Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi a célmegállás jogi definíci...

Mi a célmegállás jogi definíciója?

Figyelt kérdés
A KRESZ-ben nem szerepel. Melyik más rendelet tartalmazza?
2024. jún. 17. 17:43
 1/10 anonim ***** válasza:
84%
Persze hogy nincs a KRESZ-ben, mert ez nem KRESZ, hanem az oktatás legelején, a rutinnál tanított feladat. A járdaszegély melletti megállást jelenti.
2024. jún. 17. 17:51
 2/10 A kérdező kommentje:
Így véltem én is. Azért merült fel bennem, mert egy kérdezőt buktattak rossz célmegállás miatt. Parkoló autók mellett állt meg, és nem érti ma a gond, ha másik három helyen ugyanígy megállhat.
2024. jún. 17. 17:55
 3/10 anonim ***** válasza:

Vizsgaszabályzatban van benne:

[link]

2024. jún. 17. 18:16
 4/10 anonim ***** válasza:
#2 Bizonyára több mint 30 centi volt vagy korrigálás után is, vagy nem vette észre, hogy korrigálni kéne.
2024. jún. 17. 18:18
 5/10 anonim ***** válasza:

Jogszabály nem tartalmazza ezt a szót.

Ellenpróbaként, például a kerékpársáv jogszabály címében nem szerepel, 67 jogszabályban szerepel a szó, 1 jogszabályban tárgyszóként szerepel; más tárgykörben a főpolgármester 1 jogszabály címében szerepel, 382 jogszabályban szerepel a szó, tárgyszóként 2 jogszabályban szerepel.

A kereső akkor is találatnak tekinti a szót, ha toldalékos formában, szóösszetétel tagjaként stb. szerepel.

Közlekedési vizsgafeladatokban szerepel.

Közúti közlekedési vizsga esetén:

• „C” kategória M9 -es manőverezési feladat gyakorlati vizsga közben: Célmegállás párhuzamosan az úttest szélével – elindulás

• „T” kategória M9 -es manőverezési feladat gyakorlati vizsga közben: Célmegállás párhuzamosan az úttest szélével – elindulás

és

rutinvizsgán fékezési feladat: célmegállás különböző sebességekről.

Vasúti vizsgán is szerepel a célmegállás feladat különböző fékezési módokkal.

szabályzatai tartalmazzák a végrehajtási követelményeket, illetve, a korrigálási lehetőséget, az elkövetett hibák értékelését.

2024. jún. 17. 21:46
 6/10 anonim ***** válasza:
Kérdező azon van kiakadva, amit másik kérdésében kifejtett, hogy C forgalmi vizsgán célmegállás címén nem úttest széle mellett, hanem úttest széle mellett parkoló autósor mellett állt meg, és meghúzták, de nem merte sem az oktatótól, sem a vizsgabiztostól megkérdezni, mit rontott el.
2024. jún. 17. 22:16
 7/10 A kérdező kommentje:

6. Az a kérdező nem èn vagyok. Soha nem találkoztam ezzel a szóval, és a vizsgaleíràsból sem derúl ki.

Lehet, hogy a nem firgalmi okból megállástól különbözteti meg. Tehát pl. nem torlódás miatt állok meg, hanem mondjuk utascsere stb.

2024. jún. 17. 22:31
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Célmegállás az a forgalmi vizsgákon, hogy úgy állsz meg, ahol akár órákra is ott hagyod várakozni a járművet. Tehát nem ferdén, meg nem akadályozva a forgalmat, minden szabályt betartva. Motoros forgalmi vizsgán pl. a célmegállás azt jelentette, hogy út szélén megállni úgy, hogy megnéztük, nincs sem megállni tilos, sem várakozni tilos tábla (ha olyan helyen kértük, akkor integettünk, hogy nem-nem), és két teli talppal meg kellett állni. Mondjuk én azóta sem telitalpaztam soha, mert a bal lábam teszem le, a jobb lábam mindig a féken tartom, de forgalmi vizsgán azt kérték, hogy úgy álljon meg a motoros célmegállás manőver címén, hogy két talpa a földön.

Tehát a célmegállás gyakorlatilag az, hogy úgy állsz meg, hogy ha te ott kiszállsz és hazasétálsz aludni, másnap reggel sértetlenül és bírságmentesen találod a járművet.

2024. jún. 17. 22:57
 9/10 A kérdező kommentje:

Értem. Akkor bem értem mit puffog a jérdező ott. Forgalmi sávban állt meg.

Nekem csak B van, és már nem is vezetek.

2024. jún. 17. 23:10
 10/10 anonim ***** válasza:
Szerintem aki teherautóval megáll úgy, hogy gyakorlatilag akadályozza a forgalmat, azt meg is kell buktatni. De hát te vagy a hülye, ha ezt megpróbálod elmagyarázni neki. Én magamról tudom, hogy a B jogsimnál hibavonal nélkül mentem át. 10 évvel később az A-n már nem, és meg is kérdeztem a vizsgabiztostól udvariasan, melyiket miért kaptam. Volt, amelyikre azt mondta, későn indexeltem. Mondtam, persze, hát nehogy azt higgye bárki mögöttem, hogy a gyártelep nyitott kapuján fogok bekanyarodni, amikor mellette elhaladok azután indexelek a kereszteződés előtt. Mondta, hogy ezt ne csináljam. Meg volt olyan hibavonal, amire azt mondta, hogy nem is emlékszik, mikor húzta be, de azt mindenkinek behúzza, akin már látja, hogy át fog menni, csak hogy legyen hibavonal, és ne bízzuk el magunkat frissjogsisként. Szerintem ha megkérdezte volna, neki is elmondták volna, mi volt a gond. Sőt. El is kell mondaniuk. Olyan nincs, hogy valakit megbuktatnak, az illető meg nem is tudja, mit csinált rosszul. Legutolsó esetben vizsga után az oktató félrehúzza és elmagyarázza neki.
2024. jún. 17. 23:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!