Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Jogosítványba lehet egyszerre...

Jogosítványba lehet egyszerre I. És II. típusú egészségügyi alkalmassági beírva?

Figyelt kérdés

Jogosítványba lehet egyszerre I. És II. típusú egészségügyi alkalmassági beírva?

Pl. 49 évesen megcsináltatom qz I. Eü-t amivel A B-hez 10 év alkalmasságit kapok. Szolgáltatás és vállalkozason kívüli B persze.

Viszon C,D,E-hez nem ervényes az I. E.Ü., oda meg II. E.Ü.-T csinálnák. 50-től 3 evenkent adják.

tegnap 13:07
 1/4 anonim ***** válasza:

Csak a 2-es kódja lesz beírva, az amúgyis szigorúbb az 1-esnél.

Én ezzel szívtam meg, mert honvédségnél megcsináltam a B-C kategóriát, de így csak 5 évre kaptam meg a jogsit, amúgy azota sem vezettem tehert. Dokinőm szerint megadná még 10-re, viszont akkor teherautót nem vezethetnék.

tegnap 13:13
 2/4 anonim ***** válasza:

A dolog ott kezdődik, hogy a vizsgálatot kérő határozza meg, hogy 1-es vagy 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kér. Személyhez kötődik, nem járműkategóriákhoz.

A vizsgálatot végző orvosnak mindegy, hogy milyen kategóriákban levő járművet akar vezetni a vizsgálatra jelentkező. Ha valakinek „AM” kategóriás vizsgája van és 2-es alkalmasságit kér, akkor aszerint vizsgál és értékeli a vizsgálati eredményeket, ha valakinek „A”, „B”, „C”, „D” kategóriás vizsgái vannak és 1-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kér, akkor aszerint vizsgál és értékeli a vizsgálati eredményeket. A vizsgálati lapon a kért alkalmassági csoportot jelöli meg.

Ha valaki vezetői engedély(cseré)t igényel, azon az egészségügyi vizsgálati lapon jelölt alkalmasság kódja (1-es esetén 101, 2-es esetén 102) fog szerepelni. Ha 1-es alkalmassági csoportú a jelölés, akkor az adatlapon ugyan szerepelni fog minden olyan kategória, amiből vizsgái vannak, de csak azok lesznek *-al jelölve, amelyekre az egészségügyi alkalmassági csoportja jogosítja, és csak a *-al jelöltek kerülnek a vezetői engedélyre. A 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatnak eleget tevő személyt alkalmasnak kell tekinteni az 1. alkalmassági csoport tekintetében is.

Azt, hogy milyen időtartamra szól az alkalmasság, a vizsgált személy vizsgálatkor betöltött éveinek száma és az alkalmassági csoport együttesen határozza meg.

Nem értem, mire lenne jó, ha kategóriánként lenne alkalmassági csoport? A legkisebb időközű miatt úgyis sűrűbben kéne menni, plusz még időnként közbe iktatódna egy-egy ritkább időközű is. A vizsgálat díja életkortól függ, ugyanannyi bármelyik alkalmassági csoport esetén.

Ha valaki tudja, hogy nem fog belátható időn belül 2-es alkalmassági csoportot követelő járművet vezetni, akkor 1-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kér, és annak megfelelő időtartamra kapja a vezetői engedélyét. Ha az érvényesség letelte előtt mégis szeretne 2-es alkalmassági csoportot elváró járművet vezetni, akkor kér 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatot és azzal igényel vezetői engedély cserét.

Akinek van 2-es alkalmassági csoportú alkalmasságot igénylő kategóriája, nincs kötelezve 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatra; ő tudja és dönt arról, hogy kell-e neki a 2-es alkalmassági csoport. Csak néhány évig vezettem „C” kategóriába tartozó járművet, azóta 1-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kérek. Az adatlapon látszik, miből vannak vizsgáim, azokat nem vesztem el, csak amíg 1-es alkalmassági csoportú eredményem van, nem mindegyiket vezethetem. Pl. a múlt év őszi adatlapomon nincs csillag a 2-es alkalmassági csoportot igénylő kategóriákhoz; nem is kerültek a vezetői engedélyemre: [link]

tegnap 15:17
 3/4 A kérdező kommentje:

1# Ugyanígy vagyok.

2# Igen én meghatározom, hogy mind kettőt kérem.

De kérhetem-e egyszerre?

Mert nehogy már egy úrivezetői 10 évre kapja a B-t én meg 3 évente nézegethetem, hogy ÚÚ már megint lejárt.

Nekem nem kell adatlap, hogy van DE, ne húzzák ki a jogosítványból.

Legyen az is benne II.-el. De ha véletlen kicsúsznák akkor ott van a B még mindig érvényes.

Külföldi munkánál se hátrány.

+7.200 Forintért ne kelljen szaladgálni emiatt külföldről.

Egy kicsit jogi ellentmondásnak érzem ezt.

tegnap 16:10
 4/4 anonim ***** válasza:

Egy személy vagy, egy érvényes vezetői engedélyed lehet, ahhoz egyféle csoportú vizsgálatot kérhetsz, és a vezetői engedély minden kategóriára azonos ideig érvényes.

Hogy csinálnád? Ugyanazon a vezetői engedélyen a „B” kategóriád 10 évig lenne érvényes, a „C”, „D”, „E” rövidebb ideig? És mit csinálnál, mikor az utóbbi három érvényessége lejár? A „B”-t használnád 10 évig, a többit meg a lejárat után nem használnád? Ha szükséged van az utóbbi háromra, akkor azok érvényességének lejártakor úgyis kellene új egészségügyi vizsgálatot és vezetői engedélyt csináltatnod, feleslegesen lenne, hogy a „B” kategóriád még tovább érvényes. Nem kategóriánként, kategóriacsoportonként van külön-külön vezetői engedélyed.

És olyan időtartam összevetés, amit írsz, nem létezik. Nincs olyan életkor, amikor az 1. alkalmassági csoport esetén 10 évre, 2. alkalmassági csoport esetén 3 évre adják az érvényességet. Eleve, 2. alkalmassági csoport esetén nincs is 3 év: a 60. életév betöltése előttig 5 évre, betöltésétől 2 évre adják az érvényességet. [link]

tegnap 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!