Melyik információ nem késik semmit ( max egy századmásodperc belefér mert nem látjuk) mikor a pontos időt akarjuk megtudni Szilveszter éjfélkor?
A Kossuth ötödik sípszó pontos időmérésre nem alkalmas. Az ötödik sípszó nem egy atomóra pontosságú időjelzés; inkább hagyományos, emberi szinkronizációra használt eszköz. Ha a Greenwichi atomóra pontos időjéhez szeretnénk igazodni, az nem garantálja, hogy az ötödik sípszó pontosan éjfélkor lesz hallható.
Igen, az ötödik sípszó pontosan egybeesik a Big Ben harangjának szólásával Londonban. Ez hagyományos módszer a pontosság megőrzésére, de nem atomóra szintű időmérési pontosságú.
Az URH és a középhullám között is van kb. egy tizedmásodperc eltérés, az URH hátrányára. Bár éjfélkor már nincs műsor a Kossuth középhullámon.
Egy biztos: ha online tévét nézel, ott simán lehet 10 másodperces, vagy még nagyobb késés is. Kábeltévén is lehet pár másodperc. Földi sugárzású tévén (Mindig TV) a legkisebb a késleltetés. Rádióban meg már említettem, hogy a kh némileg pontosabb.
Ha meg online, akkor én a time.is-t szoktam alapul venni, ott azt is kiírja, hogy mekkora a pontossága. :-)
A századmásodperces elvárás meg kicsit túlzó. Emberi érzékekkel egy századmásodperc csak nagyon közvetetten fogható fel. És nincs is értelme túlgondolni. Sípol a rádióban az óra, akkor van éjfél. Mire a sípszó véget ért, garantáltan már újév van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!