MÁV-os hangosbemondó hogy üzemel?

Igen, úgy működik. Egy ember felmondta a szövegeket egy gépre, ami aztán abból rakja össze. A vezérlését nem ismerem pontosan (gyanítom, automatikus, de többet nem tudok róla), de az biztos, hogy előre elkészített hangmintákból dolgozik. Lehet is hallani, hogy a szavak végén néha furcsán felfelé viszi a hangsúlyt.
Van viszont olyan is, mikor "igazi" ember mond be valamit, mert a gép sem tudhat mindent: ilyenkor kicsit más a MÁV-szignál (talán magasabb) és általában alig érted, miről van szó, mert egy nem túl jó minőségű mikrofonba hadarják bele a szöveget.

A válasz írója 92%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 20:17
"Figyelem, figyelem! Szolgálati közlemény! Jóska, hozd vissza a kulcsot!" (Távolodva a mikrofontól: Mer' pofánbaszlak!)

Meg a tájszólás:
"Figyelemfigyelem! Gyorsvonat indul az A vágányról, A mint alamér."

"Második: ez igaz, ilyesmit én is hallottam.. "
Igen, igen és Magxarország 10 milliós lakosából legalább 14 millióan hallották már ezt vagy hasonlót...
Hát ez nem egészen a leírtak alapján működik! :)
Mondom példának: Miskolc-Tiszai pályaudvar
Azok a bejátszott hangok nem felvétel. Egy program segítségével gép mondja be az adatokat ... tehát az egy gép hang. lehet állítani a gépnek a hangján a hangerőt, a stílust, (cigány, paraszt, normál) női illetve férfi hang legyen. Benne vannak a minták amit az irányító választ ki egy sorban ott van hogy
érk./ind. vonat honnan hová mikorra mikor vágány késés
érkezik személy keleti sátoraljaújhely 8
indul gyors
azonnalind IC
elment
késik
késéseknél fel van sorolva 5 10 15 20 25 30 .. stb. kiválasztja az aktuálist ... tolatást végeznek, kihúzzák a szerelvényt, akkor van olyan, hogy egy kijelölt vonat forgalmi okból késéssel fog indulni, műszaki okok miatt késéssel fog indulni ... azt pedig élő szóval mondják be, hogyha valamelyik vonat bevár valakit!
pl.:
Tájékoztatásul közöljük az utazóközönséggel, hogy 5513 számú kazincbarcikáig közlekedő személyvonat vár IC650.
remélem tudtam segíteni ...
üdv. Réz Tamás

"Azok a bejátszott hangok nem felvétel. Egy program segítségével gép mondja be az adatokat ... tehát az egy gép hang. lehet állítani a gépnek a hangján a hangerőt, a stílust, (cigány, paraszt, normál) női illetve férfi hang legyen. Benne vannak a minták amit az irányító választ ki egy sorban ott van hogy "
Ez totális tévedés :)
Magyarországon a vasútnál a gépesített hangbemondások 98%-ában Rábai Balázs vagy Szalóczy Pál ex Magyar Rádiós hírolvasók, műsorvezetők hangját hallani.
Többségében kijelenthető, hogy 3 félre rendszer létezik: A Schauer, A Funkwer-Kölleda és a HungaroByte rendszerei.
Előbbi 2-nél Rábai hangját használják, míg utóbbinál Szalóczy nemes orgánuma hallható.
Tévedés, hogy bármiféle tájszólás beállítható lenne, egyféleképpen játszik le, amit egyszer a két úr valamelyikétől felvettek.
A késéseknél sincsenek értékek felsorolva, azt a kezelő maga írja be,a gép pedig a felvett számokkal mondja ki. Dinamikus kijelző esetén kiírható bármennyi perc késés (főleg Székesfehérváron szokás a "vonat 12 percet késik" jellegű bemondás) a statikus kijelőknél pedig a legközelebbi értéket lapozza ki a gép. (De ilyen helyeken inkább kerek késéseket mondatnak be.)
A gépen a hangerő nem állítható, hiszen azt a TEB telepítéskor állítja be nappali és éjjeli mérések elvégzése után. Ezen állítani nem szoktak, kivétel ha lakossági panasz érkezik a nagy zajra, vagy épp utaspanasz a gyenge érthetőségre, de ilyen ritkán van. Amúgy a rendszer automatikusan 22-06 óráig az éjjeli, csendesebb üzemmódot használja.
Az sem igaz, hogy élőszóval kellene bemondani, ha csatlakozást vár be, létezik késés indokként a "vonat csatlakozás miatt" késés.
"Tájékoztatásul közöljük az utazóközönséggel, hogy 5513 számú kazincbarcikáig közlekedő személyvonat vár IC650. "
Ilyet sem mondanak be, lévén az utazóközönségnek a vonatszám nem tartalmaz információt. Olyan mondanak be, hogy az x vágányról x-kor y-ba induló személyvonat csatlakozásra vár.
Kedves előző!
1) Van ilyen program amit írtam!
Itt a Tiszain Rábai Balázs hallható, és mivel többször voltam már fent a toronyban így tudom, SŐT ki is próbálhattam! tehát tudom, hogy állíthat be rajta tájszólást és egyéb más funkció is!!!
csatlakozásnál pontosan így szól!
"Tájékoztatásul közöljük az utazóközönséggel, hogy a Kazincbarcika állomásig közlekedő személyvonat vár a Budapest-keleti pályaudvarig közlekedő sebesre" ... viszont kisebb állomások pl.: Felsőzsolca, Emőd, Nyékládháza, mondják a vonatszámot is, hogy a mozdonyvezető és a jegyvizsgáló is képben legyen, hogy most pontosan kire is várnak! A tiszain nincsen felvéve hanganyag csatlakozással ... egyéb kérdésben nagyon szívesen segítek!
Üdvözlettel: Réz Tamás, Miskolc
jah még:
Az adatbázisban minden vonatszámhoz hozzárendelhetõk a következõ paraméterek:
Érkezési idõ -Indulási idõ -Vágányszám (kezelõ által módosítható)
Vonattípus (érkezõ, induló, átmenõ)
Állomási közlemény , késés közlemény
Idegen nyelvû közlemények
Hangkörzet beállítás (kezelõ által módosítható)
Késés (percben) (kezelõ által módosítható)
Idegen nyelveken történõ bemondás (kezelõ által módosítható)
Vizuális tábla adatok
Algoritmus tábla (kimondási idõk, táblavezérlési idõk, stb.)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!