Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mit jelent a vasútnál a KÉK...

Mit jelent a vasútnál a KÉK színű fény?

Figyelt kérdés
Hetente többször is elvisz az utam a Chinoin mellett a Berlini utcában, és arra lettem este figyelmes, hogy a kerítésen belül 2 kék lámpa világít a síneken. Először azt hittem, hogy egy parkoló mozdony vagy valami hasonló, de másnap világosban láttam, hogy nem parkol ott semmi, csak a vágány két oldalán van két kék lámpa. Ez pontosan mire való? Mit jelöl?
2010. okt. 1. 21:32
 1/7 anonim válasza:
100%
Tolatásjelzőt láttál, fehér vagy kék fény ad, a kéknél tilos a tolatás, a fehérnél szabad.
2010. okt. 2. 11:12
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan, törpe tolatásjelzőt láthattál, és kék fénnyel "Tilos a tolatás!" jelzést ad.

Elvétve találni még gurítójelzőn is kék fényt, de azt ott nem láthattál.

Ilyen a jelzőárbócon:

[link]

És ilyen törpe kivitelben:

[link]

2010. okt. 2. 16:46
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm. :)

Amúgy miért nem szakad tolatni ilyen helyen? Vagy mi miatt van ezekre szükség? Bevallom, én most hallok először olyat, hogy nem szabad tolatni, és hirtelen nem tudom hova tenni; elmesélné valaki hogy mikor van olyan hogy nem szabad tolatni?

2010. okt. 2. 19:42
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Pl. Akkor nem szabad, ha egy másik vonat érkezik abból az irányból.
2010. okt. 3. 23:56
 5/7 anonim ***** válasza:
53%

Ez Kb olyan mint keresztezősésben a piros lámpa. Ha neekd épp nem szabad, akkor egy másik iránynak van szabadjelzése, akkor te nem mehetsz tovább. Nyilván tolatni is akkor szabad csak, ha nincs keresztező forgalom.

Csak hogy megkülnböztessék a vonatokra, és a tolatási mozgásokra érvényes jelzéseket, ez lett kék-fehér. De főjelzőre is lehet tolatni.

2010. okt. 4. 22:05
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"Csak hogy megkülnböztessék a vonatokra, és a tolatási mozgásokra érvényes jelzéseket, ez lett kék-fehér. De főjelzőre is lehet tolatni."

Közúton is van ilyen párhuzamos jelző a normál mellett: Pl. a villamosjelző.

2010. okt. 4. 23:42
 7/7 10 deka farhát ***** válasza:

A "mi szükség van ezekre?" kérdésre válaszolnék:

Ezekkel a jelzőkkel, illetve az általuk adott fehér vagy kék jelzéssel lehet a tolatási mozgásokat szabályozni. Ezek alapján látja a mozdonyvezető, hogy az adott jelzőn túlmehet-e a szerelvénnyel (fehér fény), vagy meg kell előtte állnia (kék fény). Röviden ennyi.

2011. dec. 11. 12:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!