Nem vasmacsaka, bár sokan hívják így, kivéve a hajósokat.
Apám 50 évet volt hajós, mindig morgolódik, ha ezt hallja.
szept. 6. 13:18
2/10 anonim válasza:
VASMACSKA főnév
1. (népies) Horgony. Vasmacskát vet; leereszti, felhúzza a vasmacskát. □ A bús hajós vígan oldja fel a vasmacskákat. (Csokonai Vitéz Mihály) A horgonyt vasmacskának nevezi a nép, és okosan, mert megfogja a tárgyakat, mint macska az egeret. (Mikszáth Kálmán)
szept. 6. 13:58
3/10 anonim válasza:
Gondolom meg úgy vájja bele magát a mederfenékbe és tartja meg a hajót mint a macska körmével a fa törzsén.
szept. 6. 19:57
4/10 anonim válasza:
Mégse lehet vérmacska.
szept. 7. 08:16
5/10 anonim válasza:
Az azért valahol zseniális, hogy van aki a lexikont is lepontozza.
szept. 7. 09:27
6/10 anonim válasza:
Szleng terjedés a vasmacska szó, de az igazi hajósok (köztük én is) horgonynak szólítják.
szept. 7. 20:31
7/10 anonim válasza:
Terjedés? Legalább száz èves
szept. 7. 21:13
8/10 anonim válasza:
Lehet százéves, de attól még szleng szókifejezés.
szept. 8. 17:08
9/10 anonim válasza:
Lehet, de száz éve még nem volt szleng a magyarban.
Egyébként nem kellene ennyire szakbarbárnak lenni! 25 évig voltam reprodukció fényképész, és ennyi idő alatt kizárólag akkor találkoztam hivatalos szakszóval, amikor vizsgáztam vagy vizsgáztattam.
A kérdés egyébként sem arra vonatkozik, hogy hivatalos-e, hanem az eredetét firtatja. A 2. válaszomban ott van a lexikon meghatározása, de valamiért nem mindenkinek tetszett.
szept. 8. 18:21
10/10 anonim válasza:
Ez nem is olyan kérdés, hogy szakszó, vagy nem. Valamiért pont azok nem használják ezt a szót rá, söt elutasítják, akiknek a legtöbb közük van hozzá. Apámtól is ezt hallottam, illetve gyerek koromban a MaHaRt-nál is mindig ezt hallottam, amit 6-os ír.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!