Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Visszakapom a jogsit ?

Visszakapom a jogsit ?

Figyelt kérdés
Elvették a kismotor jogsimat múlt év tavaszán ittas vezetésért 8 hónapra. Meg kaptam pénzbüntetést. Most jár le a 8 hónap. Visszakapom a jogsit,ha kifizettem a birságot ? Utánképzésről nem küldtek semmit hogy kéne mennem.
2023. jan. 3. 16:20
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Nem is fognak, mivel az önkéntes. Saját jogod eldönteni, hogy elmész-e rá (azaz kell-e vissza a jogsid). Amíg az nincs meg, addig nem fogod visszakapni.
2023. jan. 3. 16:37
 2/3 anonim ***** válasza:
66%

Ittasvezetésért én lecsukatnálak nem pénzbüntetéat adnék. Nem hiszem el hogy bele halnátok baszki ha nem bedrogozva meg ittasan vezetnétek. Üljetek faszra inkább az majd segít.

Mellesleg szigorított vizsgát kell le tenned illetve pszhologushoz is elkell menned meg ilyenek. Egyik haveromnak szintugy ittas vezetesert vettek el a jogositvanyat. 200 ezres csekk +még 380 volt amit kifizetett összesen és 4x huztak meg forgalmin mire atengedtek.

2023. jan. 3. 18:36
 3/3 anonim ***** válasza:

┌─ 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről

18. §

„(4) Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek

a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve

b) akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá

c) akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta.

(5) A vezetői engedély csak abban az esetben adható vissza, ha az érintett személy igazolja, hogy az utánképzésen részt vett.

(6) Az utánképzésen nem kell részt vennie a járművezetőnek, ha

a) az eltiltás csak járműkategóriára vagy járműfajtára terjed ki, és az a vezetői engedély visszavonásával nem jár;

b) a vezetői engedélyét az eljáró hatóság kizárólag, a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben a közigazgatási bírsággal sújtandó jogsértéshez tartozó 9 pont megállapítására alapozottan vonta vissza.” ─┘

A 18. § (4) a) lapján utánképzésen kell részt venned, mert az eltiltás időtartama nem csak elérte, hanem meghaladta a 6 hónapot.

Illetve, nem pontosan tudom, mit takar az, hogy „Elvették a kismotor jogsimat múlt év tavaszán ittas vezetésért 8 hónapra”?

Ha a vezetéstől (mindenfajta járművezetéstől) tiltottak el 8 hónapra, akkor kell a sikeres utánképzés ahhoz, hogy az eltiltás letelte után visszakapd a vezetői engedélyed.

Ha csak „AM” kategóriától tiltottak el, de van sikeres vizsgád más kategóriából is, akkor nem szükséges az utánképzés.

Az tény, hogy ha szükséges az utánképzés, akkor te döntöd el, hogy ilyen áron vissza akarod-e kapni a vezetői engedélyed, de az eltiltó határozatnak (nem tudom, hogy szabálysértési hatóság, vagy bíróság állapította-e meg) tartalmaznia kellett az erről szóló tájékoztatást. Még arra is fel szokták hívni a figyelmet, hogy az utánképzés az eltiltás tartama alatt is elvégezhető, így nem késlelteti az engedély visszakapását.

2023. jan. 5. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!