Mi a dolga a rallyautóban a navigátornak?
Nem értek hozzá, sose néztem és nem értem, hogy egy 200-300 km-mal haladó versenyautónak miért olyan fontos, hogy mondja egy ember a kövi kanyart.
Valszeg ismeri az utat, ahol épp tart, tehát nekem nem jön át ez az egész.
Valaki elmagyarázná?
Nomen est omen
Navigál.
A verseny előtt lejárják az útvonalat, és a sofőr lediktálja a navigátoornak - az meg lejegyzeteli -, hogy melyik kanyar mikor következik, azt milyen sebesség fokozatban és milyen sebességgel lehet bevenni.
Ezt olvassa neki vissza a navigátor verseny közben.
+ tanulja meg hol murvás vagy saras esetleg a beton...
hol saras a földes kanyar ami amúgy mindenhol száraz ... hol van bukkanó stb :D
Egy rallysprint verseny szakaszait valószínűleg simán meg lehetne tanulni fejből, ahogy sok autóversenyző van, aki a Nordschleife mind a 22 kilométerét is fejből tudja, hogy melyik íven mennyivel lehet menni. Sőt, a Targa Florio egy köre volt vagy 100 kilométer - azon is együléses autókkal mentek: https://www.youtube.com/watch?v=5wnZq9KBBfc
Csakhogy ha kialakul a megfelelő bizalom a sofőr és navigátor között ami lehetővé teszi, hogy a versenyző tényleg tűpontosan le tudja követni a neki diktált utasításokat, akkor valószínűleg semmivel sem lesznek lassabbak, mint az, aki maga memorizálta az utat.
A rally nem arról szól, hogy ki tud a leggyorsabban menni - hanem arról, hogy ki tud a leggyorsabban menni úgy, hogy biztosan célba is érjen. Nem mehetnek úgy minden kanyarban, mint egy pályaversenyző, mert akkor nem fejeznék be az összes szakaszt a túl nagy hibalehetőség miatt. Így ha ül valaki az anyósülésen aki pontos feljegyzésekkel rendelkezik a következő kanyarról, ívről, vízmosásról, lassítóról, ugratóról akkor valójában nem lassítja a tempót, hanem gyorsítja azzal, hogy nagyobb bizonyossággal tud vezetni a sofőr.
"akkor valószínűleg semmivel sem lesznek lassabbak, mint az, aki maga memorizálta az utat.
"
70 kg plusz egy navigátor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!