Autósiskola. Hogyan, hol, mennyiért, mennyi ideig?
Le szeretném tenni a jogosítványt, de halvány fogalmam sincs, hogy működik ez az egész. Budapesti vagyok, tehát itt szeretnék tanulni. Nézegettem autósiskolákat, de úgy igazán az összes részlet sehol sincs leírva, mindenhol inkább a kedvezményeiket fényezik, úgyhogy feltennék néhány kérdést azoknak, akik már túl vannak rajta és értenek hozzá.
Budapesten hol érdemes tanulni, van olyan iskola, ami viszonylag olcsó és emberségesek az oktatók?
Miket kell pontosan tanulni, milyen "tantárgyak" vannak?
Kb. mennyi időt vesz igénybe az egész dolog tanfolyammal, gyakorlattal, vizsgákkal együtt? Van rá esély, hogy karácsony előtt vagy legkésőbb januárig elvégezzem (az nem lényeg, hogy a papírt mikor kapom meg)?
Nem budapesti vagyok, ezért az első kérdésedre nem tudok válaszolni, de
ha jól értelmezem a második kérdésed, akkor arra akarsz rákérdezni mikből kell vizsgáznod? Ha igen vöröskeresztes vizsga(elsősegély nyujtás, ujjraélesztés,..), kresz (elméleti kérdések), rutin vizsga(tesztpályán való vizsga), forgalmi(a forgalomba való vezetés). A rutin és a forgalmi vizsga elején müszakit kérdezik(kötelező ellenörzés hangos elvégzése).
Nincs rá esély, hogy karácsony elött letedd. Mert kressz tanfolyam(kötelező) 2-3hét, utánna kb 2 hét a vizsga. Közbe ha nagy szerencséd van eltudod végezni a vöröskeresztet. A rutinvpályás vezetések min 3 hét, utánna megint 2 hét a vizsgáig, majd forgalmi, ami 4-5 hét, és utánna megint pár hét a vizsgáig. Körübelül erre az egészre háát 3 hónap. De azért sok sikert!
Ha most bunkó akarnék lenni, azt mondanám hogy használd az archívumot, és a keresőt azért van! Ez egy (bár te is sejthetnéd hgoy nem te vagy az első ilyen kérdéssel, bár a GYK sztem ki is írta hgoy volt már hasonló!) nagyon népszerű kérdés, szinte hetente egyszer beesik egy...
Bunkó vagyok: használd a keresőt!
Na jó, legyen, megint (immáron már kb. 100.) leírom a kisebb regényt amit már oly sokszor megtettem, mert egyesek képtelenek használni ( az amúgy a GYK elején is kiírt és kért!) az archívumot! Igen, rád gondoltam :)
Elmész az autósiskolába, beiratkozol, majd elmész a háziorvoshoz (vagy megy az iskolába) és kiállít egy orvosi igazolást hogy vezethetsz (ez kb. annyi hogy nem vagy félszemű és ellátsz a szoba végéig, illetve nem vagy totál süket). Tehát ha autóba ülsz, nem fog senkit veszélyeztetni.
Az első tárgy a KRESZ: ennek is van több része: a szabályok, táblák, rendőri jelzések, műszaki (hogyan működik az autó elméletben, a motor, a váltó, stb...), vezetéselmélet.
Iskolától függ hogy vannak a kresz órák, nagyon változó, de jellemzően 1-2-3 hét. Kiscsoportos oktatás (1-2 től akár 10 főig) és nincs házi, semmi. Beülsz, figyelsz, jegyzetelsz. Vannak szuperintenzívek, amikor 1 nap letolnak 4 órányi anyagot és akkor mondjuk az órák hétvégén vannak. Egyébként jellemzően vannak délutáni és délelöttös órák is.
A KRESZ vizsga számítógépen történik teszt formájában. Érdemes rá sokat gyakorolni, teszteket töltögetni, hogy sikerüljön. Amíg nincs sikeres KRESZ vizsga, nem mehetsz tovább...
Ha megvan a KRESZ vizsgád, akkor mehetsz rutinozni a zárt gyakorló pályára. Itt már te fogod vezetni a kocsit, az oktató majd mond, mutat mindent, nem baj ha még életedben nem ültél volán mögött, no para, mindenki így kezdte. A rutinon tanulod meg az alapokat: elindulás, megállás, kanyarodás, tolatás, parkolás, gyorsítás, lassítás, ilyesmik. Jellemzően kis sebességgel mész.
10 rutin óra után mehetsz a rutinvizsgára. Ha ez is megvan, akkor mehetsz forgalomba.
Forgalom: talán ez a legérdekesebb része. Itt már konkrétan a forgalomban, a többi autó között vezetsz, és nagyon sok dologra kell egyszerre figyelned: az autó, a közúti jelzések, táblák, többi közlekedő, oktató szóval nem egyszerű :)
20 forgalmi óra után mehetsz forgalmi vizsgára, ez a legnehezebb. Nagyon kell figyelni, egy másodpercnyi kihagyás is eredményezheti a sikertelen vizsgát.
Fontos dolgok:
A vizsgák hatósági díjasak, azaz mindenhol ugyanannyiba kerülnek, teljesen mindegy melyik iskolába mész.
Az iskolák az NKH által előírt kötelező 30 órával számolják a vezetést. De ez nem jelenti azt, hogy ennyi neked is elég lesz. Minden ember más. Van akinek bőven elég a 30, van akinek 100 sem. Az NKH ezt a 30 órát mint kötelezvény írja elő, tehát ennél korábban nem mehetsz semmi szín alatt vizsgázni, több órát azonban értelemszerűen vehetsz. A legtöbb embernek inkább 40-50 óra kell, mert 30 valóban kevés, tehát 10-20 pótórával simán számolhatsz.
Ez azért fontos, mert sokan 30al számolnak aztán szívják a fogukat hogy elfogyott a pénz. Tessék ráhagyni!
Az iskolák a gyakorlati óradíjakat adják meg, ma a reális olyan 2000-3000 között van. Túl olcsó iskolába ne menj, 2000 ft alatt ma gyakorlati órát kihozni lehetetlen.
NKH szabály hogy egy vezetési óra hány perces. Elvben! Persze, hirdetnek 1700ért is csakhogy ott a 90 percből kb 50et fogsz vezetni, így lesz olcsóbb az iskolának. Vagy a pótóra (tehát a kötelező 30-on felüli) lesz irreálisan sok, mondjuk 2600 ft!
Sok iskolában a kiegészítő költségeket nem tüntetik fel (orvosi vizsgálat díja, fénykép, jogsi kiváltás, könyv, stb...)
A jogsi átlagosan ma mindennel együtt olyan 150 körül van.
Sok kontár és lehúzós iskola és oktató van. Ha rám hallgatsz minőségi iskolába mész. Egyszer kell megtanulni vezetni, de akkor jól!
Az elméletet viszonylag gyorsan le lehet tolni. A gyakorlattal szoktak lenni a gondok, mert ott ügye végig egy oktatónál vagy. Ha az oktató nagyon elfoglalt, akkro van úgy hogy hetente csak egyszer tudsz menni vezetni. Egy vezetéssel két órát vezetsz, tehát durván 15-20 alkalom kell. Ha sikerül az oktatóval megbeszélni, akár mehetsz naponta is vezetni, de ez ténleg oktató függő, mennyire van betelve.
Ha most elkezded, meglehet januárig. Jellemzően 2-3-4 hónapig szokott tartani. Az autó amelyiken tanulsz, mindegy milyen. A lényeg hogy az oktató jó legyen. Egy jó oktatótól sokat tanulsz, míg egy idióta akár még a kedvedet is elveheti az egésztől amellett hogy meg sem tanulsz rendesen vezetni.
Amit én ajánlok:
Náluk tanultam, nagyon korrektek, árban is jók.
Amit kerülnék:
- csiga
- ati (és ati különböző nevű verziói)
Amit ajánlok:
- Maczi suli
- Mazsola
- Kalmár
A válasz írója 69%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:28
Az előítételek azért nem véletlenül születnek. Ha mindenkivel normálisak lennének, akkor nem lennének rémtörténetek. Ha azoknak csak 10%a igaz, már nagyon sok :)
Amúgy a borzalmas, a "nem annyira rossz", "nem volt semmi bajom" és a profi között azért vannak elég durva különbségek. Én azt mondom egyszer tanul az ember, akkor kell rá kifizetni a pénzt. Több olyan emberkét is tanítgattam akiknek már van jogsijuk, csak nagyon keveset vezetnek. Olyan dolgokot mondok neki, ami nálunk a tanuláskor evidens volt, hogy ők még csak nem is hallottak róla, a tanár el sem mondta. Levizsgáztak valahogy, de igazából nem tudnak jól vezetni, sok dologgal ninsenek tisztában. Nagyon nem mindegy hogy adott esetben a saját károdon tanulod meg, vagy az iskolában.
A csigánál is biztosan vannak jó oktatók, de nem mind, sok a kontár. Felsoroltam iskolákat, ahol az oktatók 90%a jó minőségű oktatást biztosít. Ezek után minek kockáztatni egy olyan iskolával, ami ugyan olcsóbb, de a minőség kétséges? Olcsó húsnak....
Amúgy ténleg vicces hogy sok ember éveken át szemrebbenés nélkül kifizeti az angol tanárnak az óránkénti 2000-3000 ft-ot, holott azon nem múlik emberélet. Ha pedig az autóvezetésről van szó (ami a tanárnak jóvak több kiadással jár mint angol esetben) mindenki húzza a száját.
-Kalmár Autósiskola-
Senkinek nem ajánlom! A vizsgáztatót elvárják, hogy lefizesd, különben buksz. Nagyon rossz a véleményem róluk.
En az Ati-ba jarok,eddig megvagyok vele elegedve,igaz meg csak az elejen tartok....de pl.ez is sokat dobott a hangulaton,a megitelesen.h.amikor bementem vorosvari uti irodaba,ott egy olyan aranyos,talpraesett,emberseges jo humoru néni fogadott-nala iratkoztam be--hogy maris megtetszett! es ha emellett meg abbol indulok ki h nem olcso,mar ez is megnyugtat,h.nem lehet gagyi se!
eddig a kresz anyag 33ezer volt+orvosi.kb 40ezer-neltartok es meg nincs benne a kresz vizsgadij se...se az elsosegely.a vezetes min.135 lesz,pot orak nelkul,s meg tovabbi vizsgadijak.papirozas stb.szoval kozelse mondanam olcsonak!!
jo ha 200bol kijovok!persze meg egy jo gyak.oktatot ki kell fogni,de remelem a legjobbakat.max.oktatot valtok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!