Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Ezért engem is megbírságolhatt...

Ezért engem is megbírságolhattak volna?

Figyelt kérdés

Ma eladtam az autóm, és a próbaút során fel sem merült bennem, hogy a vevőnek nincs jogsija. A városban próbálta ki, ő vezetett, én pedig végig mellette ültem. Mikor visszaértünk megegyeztünk, és akkor mondta, hogy most nem tudja elvinni az autót, mert nincs jogsija, de holnap visszajön egy ismerősével és addig lefoglalózta.

Egész jól vezet, szóval a múltban biztos volt jogsija, csak gondolom valami miatt bevonták neki.

2023. márc. 25. 18:15
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha van jogsid, akkor tudod, hogy nem engedheted át a vezetést olyannak, aki arra nem jogosult (vagy részeg, bedrogozott stb.).
2023. márc. 25. 18:38
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, el kellett volna kérni tőle.
2023. márc. 25. 18:49
 3/8 anonim ***** válasza:
64%
Várj, azt melyik jogszabály írja elő, hogy meg kell kérdezned , van-e jogsija annak, akinek átadod a vezetést ? Azért ez nem ugyanaz a jogi tényállás, mint amikor együtt piáztok és úgy adod át a volánt vagy mondjuk elmondja valaki, hogy 40 fokos làzzal küzd, alig lát ki a takonytól és úgy adod át a vezetést.
2023. márc. 25. 18:57
 4/8 anonim ***** válasza:
62%

3. Gondold végig a dolgot, és rá fogsz jönni, hogy csacsiság.

De ha neked mindegy, hogy részegen ütnek el vagy vezetni tudás nélkül, akkor nem szóltam.

2023. márc. 25. 19:02
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

#3-as:

4. § (1) Járművet az vezethet, aki

a) * a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes vezetői engedéllyel vagy az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik,

b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá

c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

(2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.

2023. márc. 25. 19:24
 6/8 anonim ***** válasza:
17%

Te nem vagy jogosult elkérni más ember okmányait

ha megálíltják, az illetőt büntetik meg

2023. márc. 27. 10:20
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
6. Nagy tévedés! Őt IS megbüntetik, de a vezetést átengedőt is.
2023. márc. 27. 10:40
 8/8 anonim ***** válasza:

#6 ez nagy baromság, elkérni jogosult vagy, ő nem köteles odaadni, csak ebben az esetben te azt mondod, hogy akkor nincs próbakör.

Ez olyan, hogy a boltosnak sem vagy köteles bemutatni a személyidet, csak ha nem teszed, nem adja el neked a sört.

Az, hogy a hatóságnak van igazoltatási jogköre, az nem azt jelenti, hogy csak ő kérheti el az igazolványod, hanem azt, hogy neki köteles vagy odaadni. Másnak nem vagy köteles odaadni, max nem kapsz abból a szolgáltatásból, amihez igazolnod kell magad. Az egyik esetben igazoltatnak, a másik esetben saját belátásod szerint igazolod magad.

2023. ápr. 20. 02:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!