Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Volt már olyan, hogy egy...

Volt már olyan, hogy egy repülőgép kényszerfelszállást hajtott végre?

Figyelt kérdés
2022. aug. 7. 19:30
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

#9 Nem lepődnék meg, ha a dokumentumfilmesek ferdítették volna el a helyzetet. :)

A történet ott sántít, hogy ha valami van a kifutópályán, akkor a leszállás alatt lévő gépet utasítják átsartolásra. Ha ez nem lehetséges rádióhiba miatt, akkor sem utasíthatják a kifutópályán álló gépet felszállásra, mert több okból sem szabályos:

1) A torony nem adhat ilyen utasítást.

2.1) A pilóta nem ugorhatja át a checklistet.

2.2) Ha mégis utasítják ilyenre, akkor megtagadhatja és épeszű pilóta meg is teszi, mert egy ilyen malőr az állásába kerülhet.

2.3) A felszálláshoz végig _kell_ menni a checklisten, hogy a repülőgép felszálló konfigurációba kerüljön. Az nem csak egy lista, ami visszaellenőrzésre szolgál, hanem konkrétan ahogyan mennek végig a listán, úgy kapcsolják át a kapcsolókat a megfelelő állásba.

Másrészt gondoljuk el, ha már annyira feszes a helyzet, hogy felszállásra kell kényszeríteni egy repülőgépet, akkor már nincs idő arra, hogy fel is szálljon, mert beéri a leszálló gép. Akkor már inkább jobb, ha ott marad a kifutópálya elején és a leszálló gép pilótája hosszúra teszi (távolabb ér talajt, mint szokványosan), így _talán_ elkerülhető az ütközés. De az biztos, hogy így is fejek fognak hullani a rádió valamelyik/mindkét végén.

2022. aug. 7. 21:36
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem kényszerfelszállásnak nevezik, de nagyon sokszor fordul elő, hogy a leszállást megszakítva, átstartol a repülőgép.

A kérdés nem kifejezetten erre irányult, de ez is egyfajta kényszerfelszállás, igaz még a levegőből ereszkedve emelkednek ismét fel, mert a leszállás nem biztonságos.

[link]

2022. aug. 8. 04:40
 13/14 anonim ***** válasza:
12-höz: Touch and go pedig az, amikor a kerekek talajt is érnek, és úgy húzzák fel.
2022. aug. 8. 06:19
 14/14 anonim ***** válasza:
36%

Jó 6-os, kötekedj még. Ugyanazt írtam, mint a 10-es, adott ponttól kezdve nem kérdéses a felszállás még vészhelyzet esetén sem, csak érdekes módon én le vagyok pontozva.

Egyébként szerintem a 9-es zavarosan ugyan, de szerintem a Pan Am és a KLM ütközéséről beszélhet. Hát igen, végül is megpróbált felszállni a KLM az előtte levő Pan Am miatt, muszáj volt, de nem sikerült ugyebár sajnos.

2022. aug. 8. 06:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!