Vannak itt forgalmisták?
Gondolkodtam rajta hogy pályát váltanék, mert bár nagyon is magamra találtam, jó vagyok abban amit csinálok, de a szakmámban nem keresek olyan jól mint amennyit keresni szeretnék, és amennyi pénz jó lenne a normális megélhetéshez. Félre tenni nem tudok abszolút. Ez még úgy sem változna sokat ha másik helyre, államiba mennék, ha igen, akkor sokat kéne bent lennem, kb a munkahelyemből állna az életem, semmi másból. Szeretnék kiszabadulni a mókuskerékből, több szabadidőt és pénzt szeretnék keresni.
A lehetőségek közül a forgalmász az egyik amivel szemezek. Igaz hogy 24 órázni kéne, de inkább tolnék 24 órákat és lennék bent egy hónapban 8-10 napokat, mint minden nap dolgozni reggel fél 9-től délutánig vagy inkább estig. Rendesen be is lennék jelentve és ki is lennék fizetve, tisztességesen túlórákkal, ami jelenleg most nincs meg.
Munka mellett végezném el, de nem tudom hogyan és hol lehet ahol erdemes Pesten, ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni. Még egy pár infó; érettségim van, három szakmám, nő vagyok. Most szellemi, enyhe fizikai munkát végzek, szellemileg és fizikálisan is terhelhető vagyok, jó munkabírásom van, de engem érdekelne az is, hogy nőként mennyire lehet érvényesülni a szakmában?
Aki ebben a szakmában dolgozik vagy dolgozott, attól szívesen venném ha írna pár sort hogy hol tanult, mit tapasztalt a szakmában, feladatkörök, mik az előnyök hátrányok, ha eljött miért jött el.
Előrebocsátom, nem forgalmista vagyok, de vasúti dolgozó, szóval nem fogok tudni mindenre válaszolni.
Nem 24 óráznak a forgalmisták, hanem 12 óráznak, így egy hónapban nem is 8-szor kell bemenniük, hanem olyan 14-15-ször, ha nincs túlóra. A szolgálatok általában reggel 7 - este 7 közt vannak, illetve fordítva.
A fizetésről nem tudok pontosat mondani, vállalhatóan lehet keresni, de megszedni magad azért nem fogod. A túlórázás meg nem lehetőség, hanem ha szükség van rá, muszáj, ha nem, akkor meg nem fogsz tudni. Összességében létszámhiány van, de csomópontonként eléggé eltérő tud lenni a helyzet.
Munka mellett nem fogod tudni elvégezni. Tudtommal csak a MÁV BGOK indít ilyen képzést az országban, természetesen oktatási központ minden igazgatóság területén van. A képzésre úgy tudsz bekerülni, ha jelentkezel MÁV-os/GYSEV-es álláshirdetésre, munkaviszonyba kerülsz náluk mint forgalmi szolgálattevő gyakornok, és a cég beiskoláz. Mivel téged Budapest érdekel, a MÁV-csoport oldalán az álláshirdetéseknél érdemes nézelődni a budapesti igazgatóság területén, ahogy nézem, Délibe és Keletibe is keresnek embert. Értelemszerűen van felvételi beszélgetés és teszt is, illetve csak azt alkalmazzák, aki megfelelt minősítést kap a cég által biztosított vasútorvosi alkalmasságin (szigorú, különösen érzékszervi probléma, magas vérnyomás, cukorbetegség jellemző kizáró tényező).
A tanfolyam napi 8 vagy 6 órában megy, nappali rendszerben, ha jól tudom, kb fél év az önállósítót nem számítva. Ezalatt fizetés jár, jelenleg a minimálbért nem sokkal meghaladó.
A forgalmisták között kifejezetten sok nő van, ebben a munkakörben manapság ez teljesen elfogadott és elterjedt, nem lesz belőle hátrányod.
A feladatköröd alapvetően vonatközlekedés és tolatás szabályozása az állomáson és a nyílt vonalon, kapcsolatot tartasz a szomszédos állomásokkal és a vonalirányítóval, a forgalmi szabályok betartása mellett engedélyt kérsz és adsz, kezeled a biztosítóberendezést, ha nem egyközpontos állomáson dolgozol, a váltókezelők számára adsz rendelkezéseket. Minden forgalmi ténykedést dokumentálsz az előírtak szerint (pl Fejrovatos előjegyzési napló vezetése), szükség esetén a vonatszemélyzetnek készíted el és adod át a szükséges dokumentumokat (Írásbeli rendelkezés, Szolgálati menetrend, Lassúmenet-kimutatás), az utasításban elírt esetekben a felhatalmazást (menesztést) végzed, illetve más kézijelzésekkel szabályzod a forgalmat. Nagyjából ezek a feladatok.
Még annyit emelnék ki, hogy a tanfolyam kifejezetten nehéz, rövid idő alatt kell nagyon alaposan igen nagy mennyiségű anyagot elsajátítani, ami még akkor is kifejezetten sok tanulást igényel, ha fogékony vagy rá, és megérted a dolgokat, ezért nem csak erőből, magolással próbálsz átjutni a vizsgán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!