Jogosan veszik el ezért a jogsimat?
Lassan egy éve történt az eset. Zebránál várakoztam, hogy átkeljenek a gyalogosok. Amikor átment mindenki akkor elindultam, azonban egy gyalogos lefutott a zebrára akit kb 5-el meglöktem és olyan szerencsétlenül esett, hogy 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Legalábbis a helyszínen egyből felpattant, de közben kiderült, hogy az illető akit elütöttem egy egészségügyi dolgozó volt és ő valami papírt tudott szerezni amivel azt bizonyítja, hogy ő koponyasérülést is szenvedett.
Most volt bírósági tárgyalás és legombolt rólam 500 ezer forintot, valamint úgy néz ki, hogy be fogják vonni a jogsimat is.
Van fedélzeti kamerám ami felvette és tisztán látszik, hogy körülnézés nélkül szalad le a zebrára a semmiből. Mégis ellenem volt mindenki.
Azt mondják ismerőseim, hogy én itt csak egy valamiben hibáztam, hogy ügyvéd nélkül mentem bele a bírósági tárgyalásba.
Még amúgy a jogsi elvétel nem 100%, de nagy rá az esély.
"a gyalogos nem léphet váratlanul az úttestre"
Ez a paragrafus alapvetően az úttest azon szakaszára igaz, ahol a gyalogosnak nincsen elsőbbsége.
A zebra a gyalogos átkelését és elsőbbségét biztosító átkelőhely, így ott nehéz arra hivatkozni, hogy váratlanul ért téged, hogy gyalogos átkelt a zebrán.
Hiba volt ügyvéd nélkül a tárgyalásra menni, a videófelvételen láthatók vagy kimentenek, vagy nem - ebben nem tudok állást foglalni, minden apró részletnek lehet jelentősége, de a kiindulási pont valóban az, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak megkülönböztetett elsőbbsége van, az átkelésben még zavarni sem szabad.
Azzal nem követett el szabálytalanságot, hogy futott, hisz azt látta, hogy szabad az út.
Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Nyilván megbánást azt tanúsítottam természetesen, és mint írtam a jogsi elvétel egyelőre nincs még kimondva. Tehát még a kezemben van.
Természetesen én nem szeretném megvádolni a hölgyet azzal, hogy kamu papírokat szerzett. Simán üthette a fejét, mert én csak annyit láttam, hogy eltűnt a kocsi előtt, majd ki sem érkeztem szállni már felpattant. Nem is követtem el azt a hibát, hogy elkezdtem vádolgatni. Meg a megbánás mellé természetesen azokat is mondtam, hogy a 90 éves beteg édesanyánk is messze lakik és mi hordjuk őt kórházba, kivizsgálásokra.
Mindenesetre hétfőn megpróbálok keríteni egy ügyvédet. Még ha nincs is sok esélyem, ha minimális is van, megéri.
Kérdés mit akarsz elérni.
A jogsid ugrik, ez gyakorlatilag 100% bizonyos. Az egyetlen kérdés, hogy mennyi időre, mert ha hosszabb időre veszik el akkor utánképzéssel kapod csak vissza majd ami szintén nehéz menet...
"Ez a paragrafus alapvetően az úttest azon szakaszára igaz, ahol a gyalogosnak nincsen elsőbbsége.
A zebra a gyalogos átkelését és elsőbbségét biztosító átkelőhely, így ott nehéz arra hivatkozni, hogy váratlanul ért téged, hogy gyalogos átkelt a zebrán."
Ez a paragrafus semmi egyebet nem mond ki, mint hogy a gyalogos nem léphet váratlanul az úttestre. Nem pontosítja, hogy van-e zebra vagy sem. Például egyértelműen kifejezi, hogy lemond az elsőbbségéről (vagy nem is kíván átkelni), aztán hirtelen mégiscsak lelép. Szóval a zebránál sem csinálnat a gyalogos akármit.
#17:
"Egy jó kondiban levő felnőtt ember képes 8-10 m/s sebességgel sprintelni."
Ezt gondold át még egyszer. Ez 36 km/h -s sebesség lenne és csak egy kicsit gyorsabb a 60m -es futás világrekord sebességénél. A fele valószerűbb.
A legtöbb zebránál egyébként simán belátsz 5-10 métert is irányonként. A lakóhelyemhez közel egy olyan zebrát tudok, ahol alig látni a gyalogost, ott rossz látási viszonyok között meg szoktam állni, hogy meggyőződjek róla, hogy nem jön senki.
Ha a kérdező az általad leírttal próbálna védekezni, akkor az ügyész azonnal megköszönné, hogy elismerte, hogy úgy indult el a zebrán, hogy nem győződött meg arról, hogy meg tudja-e adni az elsőbbséget.
"Ezt gondold át még egyszer. Ez 36 km/h -s sebesség lenne és csak egy kicsit gyorsabb a 60m -es
futás világrekord sebességénél. A fele valószerűbb."
A fele? 18 km/h? Harmadik osztályos koromban kijött a diáknapra a rendőrség traffipaxszal, és a legjobban futó osztálytársamat 23 km/h-val mérték be. Kilenc éves, 140 cm magas kölyköt. A labdarúgóknál nem ritka, hogy 30-35 km/h tartományban sprintelnek. Nyilván nem kell tartani 60 méteren át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!