Megyek majd orvoshoz, hogy a jogsit eltudjam kezdeni (ugye az a orvosi igazolást vagy micsodát kell megcsinálnon) és én messzire rosszul látok ezért szemüveget kell hordjak, van is szemüvegem, de nincs semmi papirom meg semmim róla (nem is tudom (?)
Nem a papírokra kíváncsi, hanem arra, hogy el tudod-e olvasni a táblán lévő betűsort, vagy sem.
Ha szemüveggel tudod elolvasni, semmi gond, szemüveget használva vezethetsz.
A vezetéskor van jelentősége, hogy mennyire látsz távolra, pl a táblákat, azok alatt a kiegészítő jelzéseket milyen távolról ismered fel.
Ha első vezetői engedélyed lesz, akkor bizonyára elegendő az 1. alkalmassági csoportú alkalmasság. (Biztos nem C, vagy magasabb kategóriát csinálsz elsőre, és gyanítom, hogy nem közúti árufuvarozásra vagy megkülönböztetett jelzést használó jármű vezetésére készülsz.)
1. alkalmassági csoporthoz legalább 50% a látásélesség követelmény, amit kétszemes látással, ha szükséges, akkor látásjavító eszközt használva (szemüveg, kontaktlencse) el kell érni. Ez a Kettesy táblán azt jelenti, hogy a vízszintes színes (többnyire piros) vastag vonal feletti részt lásd.
Ha látod, akkor efelől alkalmas vagy, ha nem, akkor nem. A te dolgod és érdeked, hogy alkalmasan jelenj meg. Ha szemüveget használsz, teljesen mindegy, hogy a Tescoban vetted, vagy szemészorvos professzor írta fel és professzionális optikai szalonban csináltattad; a látásélesség eredmény számít.
Ha aggódsz, akkor előbb kellett volna, kellene, vagy olyan optikai üzletben vizsgálatot végeztetned, ahol van ilyen, vagy a háziorvosodtól beutalót kérni szemészeti szakrendelésre; és ha szükséges, akkor megfelelő szemüveget csináltatni.
(↑ 4
Ez nem „tudomság” kérdése, hanem a 110-es kód azt jelenti, hogy "Tartalék szemüveg tartása kötelező".
Automatikusan nem kerül a vezetői engedélyre, akkor van rajta, ha az alkalmassági vizsgálatot végző orvos ráírja az alkalmassági papírra.
Én is, a fiam is szemüvegben vezethetünk (a vizsgálatot végző orvos feltünteti a papíron, hogy szemüvegben korlátozással alkalmas, ennek alapján a vezetői engedélyre rákerül a 01.01 kód, ami ezt jelenti), soha, egyikünknél sem írta elő az orvos a tartalék szemüveget, így soha nem volt és nincs 110-es kód a vezetői engedélyünkön. Pedig 42 éve csak szemüveggel vezethetek; volt jó pár alkalmassági vizsgám, jónéhány orvosnál, mivel 2. alkalmassági csoport miatt legfeljebb 10 év felére kaptam alkalmasságot, egy ideje meg az életkorom miatt csak a 10 év ötödére.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!