5. 02:55
 5/12 anonim ***** válasza:
89%
mire figyelj? Mindenre. Ne kezdj el rutinból vezetni, lehetnek az általad ismert utakon is változások. A szabályokat tartsd be. Ha ki akarod próbálni magad és az autót, lehetőleg olyan helyen tedd, ahol nem veszélyezteted a többi közlekedőt. Ha fiatal vagy és haverokkal elmész bulizni, soha ne engedj a csábításnak, hogy csak egy kortyot igyál... Vannak ilyenek akik rá akarnak beszélni majd. Mert mi baj lehetne. Szal mindig tisztán vezess. Ha viszel magaddal másokat, akkor különösen figyelj oda, arra is, hogy +4 fővel megváltozik az autó gyorsulása, a féktávolság stb. Az hogy a bmw sek köcsögök nem teljesen helytálló. Ugyanis minden márka képviselői közt akad ilyen is olyan is. Ha teheted fuss pár kört éjszaka is. Az másabb. Olyankor ne a terelősávot sasold ha jön veled szemben autó, hanem az út széllét jelzőhöz saccold a helyzeted. Akkor kevésbé vakít a másik lámpája. Vezess sokat, biztonságosan és balesetmentesen.
2012. jan. 5. 03:49
 6/12 anonim válasza:
100%

A KRESZ-ben benne van a kölcsönös bizalom elve, ami elvileg azt jelenti, hogy bízhatsz abban, hogy mások is betartják a szabályokat.

Az esetek nagy részében azt tapasztaltam, hogy ez nem így van. A szabályokat akaratlanul vagy akarattal, de előbb-utóbb meg fogják szegni, és a legtöbb baleset is ebből van (meg ugye figyelmetlenségből).

Én a defenzív vezetés híve vagyok = előrelátóan és megfontoltan kell vezetni. Ez nem azt jelenti, hogy ne legyél határozott, egyszerűen próbáld mindig a lehető legjobban felmérni a környezeted, és ha gond adódik, vagy bizonytalanul érzed magad, akkor inkább állj meg amint tudsz.

Például:

-Sokszor lehalkítom vagy akár ki is kapcsolom a zenét, ha úgy érzem, hogy bizonytalan vagyok bármi miatt, hogy ne vonja el a figyelmem.

-Nem tudom, hogy dohányzol-e, de ha igen, és neadjisten kiesik a parázs a cigiből, akkor tükörbe néz, és ha megteheted, azonnal megállsz, vészvillogó ki, és megkeresed. Ugyanez, ha darázs repül be az ablakon, volt már szerencsém hozzá. Persze ez csak akkor igaz és akkor lehetőség, ha tényleg nincsenek mögötted vagy legalább nem közel.

-Ha fáradt vagy, inkább állj meg a következő lehetséges helyen, szállj ki, kicsit mozgasd át magad, vagy ha úgy adódik, akár aludj is a kocsiban egy pihenőhelyen. Fáradtan vezetni nagyon veszélyes és felelőtlen dolog, de néha kénytelen vagy. Ha így alakul, és nem tudsz megállni, akkor hangosítsd fel a zenét, húzd le az ablakot, hogy több zaj jöjjön be, a lényeg, hogy maradj ébren.

-Én mostanában már verőfényes nappal is inkább lámpával járok, mert ez is ad egyfajta biztonságot. Egyértelműen jobban látható az autó így még tűző napnál is, úgyhogy érdemes.

Egy csomót lehetne még írni, de a legfontosabb az, hogy mindig próbáld meg elkerülni a problémás helyzeteket, és ha mégis belecsöppensz, akkor őrizd meg a hidegvéred, és cselekedj, mindig szem előtt tartva, hogy az élet a legfontosabb, nem az érték, az autó, vagy bármi más.

2012. jan. 5. 04:30
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Ne csak az előtted lévőt figyeld! Sokkal fontosabb, hogy legalább 2-3 autóval előtted is tudd/lásd, hogy mi történik (nagyobb autó mögött ez persze nehéz lesz). Ugyanígy fontos, hogy tudd-lásd mi történik mögötted. Próbálj előre gondolkodni 10-20-50-100m-rel, pl a fölösleges fékezések és gyorsítások elkerülésére. Nagyobb forgalomban érdemesebb 1 fokozattal alacsonyabban menni, ott ugyanis jobb a gyorsulás és ha lassítani kell, akkor jobban megfog a motorfék (amit amúgyis érdemes kihasználni).
2012. jan. 5. 06:59
 8/12 anonim ***** válasza:
89%

Valaki írta, h mindig legyél egyértelmű, ha már kitetted az indexet, ne vedd vissza csak azért, mert rájöttél, h nem is az az utca, akkor már tessék bekanyarodni, nekem ez nagyon zavaró.

Figyeld a lámpákat. Velem sokszor előfordult, h fél éves jogsival már "rutinból" akartam vezetni, volt, h elbambultam, simán belementem a pirosba.

Nem árt, ha egy pici fékezést azért teszel, épp csak villantsd meg a lámpákat, az olyan zavaró, amikor csak motorfékkel fékeznek.

Próbálj meg lendületesen vezetni, lámpaváltásnak igyekezz elindulni, amíg nem vagy rutinos, nyugodtan már hamarabb sebességbe teheted az autót.

Ha van a városodban nehéz rész, gyakorold forgalom nélkül, ezekre a helyekre már tanuló korodban elvisznek, nálunk van egy nagy emelkedő egy négysávosra, sokat mentem direkt arra, h majd ha élesben kell, akkor is meg tudjam csinálni, és ne stresszeljen, h beállt valaki mögém.

2012. jan. 5. 08:30
 9/12 A kérdező kommentje:

Koszi mindenkinek.

Eleg hamar kirakom az indexet, szerintem kiszamithatoan vezetek. Eddigi palyafutasom alatt 2szer volt hogy azt mondtam hogy ez elbasztam es mazli hogy nem koccantunk.

Az elso hogy agressivan mentem be egy keresztezodesbe pedig nem voltam biztos hogy kie az elsobbseg, dudaltak is ram es leesett.

A 2. amikor eleg feszulten vezettem es tobbsavos uton (Budaorsi) es a mellettem levo kb 30mpindexeles utan sem lassitott,hogy lehuzodhassak. Ugyhogy felgyorsitottam ahogy tudtam es bevagtam ele eleg kozel volt dudalt is. Mar tudom hogy inkabb lassitani kellettvolna es mogotte, nem engedem magam felidegesiteni.

Elvileg kanyar elott fekezni es kanyar feletol gaz, nekem igy tanitottak. De eleg gyorsan szoktam belejukmenni elvezem ahogy hat a centrifugalis ero.

Darazs engem mar csipett is meg, kb 4cmre volt lehuzva az ablak, becsapodott es eggbol nyakoncsipett. Mazli hogy ures volt az ut:).

Eleg nagy kovetesi tavolsagot hagyok.

Nagyreszt ugy vezetek ahogy irtatok. Tudtok inkabb az auto kimelesere

irni dolgokat? Miket ne csinaljak vagy csinaljak. Egy fiat puntot vezetek. Kiirok egy kerdest

2012. jan. 5. 08:30
 10/12 A kérdező kommentje:
Eszembe,juttattad az egyik elso vezetesemet. A mammut elott van egy nagyon eldugott lampa a jardaszigetrol. Mar a kovetkezot neztem kb 20 meterrel elotte es belehajtottam a pirosba. Magyon para volt majdnem beleptek elem. Azota jobban figyelek:P
2012. jan. 5. 08:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!