Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Jelenleg még mindig le lehet...

Jelenleg még mindig le lehet tenni az A korlán jogosítványt 24 év előtt?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Tegnap hallottam, hogy elvileg már korábban ez a fajta kedvezmény eltörlésre került, miszerint ha 2 éve rendelkezem A2 jogosítvánnyal, akkor a korlátlanra való bővítés hamarabb megtörténhet. Ez valóban így van?

2023. jan. 14. 07:07
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Lelehett tenni amennyiben rendelkezel már A2 jogosítvánnyal 2 éve és betöltötted a 20. életéved.

Amennyiben nem, akkor csak 24 évesen.

2023. jan. 14. 07:38
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Észrevehették, hogy hallgatózol, és gondolták, megtréfálnak. Hogy amit hallottál, abban elvileg mi került már korábban eltörlésre, azt nem tudom, de a jogszabály változatlanul tartalmazza a 24. életév előtti lehetőséget; és marad is, „amíg a szem ellát”.

┌─ „7. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Járművezetésre jogosító okmányok kiadásának életkori és jártassági feltételei a 2006/126/EK irányelvnek megfelelően 2013. január 19-től

I. Életkori feltételek

7. 20. életév:

7.1. a „V” kategóriában és a „TR” kategóriában a jármű vezetésére,

7.2. az „A” kategóriába tartozó motorkerékpár vezetésére legalább kétéves „A2” kategóriás motorkerékpár vezetési gyakorlat esetében. A 21. életév betöltéséig az „A” kategóriás vezetői engedéllyel csak olyan motoros tricikli vezethető, melynek teljesítménye a 15 kW-ot nem haladja meg.

9. 24. életév:

9.1. a „D” és a „DE” kategóriába tartozó jármű vezetésére,

9.2. az „A” kategóriába tartozó motorkerékpár vezetésére, előzetes motorkerékpár vezetési gyakorlat hiányában.” ─┘

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról hatályos szövegéből.

Az idézett szövegek a 2012. január 1-én hatályba lépett kormányrendeletben a mai napig változatlanok; és nincs tervezve változtatás, mert a 2023. július 1-től nem ismert határidőig hatályos szövegváltozat is változatlanul tartalmazza.

• A rendelet hatálybalépésekor, 2012. január 1-én hatályos szöveg: [link]

• A 2023. január 1. – 2023. február 28. időtartamú, ma hatályos szöveg: [link]

• A 2023. július 1-től ismeretlen határidőig hatályos szöveg: [link]

2023. jan. 14. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!