Hogyan lehet kérni vezetői engedély cseréjét a 102-es kód miatt?
Minek akarsz 102-es kódot a jogsidba? Az a hivatásosoknak van vagyis akinek minimum C kategóriás a jogsija, ráadásul ez esetben csak 5 évre kapod meg az orvosit. ( én csak szívásnak érzem, mert utoljára a seregben vezettem teherautót 30 éve)
Ha mindenképpen szeretnél ilyen kódot, akkor elmész a dokidhoz, és csináltatsz vele 2-es orvosi alkalmasságit, majd okmányirodában új jogsit, ezzel a "korlátozással"
Nem tudom milyen információ kell hozzá? És mi kéne az ügyintézéshez, valami előled titkolt jelszó, varázsige?
Viszed a vezetői engedélyed, az orvosi alkalmasságit (ha sikeresen fel van töltve az EESZT-re, akkor elektronikusan eléri az ügyintéző, a papír nem is szükséges), és vezetői engedély cserét igényelsz. Ha nem foglalsz előre időpontot, akkor ehhez kérsz sorszámot, ezt mondod az ügyintézőnek is; ha online foglalsz időpontot, akkor is „Vezetői engedély cseréje, pótlása iránti kérelem” ügykört kell választani.
El nem tudom képzelni, hogy ezt az ügyintézést kérve, elhajtanának a kormányablakból.
Feltételezve, bár elvetve a lehetőségét, ahol elakadnék (sorszámosztó biztonsági személy, ügyintéző), ott megkérdezném, hogy ki a vezetője és hol találom? De legkedvezőbb, ha ő hívja oda. Adatváltozás okán igényelek vezetői engedély cserét, és nem teljesítik? Tényleg nem tudom elképzelni.
// Elnézést kérek 2-es válasz írója, ha már nem „szívsz” a 2-es alkalmassági csoport miatt, de a válasz alapján nem kizárt, hogy igen. Nem azt írtad, hogy „szívtál”.
Azt, hogy 1-es, vagy 2-es alkalmassági csoportú egészségügyi vizsgálat legyen, a vizsgálatra jelentkező személy dönti el; az orvosnak azt a vizsgálatot kell elvégeznie, azt az alkalmasságot kell megállapítania, amit kér.
Ha nincs szükséged a 2-es alkalmassági csoportra, akkor kérj 1-es alkalmassági csoportú vizsgálatot. Az alkalmasság lejárta az 1-es alkalmassági csoportnak fog megfelelni.
A vezetői engedély igénylő lapodon szerepelni fog az a kategória is, amihez 2-es alkalmassági csoportú vizsgálat kell, de nem lesz *-gal jelölve, és nem is kerül rá a vezetői engedélyedre.
El nem veszted, ha bármikor szükséged van rá, akkor 2-es alkalmassági csoportú vizsgálatot kérsz, azzal igényelsz új vezetői engedélyt, és megint ott lesz a vezetői engedélyeden, minden.
Közvetlen tapasztalatból is tudom, lassan húsz éve nincs szükségem a 2-es alkalmassági csoportot igénylő kategóriákra.
Tévedsz, abban, hogy [Minek akarsz 102-es kódot a jogsidba? Az a hivatásosoknak van vagyis akinek minimum C kategóriás a jogsija]
Ugyanis: „2. alkalmassági csoportba kell sorolni azt a közúti járművezetőt” is, „aki a közúti közlekedési szolgáltatás keretében közúti járművet, megkülönböztető jelzéssel ellátott közúti járművet vezet vagy kíván vezetni, valamint akit közúti járművezetői munkakörben foglalkoztatnak, függetlenül a vezetni kívánt jármű kategóriájától.”
↑
13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról 3. § hatályos szövegéből
Nem értem, hogy a második bekezdésben írt tanácsod hogyan jön a kérdéshez? [Ha mindenképpen szeretnél ilyen kódot, akkor elmész a dokidhoz, és csináltatsz vele 2-es orvosi alkalmasságit, majd okmányirodában új jogsit, ezzel a "korlátozással"]
A kérdező ezt írta: [Most lett meg a 2. Csoportu orvosi alkalmasságim és munka miatt kellene jogosítványba bejegyzett 102-es kód.]
Épp az a baja, hogy nem tudta elintézni a vezetői engedély cserét; már volt orvosnál, megvan a 2. csoportú alkalmassági igazolása.
"Épp az a baja, hogy nem tudta elintézni a vezetői engedély cserét; már volt orvosnál, megvan a 2. csoportú alkalmassági igazolása."
Igen,leirtam a folyamatot,igaz elsiklottam az felett,hogy már volt dokinál. Csakhogy ha van egy orvosi alkalmassági papírja, amire az van írva,hogy 2-es alkalmassági vizsgálat, akkor az ügyintézőnek ezt kell felvezetni a jogsira, te is tudod, hogy ehhez semmi egyébb dolog nem kell, ha neked is van C-d, tehát csak egy sima jogosítványcserét kell kérni. Gondolom kifogott valami nem segítőkész ügyintézőt aki nem akarta megcsinálni, csak kötekedett.
#2 Ahogy a jogszabályban van: "munkakörében gépjárművezetői státuszban foglalkoztatott személy - járművezetői kategóriától függetlenül - kizárólag 102-es kóddal vezethet járművet."
Tehát ez vonatkozik a furgonosokra, taxisokra és a vezérigazgató sofőrjére is. Nem beszélve a megkülönböztető jelzést használó járművek vezetőire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!