Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi a jogállásuk?

Mi a jogállásuk?

Figyelt kérdés
A Nemzeti Útdíj Szolgáltató azaz a NUSZ az autópályán milyen jogon állíthat meg matricaellenörzésre, ha nincs vele rendőr? Mi a jogállásuk? Hatósági szerv a pályán? Ha nem foglalkozok velük akkor mi van? Ilyen mobil trafic controll kocsival vannak.
2023. ápr. 14. 22:22
 1/4 anonim ***** válasza:
Megállításról még nem hallottam. Olyan kinézetű radart használnak, mint a traffipax, csak jóval kisebb és az autó tetejére van szerelve. Ezen kívül másmilyen ellenőrzésről nem hallottam még felőlük. Főleg autópályán hogy állítana meg, mikor sokan 170-el hasítanak.
2023. ápr. 14. 22:26
 2/4 anonim ***** válasza:

Az autójukat látva feltételezted, hogy megállíthatnak, vagy megállítottak?

Jogszabályi felhatalmazásuk arra van, hogy elektronikusan ellenőrizzék a díjfizetést, felvételt készítsenek, a közlekedési nyilvántartásból lekérdezzék az üzembentartó adatait, azokat az ügy lezárásáig kezeljék, az üzembentartót pótdíj megfizetésére kötelezzék.

Az elektronikus ellenőrzést végezhetik fixen telepített eszközökkel és mobil eszközökkel is; utóbbi a kérdésedben szereplő kocsi.

Elég problémás az útdíj szóhasználat, mert kétféle van. Az egyikre az e-matricát használják, aminek már régóta semmi köze a matricához. A másikra az e-útdíjat. Utóbbiaknál van jogszabályi felhatalmazásuk arra, hogy a felhajtó utakon, önállóan, forgalomlassító fizikai megoldással, ellenőrzésre kitereljék a járműveket, és pl. az utak kímélete érdekében ellenőrizzék a súlyhatár betartását, ellenőrzésre elkérjék az okmányaikat. Vitás esetben joguk van a járművet a rendőrség kiérkezéséig visszatartani. E-matrica esetén ennek nem lenne értelme, hiszen évek óta van 60 perc türelmi idő a megvásárlására; mit kezdenének azzal, aki úgy szándékozik felhajtani az autópályára, hogy még nincs e-matricája? Semmit, legfeljebb felhívhatnák a figyelmét, hogy ne felejtkezzen el róla; emiatt nem fognak megállítással bajlódni.

Autópályán, szintén forgalomlassító megoldással, rendőrséggel közösen képezhetnek megállítási pontokat, díjfizetés ellenőrzése céljából. Érthetően, ilyenkor a rendőrség is végez egyéb ellenőrzést, pl. szondáztat.

Mindkétféle megállítás macerás, eszközigényes, erősen forgalomfeltartó; nem nagyon alkalmazzák.

2023. ápr. 15. 12:15
 3/4 A kérdező kommentje:
M1-es egyik pihenőjében volt a megállítás. 3an voltak, rendőr nem volt velük. Volt egy Nusz-os kisteherauto, bodegas ami irodának volt berendezve. Megállítottak, egyik meg ilyen tablet szerű valamin rendszámot írta be. Elöttem lévőt félreállították, mert tartozása vagmilye volt (kérdeztem tőlük) nálam minden rendben volt,mehettem tovább. Csak ezért kérdezem, hogy milyen jogon tartóztatnak fel hatóság nélkül, ellenörzés jogán is?
2023. ápr. 16. 21:37
 4/4 A kérdező kommentje:

Nevezett autó ilyen volt.

[link]

2023. ápr. 16. 21:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!