Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » A horgony miért macska (vasmac...

A horgony miért macska (vasmacska)?

Figyelt kérdés

szept. 6. 13:13
 1/10 anonim ***** válasza:
39%

Nem vasmacsaka, bár sokan hívják így, kivéve a hajósokat.

Apám 50 évet volt hajós, mindig morgolódik, ha ezt hallja.

szept. 6. 13:18
 2/10 anonim ***** válasza:
75%

VASMACSKA főnév

1. (népies) Horgony. Vasmacskát vet; leereszti, felhúzza a vasmacskát. □ A bús hajós … vígan oldja fel a vasmacskákat. (Csokonai Vitéz Mihály) A horgonyt … vasmacskának nevezi a nép, és okosan, mert megfogja a tárgyakat, mint macska az egeret. (Mikszáth Kálmán)

szept. 6. 13:58
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom meg úgy vájja bele magát a mederfenékbe és tartja meg a hajót mint a macska körmével a fa törzsén.
szept. 6. 19:57
 4/10 anonim ***** válasza:
Mégse lehet vérmacska.
szept. 7. 08:16
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Az azért valahol zseniális, hogy van aki a lexikont is lepontozza.
szept. 7. 09:27
 6/10 anonim ***** válasza:
Szleng terjedés a vasmacska szó, de az igazi hajósok (köztük én is) horgonynak szólítják.
szept. 7. 20:31
 7/10 anonim ***** válasza:
Terjedés? Legalább száz èves
szept. 7. 21:13
 8/10 anonim ***** válasza:
Lehet százéves, de attól még szleng szókifejezés.
szept. 8. 17:08
 9/10 anonim ***** válasza:

Lehet, de száz éve még nem volt szleng a magyarban.

Egyébként nem kellene ennyire szakbarbárnak lenni! 25 évig voltam reprodukció fényképész, és ennyi idő alatt kizárólag akkor találkoztam hivatalos szakszóval, amikor vizsgáztam vagy vizsgáztattam.

A kérdés egyébként sem arra vonatkozik, hogy hivatalos-e, hanem az eredetét firtatja. A 2. válaszomban ott van a lexikon meghatározása, de valamiért nem mindenkinek tetszett.

szept. 8. 18:21
 10/10 anonim ***** válasza:
Ez nem is olyan kérdés, hogy szakszó, vagy nem. Valamiért pont azok nem használják ezt a szót rá, söt elutasítják, akiknek a legtöbb közük van hozzá. Apámtól is ezt hallottam, illetve gyerek koromban a MaHaRt-nál is mindig ezt hallottam, amit 6-os ír.
szept. 9. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!