Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Amikor még csak a ló volt a...

Amikor még csak a ló volt a közlekedési eszköz, milyen messze jutottak az emberek A pontból? Mit jelentett a "világot láttam",?

Figyelt kérdés
Hogy érthető legyen, ma már ugye autóval, vonaton marha messzire lehet menni, repcsivel meg a világ túlfelére max 1 napon belül. Régen valahol azt hallottam hogy mikor még a ló volt csak közlekedésre , már az nagy szám volt ha valaki a szomszéd várost látta, ez igaz?
2023. aug. 6. 17:26
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
94%
Nem mentél sehová, ahol nem volt dolgod, a turizmus viszonylag újkeletű dolog, úri passziónak számított. Meg se tehetted volna, ha akarod sem. Max vásárba mentél. Ha már itt tartunk van, hogy 1-2 hónapig én se vagyok a szomszéd falunál messzebb.
2023. aug. 6. 17:32
 2/18 A kérdező kommentje:
Köszi akkor ez igaz lehet, hogy mondjuk akkora szám volt pl a szomszéd nagyobb várost látni, mint mondjuk ma 1 távolabbi országot?
2023. aug. 6. 17:37
 3/18 anonim ***** válasza:
#2: így van. Ha csak nem volt olyan a munkád.
2023. aug. 6. 18:02
 4/18 A kérdező kommentje:
köszi mai aggyal ez kicsit furis :) A világ másik végén nem voltam még de autóval szlovákiába igen,
2023. aug. 6. 18:30
 5/18 anonim ***** válasza:
90%
Igen, ez igaz. A gépi meghajtasú jarművek megjelenése előtt az átlagember sokszor nem hagyta el a szülőfaluját egész életében. A nemesek is általában akkor mentek nagyobb útra, ha katonáskodni kellett, szóval nagy élvezet nem volt benne.
2023. aug. 7. 01:41
 6/18 A kérdező kommentje:
köszi, közbe rájöttem a vonat azt hiszem sokkal hamarabb volt mint az autó, ez gondolom sokat segitett a távolság legyőzésbe és kinyilt a világ.
2023. aug. 7. 10:24
 7/18 anonim ***** válasza:

Attól függ, mennyire volt vállalkozó kedvű az ember. Ugye szegény embernek jó, ha egy ökre volt, nemhogy lova. Az már érték és kiváltság. Másrészt ugye akinek volt lova, pl. lovagok, elmentek simán Londontól Jeruzsálemig már 900 éve is.

Egyszer egy turistavezető mondta nekem, 2012-t írtunk és kb. negyvenes lehetett az ürge, hogy érettségi után egy haverjával fogták magukat, elsétáltak Stockholmig, aztán kerülőúton haza.

Szóval nem attól függött, hogy van-e vonat meg autó. Amerikában is az ún. vadnyugat meghódítása a vonat kiépítése miatt volt szükséges, aztán amikor már volt vonat, többen is mentek arra, de el lehetett oda jutni egyébként is. Európa meg elég sűrűn lakott kontinens, tehát tényleg annyi a kérdés, mennyire akartál menni, és mennyire tudtál (tudsz-e út közben pénzt keresni, képes vagy-e nyelvet tanulni stb.) Ugye a céhekbe is úgy lehetett belépni, hogy a tanítvány tanulmányútra ment jó messzire, és hazajött a mestermunkájával.

2023. okt. 12. 17:23
 8/18 anonim ***** válasza:
0%
En a 90es evekbe voltam fiatal es a feszbuk meg instagram nelkul az emberek nem akartak utazni, sot hippinek neztek ha mentel.
2023. okt. 12. 22:23
 9/18 anonim ***** válasza:
#8 Baromság.
2023. okt. 12. 22:47
 10/18 anonim ***** válasza:
A-a elmentem randira soha 1 cdaj se mondta h szeret utazni. Amiota lehet mutogatni azota akarnak :P
2023. okt. 13. 09:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!