Jogosítványba lehet egyszerre I. És II. típusú egészségügyi alkalmassági beírva?
Jogosítványba lehet egyszerre I. És II. típusú egészségügyi alkalmassági beírva?
Pl. 49 évesen megcsináltatom qz I. Eü-t amivel A B-hez 10 év alkalmasságit kapok. Szolgáltatás és vállalkozason kívüli B persze.
Viszon C,D,E-hez nem ervényes az I. E.Ü., oda meg II. E.Ü.-T csinálnák. 50-től 3 evenkent adják.
Csak a 2-es kódja lesz beírva, az amúgyis szigorúbb az 1-esnél.
Én ezzel szívtam meg, mert honvédségnél megcsináltam a B-C kategóriát, de így csak 5 évre kaptam meg a jogsit, amúgy azota sem vezettem tehert. Dokinőm szerint megadná még 10-re, viszont akkor teherautót nem vezethetnék.
A dolog ott kezdődik, hogy a vizsgálatot kérő határozza meg, hogy 1-es vagy 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kér. Személyhez kötődik, nem járműkategóriákhoz.
A vizsgálatot végző orvosnak mindegy, hogy milyen kategóriákban levő járművet akar vezetni a vizsgálatra jelentkező. Ha valakinek „AM” kategóriás vizsgája van és 2-es alkalmasságit kér, akkor aszerint vizsgál és értékeli a vizsgálati eredményeket, ha valakinek „A”, „B”, „C”, „D” kategóriás vizsgái vannak és 1-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kér, akkor aszerint vizsgál és értékeli a vizsgálati eredményeket. A vizsgálati lapon a kért alkalmassági csoportot jelöli meg.
Ha valaki vezetői engedély(cseré)t igényel, azon az egészségügyi vizsgálati lapon jelölt alkalmasság kódja (1-es esetén 101, 2-es esetén 102) fog szerepelni. Ha 1-es alkalmassági csoportú a jelölés, akkor az adatlapon ugyan szerepelni fog minden olyan kategória, amiből vizsgái vannak, de csak azok lesznek *-al jelölve, amelyekre az egészségügyi alkalmassági csoportja jogosítja, és csak a *-al jelöltek kerülnek a vezetői engedélyre. A 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatnak eleget tevő személyt alkalmasnak kell tekinteni az 1. alkalmassági csoport tekintetében is.
Azt, hogy milyen időtartamra szól az alkalmasság, a vizsgált személy vizsgálatkor betöltött éveinek száma és az alkalmassági csoport együttesen határozza meg.
Nem értem, mire lenne jó, ha kategóriánként lenne alkalmassági csoport? A legkisebb időközű miatt úgyis sűrűbben kéne menni, plusz még időnként közbe iktatódna egy-egy ritkább időközű is. A vizsgálat díja életkortól függ, ugyanannyi bármelyik alkalmassági csoport esetén.
Ha valaki tudja, hogy nem fog belátható időn belül 2-es alkalmassági csoportot követelő járművet vezetni, akkor 1-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kér, és annak megfelelő időtartamra kapja a vezetői engedélyét. Ha az érvényesség letelte előtt mégis szeretne 2-es alkalmassági csoportot elváró járművet vezetni, akkor kér 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatot és azzal igényel vezetői engedély cserét.
Akinek van 2-es alkalmassági csoportú alkalmasságot igénylő kategóriája, nincs kötelezve 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatra; ő tudja és dönt arról, hogy kell-e neki a 2-es alkalmassági csoport. Csak néhány évig vezettem „C” kategóriába tartozó járművet, azóta 1-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kérek. Az adatlapon látszik, miből vannak vizsgáim, azokat nem vesztem el, csak amíg 1-es alkalmassági csoportú eredményem van, nem mindegyiket vezethetem. Pl. a múlt év őszi adatlapomon nincs csillag a 2-es alkalmassági csoportot igénylő kategóriákhoz; nem is kerültek a vezetői engedélyemre: [link]
1# Ugyanígy vagyok.
2# Igen én meghatározom, hogy mind kettőt kérem.
De kérhetem-e egyszerre?
Mert nehogy már egy úrivezetői 10 évre kapja a B-t én meg 3 évente nézegethetem, hogy ÚÚ már megint lejárt.
Nekem nem kell adatlap, hogy van DE, ne húzzák ki a jogosítványból.
Legyen az is benne II.-el. De ha véletlen kicsúsznák akkor ott van a B még mindig érvényes.
Külföldi munkánál se hátrány.
+7.200 Forintért ne kelljen szaladgálni emiatt külföldről.
Egy kicsit jogi ellentmondásnak érzem ezt.
Egy személy vagy, egy érvényes vezetői engedélyed lehet, ahhoz egyféle csoportú vizsgálatot kérhetsz, és a vezetői engedély minden kategóriára azonos ideig érvényes.
Hogy csinálnád? Ugyanazon a vezetői engedélyen a „B” kategóriád 10 évig lenne érvényes, a „C”, „D”, „E” rövidebb ideig? És mit csinálnál, mikor az utóbbi három érvényessége lejár? A „B”-t használnád 10 évig, a többit meg a lejárat után nem használnád? Ha szükséged van az utóbbi háromra, akkor azok érvényességének lejártakor úgyis kellene új egészségügyi vizsgálatot és vezetői engedélyt csináltatnod, feleslegesen lenne, hogy a „B” kategóriád még tovább érvényes. Nem kategóriánként, kategóriacsoportonként van külön-külön vezetői engedélyed.
És olyan időtartam összevetés, amit írsz, nem létezik. Nincs olyan életkor, amikor az 1. alkalmassági csoport esetén 10 évre, 2. alkalmassági csoport esetén 3 évre adják az érvényességet. Eleve, 2. alkalmassági csoport esetén nincs is 3 év: a 60. életév betöltése előttig 5 évre, betöltésétől 2 évre adják az érvényességet. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!