Elektromos kerékpárhoz kell jogsi?
A kérdező szavazást indított:
15 szavazat
Teljesítményfüggő, de a tervezett rendelkezések szerint már 300Watt felett kell, illetve annak tervezik minősíteni azokat is amiken nemcsak rásegít a villanymotor, hanem ugyanúgy húzod a gázt mint egy robogón.
2023. febr. 3. 22:44
Ha magától el tud indulni, akkor kell az AM, biztosítás, sisak. Ha csak rásegít (tehát tekersz, de minél gyorsabb vagy, annál kevesebbet segít, és 25km/h felett teljesen le is áll a villanymotor), akkor 300W-ig nem. Egyébként Budapesten ilyennel nem is áll neki közlekedni az értelmes ember, vidéken meg senkit nem érdekel, hogy a nyugdíjas mama elektromos biciklivel jár bevásárolni.
2023. febr. 4. 03:17
#1 Az nem tervezett rendelkezés, hanem konkrétan ez a jelenlegi hatályos törvény. Segédmotoros kerékpár 300W felett, illetve ha a motor nem olyan rásegítő, hogy a sebesség növekedésével csökken a teljesítménye, és 25 km/h felett egyáltalán nem is segít rá. Illetve ha leáll az emberi erő (tehát nem tekersz) akkor is lassulnia kell a járműnek.
2023. febr. 4. 03:19
4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi🤔 "hasznos" válaszokat..
Továbbra is várom a válaszokat/szavazatokat,olyanoktól, akik képben vannak!
#4 A válasz továbbra is az, hogy ha rásegítő a motor, akkor 300W-ig nem, ha nem rásegítő, akkor kell.
2023. febr. 10. 09:21
2023. febr. 13. 11:09
Kerékpár vezetéséhez nem kell -pontosabban azt kategorikusan tilos bármilyen jogosítványhoz, vezetői engedélyhez, vizsgához kötni. Az már más kérdés, hogy sok, kerékpárként árult jármű a hatályos szabályozás alapján nem felel meg a kerékpárokra vonatkozó kritériumoknak; ezek vezetéséhez nyilván a kategóriájának megfelelő vezetői engedély szükséges...
2023. febr. 13. 12:10
Amin van gázkar, ahhoz kell, viszont nekem úgy rémlik 250W-os határ volt, de biztos rosszul tudom.
Én is csináltam egy ilyet e-bike kittel, 250W-os motorral, gázkarral, 2,5 évig használtam, senki nem foglalkozott vele, pedig látszott rajta, hogy nem sima kerékpár. Persze vidéken.
2023. márc. 2. 08:13
Ki az az ütődött, aki végig pirosozta a válaszokat.
Kerékpárhoz nem kell jogisítvány és sisak.
Smkp-hoz viszont igen. És kötelező biztosítás is.
A kerékpárnak kinéző motoros jármű ha van rajta gázkar, smkp. Ha a motor nem tiltja le a rásegítést 25 km/h sebessegtől, akkor smkp. Ha 300 watt feletti, akkor smkp.
Nem tervezet, benne van a hatályos rendeletekben.
2023. márc. 2. 23:44
Amúgy a #4 alapján a kérdező az, aki lepontozta a válaszokat. :)
2023. márc. 2. 23:49
Kapcsolódó kérdések: