T kategóriával lehet kismotort vezetni hivatalosan?
Sziasztok!
T kategóriás jogosítványom van.
Nincs bele írva az AM.
Sokan azt mondják hogy lehet vele vezetni, sokan azt hogy nem..
Van valami rendelet erre?
Ha valaki tudna segíteni nagyon szépen megköszönném!
1 perc google és egyértelműen le van írva, hogy mi vezethető vele. Kismotor nem.
Valószínűleg ezért sincs rávezetve.
Igen, a Googlen is néztem, de mivel az oktatom mondta hogy lehet így nem voltam benne biztos..
Köszönöm szépen a válaszokat.
Igen, „T” kategóriás vezetői engedéllyel vezethető segédmotoros kerékpár is; ha ezt érted kismotoron.
EK irányelveknek megfelelően 2013. január 19-én történt kategóriákkal kapcsolatos módosítás; előtte is vezethető volt vele; most is vezethető.
Van rá „valami rendelet”: 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról.
Képen, hogy
• mi volt vezethető vele 2013. január 18-ig: [link]
• mi vezethető vele 2013. január 19-től: [link]
A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható
itt: [link] (net jogtár); vagy
itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).
Csak ebben az az érdekes, hogy neten egyéb helyen erről nem találsz így infót, hogy vezethető-e, mert sehol nem tartozik oda a AM kategória a T kategóriával vezethetők közé. Valamint nem tudom, hogy neked milyen jogsid van, de nekem minden fel van rá vezetve, hogy mi vezethető vele és mi nem. Nekem pl a B előtt megvolt az M (mai néven AM) kategóriás jogsim és ott is fel van vezetve, hogy az már nemzetközi szintű nekem, akár csak a T kategóriám. pedig T kategóriát nem is raktam le külön, csak M és B kategóriát. Szóval minden fel van vezetve a jogsin, ami vonatkozik rá. Ha jól rémlik az is rá van vezetve, ha valaki automata váltóson vizsgázott és csak arra kapta meg a jogsit (egyik ismerősömnél van ez a helyzet).
Értem én, hogy hivatalos kormány rendelet, meg minden... De ha a ténylegesen hivatalos okmányon se szerepel, hogy vezethet ilyet, akkor most minek lehet hinni??
Az a tuti mondjuk, ha rendőrnek oda adja a jogsit igazoltatásnál. Ha nem büntetik meg, akkor valóban hasznos ez a jogszabály, ha nem, akkor az érvényes ami szerepel a jogsin is.
✎ 5/ anonim válasza: [Csak ebben az az érdekes, hogy neten egyéb helyen erről nem találsz így infót, hogy vezethető-e, mert sehol nem tartozik oda a AM kategória a T kategóriával vezethetők közé.]
2022. júl. 5. 15:46
Elég erős, hatályos kormányrendelet érvényességét általános netes keresgéléssel találtak miatt vitatni.
De, találtam a neten olyan infót, hogy „T” kategóriával vezethető segédmotoros kerékpár is; lásd a Sinka Autósiskola oldalát: [link]
(Nem mellesleg: a kérdező kommentben megírta, hogy az oktatója szerint: lehet.)
Netes keresés és hivatalos okmány alapján mondom. Ha valami fel van tüntetve az okmányon vagy nincs feltüntetve az is jelentősséggel bír.
Amúgy mivel nagyon jártas vagy a témában, a jogosítványára miért nincs felvezetve, ha egyszer jó hozzá?? Én pl ezt nem értem. Ezért is írtam a #5 választ.
De csak azt tudtad írni, hogy hogy merem bírálni a kormányrendeletet. Ezt írtam, hogy jogos is, hiszen az ott van. De valamiért csak nincs vezetve hivatalos okmányra. Az miért van??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!