Kereskedésből 1 hónapja vett autón van egész évre autóadó?
Akié január 1-én volt az autó, az fizeti egész évre.
Kivéve, ha ki volt vonva a forgalomból, mert akkor az fizet, aki az újbóli forgalomba helyezéskor a tulajdonos.
Az adó egész évre szól, alanya egész évre egyetlen személy (ahogy #2 írja, alapesetben az, akinek a nevén január 1-jén van). Az, hogy félévenként fizettél, az csak részletfizetés. Ha eladod májusban az autódat, akkor is ki kell fizetned szeptemberben a második féléves részletet.
Ha adófizetési kötelezettséged keletkezik, akkor arról tájékoztat a NAV. Mivel forgalomban lévő autót vásároltál, teljes joggal gondolhatod, hogy január 1-jén is forgalomban volt és az akkori tulaj az egész éves adó alanya.
#6: így van.
Ui: TulaJdon, pontos j.
✎ 6/ A kérdező kommentje: [Hm. Akkor az eladott autóm utan / ami június óta nincs a tulalydonomban/ fizetem a 2.felevit. Az új után pedig nem kell.] 2022. szept. 16. 22:32
A kommented írásakor az eladott autód után a 2. félévi részlet fizetésének már múlt időnek kellett volna lennie, mivel szeptember 15. volt a határideje.
Az „új” autód nem tudom, mennyire új.
Ha a vásárláskor Magyarországon először lett forgalomba helyezve, akkor attól a naptól te vagy a gépjárműadó alanya, az év végéig arányos részt kell megfizetned.
Ha vásárláskor ideiglenes forgalomból kivonás után lett ismételten forgalomba helyezve, akkor a forgalomba helyezést követő hónap első napjától te vagy a gépjárműadó alanya, onnan az év végiig arányos részt kell megfizetned. (A kereskedők által értékesített használt autókat általában ideiglenesen ki szokták vonatni a forgalomból.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!