Mi a célmegállás jogi definíciója?
Vizsgaszabályzatban van benne:
Jogszabály nem tartalmazza ezt a szót.
Ellenpróbaként, például a kerékpársáv jogszabály címében nem szerepel, 67 jogszabályban szerepel a szó, 1 jogszabályban tárgyszóként szerepel; más tárgykörben a főpolgármester 1 jogszabály címében szerepel, 382 jogszabályban szerepel a szó, tárgyszóként 2 jogszabályban szerepel.
A kereső akkor is találatnak tekinti a szót, ha toldalékos formában, szóösszetétel tagjaként stb. szerepel.
Közlekedési vizsgafeladatokban szerepel.
Közúti közlekedési vizsga esetén:
• „C” kategória M9 -es manőverezési feladat gyakorlati vizsga közben: Célmegállás párhuzamosan az úttest szélével – elindulás
• „T” kategória M9 -es manőverezési feladat gyakorlati vizsga közben: Célmegállás párhuzamosan az úttest szélével – elindulás
és
rutinvizsgán fékezési feladat: célmegállás különböző sebességekről.
Vasúti vizsgán is szerepel a célmegállás feladat különböző fékezési módokkal.
szabályzatai tartalmazzák a végrehajtási követelményeket, illetve, a korrigálási lehetőséget, az elkövetett hibák értékelését.
6. Az a kérdező nem èn vagyok. Soha nem találkoztam ezzel a szóval, és a vizsgaleíràsból sem derúl ki.
Lehet, hogy a nem firgalmi okból megállástól különbözteti meg. Tehát pl. nem torlódás miatt állok meg, hanem mondjuk utascsere stb.
Célmegállás az a forgalmi vizsgákon, hogy úgy állsz meg, ahol akár órákra is ott hagyod várakozni a járművet. Tehát nem ferdén, meg nem akadályozva a forgalmat, minden szabályt betartva. Motoros forgalmi vizsgán pl. a célmegállás azt jelentette, hogy út szélén megállni úgy, hogy megnéztük, nincs sem megállni tilos, sem várakozni tilos tábla (ha olyan helyen kértük, akkor integettünk, hogy nem-nem), és két teli talppal meg kellett állni. Mondjuk én azóta sem telitalpaztam soha, mert a bal lábam teszem le, a jobb lábam mindig a féken tartom, de forgalmi vizsgán azt kérték, hogy úgy álljon meg a motoros célmegállás manőver címén, hogy két talpa a földön.
Tehát a célmegállás gyakorlatilag az, hogy úgy állsz meg, hogy ha te ott kiszállsz és hazasétálsz aludni, másnap reggel sértetlenül és bírságmentesen találod a járművet.
Értem. Akkor bem értem mit puffog a jérdező ott. Forgalmi sávban állt meg.
Nekem csak B van, és már nem is vezetek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!