Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Miért képzeli azt néhány...

Miért képzeli azt néhány ember a 8-as főútról, hogy az egy autópálya vagy autóút?

Figyelt kérdés

Leszögezem: nem az osztrák határ menti M8-ról van szó, hanem Fehérvár-Veszprém környékéről.

[link]

Itt egy csoport. Ennyi degeneráltat egy helyen rég láttam, pedig ott vagyok anyás babás meg politikai csoportokban is. Csak azért, mert van kb. 20 km, ami 2x2 sávos és 110-es a sebességhatár, folyamatosan minimum autóútként hivatkozzák.

Hozzátenném, ezeknek az embereknek nagyobbrészt jogosítványa van. Ehhez képest nem tudják a pár száz méterenként kihelyezett, semmivel össze nem téveszthető, főutat jelző rombusz alakú táblát értelmezni.

Szinte félek ilyen sötét emberekkel egy úton közlekedni.

Mi okozhatja a tévedést? Miért van tele Veszprém vármegye ennyi fogalmatlan félnótással, akik a hiányos szabályismeretük miatt folyamatosan veszelyeztetik saját magukat, és másokat is?

jún. 10. 17:15
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg azért, amiért a 4-es Szajol-Törökszentmiklósi szakaszát is. Bár csak egy tipp, mivel nem vagyok jártas az ország másik felében.

Egy időben a bővülő M4-et Szolnokot északról kerülve Szajolnál akarták becsatlakoztatni a 4-es főútba, ezért a Szajol-Törökszentmiklós szakasz autóút minőségben fel lett újítva. Egy rövid időre a sebességkorlátot is felemelték 110-re, habár sosem volt ténylegesen autóúttá minősítve. Aztán módosultak a tervek, a 4-es békén lett hagyva és újonnan húzták fel az M4 ezen szakaszát is, a 4-esen a 110-es táblák is vissza lekerültek, ennek ellenére a mai napig 110 az átlagos tempó, pedig ennek már több éve.

Ezért...

Bár én nem vagyok a gyorshajtás híve, azonban a legális sebességkorlátnál EZERSZER többre tartom a relatív sebességhatárt. Pl. most őszintén, mi értelme van annak, hogy városon belül ugyanaz az 50-es sebességhatár érvényes egy széles külvárosi 2x2 sávos szakaszra, meg egy szűk zsúfolt belvárosi 1x1 sávos szakaszra, ahol a sávok mellett autók parkolnak, bármikor kinyithatja valaki az ajtót, bármikor kiléphet valaki eléd, bármikor ez, bármikor az... 50 vagy sem, én itt 30-cal megyek max. A külvárosi szakaszon pedig 50 vagy sem, 60-nal megyek. Mert a józan paraszti ésszel, biztonságot szem előtt tartva megválasztott sebességnek több értelme van, mint egy szaros táblának, ami nem alkalmazkodik a körülményekhez.

Ugyanez alkalmazható a főutak esetében is. Azt mondod, hogy szerinted baj, hogy sokan autóútnak nézik és 110-zel mennek, mikor 90 a megengedett sebesség. Oké. Na de szerinted az normális, hogy itt: [link] és itt: [link] egyaránt 90 a sebességhatár? Nyilvánvalóan az első képen kreténség 90-nel menni, itt jön képbe az általam említett józan paraszti ész által megválasztott sebesség, de ha a józan paraszti ész azt diktálja, hogy ott menjek lassabban, akkor a józan paraszti ész azt is diktálja, hogy ha ott 90 a sebességhatár, akkor a 8-ason miért ne lehetne 110? Mint írtam: a tábla nem alkalmazkodik a körülményekhez. Egyszerűen nem lehet egyetlen egy táblát alkalmazni mindenhová, ami lakott területen kívüli főút. Ez hülyeség. Egy olyan útszakaszon, mint a 8-asról linkelt kép, semmi biztonsági akadálya nincsen a 110-nek.

jún. 10. 17:48
 2/7 A kérdező kommentje:

#1 Félreértettél, nem a sebességhatárokra gondoltam az alatt, hogy egyesek autópályának nézik a 8-ast, hanem hogy az elméleti ismereteik teljesen hiányosak a főút /autóút/autópálya háromszög tekintetében. Úgy, hogy évtizedek óta vezetnek.

Ez a tárgyi tévedés pl. azt is okozza, hogy a sok debil önkéntes rendőr ledudálja a robogóst, aki teljes joggal használja az utat (nem úgy, mint a hármas tiltó tábla által kitiltott lassú járművek).

jún. 10. 18:00
 3/7 anonim ***** válasza:
Mert gyakorlatilag az. Ugyanez a jelenség megfigyelhető a 4-es mellett a kisújszállási elkerülőn, 110-es tábla, néha kirakják a 90-et, ahol traktor fordulhat az útra, néha van felüljáró, amin előzni tilos nyilván, de ott hirtelen mindenki eldobja az agyát és száguldozik. Nekem mindegy, mert én 90-es úton is 130-cal megyek és figyelem a rendőrt. :)
jún. 10. 18:09
 4/7 anonim ***** válasza:
#1 Ha Szolnok felé mész, ott van még a 110-es tábla. :) Szolnok felől nincs, csak mindenki száguld, de a másik irányba ki van táblázva, hogy lehet gyorsabban menni.
jún. 10. 18:11
 5/7 anonim ***** válasza:
Nem tudom honnan veszed kérdező, hogy egyesek szerint a 8-as autópálya vagy autóút? Én napi szinten ingázom, ezen az úton, sőt sokat mentem segédmotorral is Székesfehérvárra, Várpalotáról, de nem dudáltak le, az egy másik dolog, hogy a buszokat, kamionokat leszámítva, az autósok kb 95%-ának nem elég a 110km/óra, inkább 140-150-el közlekednek rajta.
jún. 10. 19:38
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem képzelik. Téma lezárva.
jún. 10. 19:42
 7/7 A kérdező kommentje:

"Téma lezárva"

A prolik szokása egyoldalúan határozni a vita befejezéséről.

jún. 14. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!