Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » T kategóriával lehet kismotort...

T kategóriával lehet kismotort vezetni hivatalosan?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

T kategóriás jogosítványom van.

Nincs bele írva az AM.

Sokan azt mondják hogy lehet vele vezetni, sokan azt hogy nem..

Van valami rendelet erre?

Ha valaki tudna segíteni nagyon szépen megköszönném!

2022. júl. 5. 11:42
 1/7 anonim ***** válasza:
35%

1 perc google és egyértelműen le van írva, hogy mi vezethető vele. Kismotor nem.

[link]

Valószínűleg ezért sincs rávezetve.

2022. júl. 5. 11:49
 2/7 anonim ***** válasza:
34%
nem lehet, 2000előtt lehetett
2022. júl. 5. 11:49
 3/7 A kérdező kommentje:

Igen, a Googlen is néztem, de mivel az oktatom mondta hogy lehet így nem voltam benne biztos..

Köszönöm szépen a válaszokat.

2022. júl. 5. 11:51
 4/7 anonim ***** válasza:
65%

Igen, „T” kategóriás vezetői engedéllyel vezethető segédmotoros kerékpár is; ha ezt érted kismotoron.

EK irányelveknek megfelelően 2013. január 19-én történt kategóriákkal kapcsolatos módosítás; előtte is vezethető volt vele; most is vezethető.

Van rá „valami rendelet”: 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról.

Képen, hogy

• mi volt vezethető vele 2013. január 18-ig: [link]

• mi vezethető vele 2013. január 19-től: [link]

A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható

itt: [link] (net jogtár); vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).

2022. júl. 5. 15:28
 5/7 anonim ***** válasza:
29%

Csak ebben az az érdekes, hogy neten egyéb helyen erről nem találsz így infót, hogy vezethető-e, mert sehol nem tartozik oda a AM kategória a T kategóriával vezethetők közé. Valamint nem tudom, hogy neked milyen jogsid van, de nekem minden fel van rá vezetve, hogy mi vezethető vele és mi nem. Nekem pl a B előtt megvolt az M (mai néven AM) kategóriás jogsim és ott is fel van vezetve, hogy az már nemzetközi szintű nekem, akár csak a T kategóriám. pedig T kategóriát nem is raktam le külön, csak M és B kategóriát. Szóval minden fel van vezetve a jogsin, ami vonatkozik rá. Ha jól rémlik az is rá van vezetve, ha valaki automata váltóson vizsgázott és csak arra kapta meg a jogsit (egyik ismerősömnél van ez a helyzet).

Értem én, hogy hivatalos kormány rendelet, meg minden... De ha a ténylegesen hivatalos okmányon se szerepel, hogy vezethet ilyet, akkor most minek lehet hinni??

Az a tuti mondjuk, ha rendőrnek oda adja a jogsit igazoltatásnál. Ha nem büntetik meg, akkor valóban hasznos ez a jogszabály, ha nem, akkor az érvényes ami szerepel a jogsin is.

2022. júl. 5. 15:46
 6/7 anonim ***** válasza:
72%

✎ 5/ anonim válasza: [Csak ebben az az érdekes, hogy neten egyéb helyen erről nem találsz így infót, hogy vezethető-e, mert sehol nem tartozik oda a AM kategória a T kategóriával vezethetők közé.]

2022. júl. 5. 15:46

Elég erős, hatályos kormányrendelet érvényességét általános netes keresgéléssel találtak miatt vitatni.

De, találtam a neten olyan infót, hogy „T” kategóriával vezethető segédmotoros kerékpár is; lásd a Sinka Autósiskola oldalát: [link]

(Nem mellesleg: a kérdező kommentben megírta, hogy az oktatója szerint: lehet.)

2022. júl. 5. 18:41
 7/7 anonim ***** válasza:
12%

Netes keresés és hivatalos okmány alapján mondom. Ha valami fel van tüntetve az okmányon vagy nincs feltüntetve az is jelentősséggel bír.

Amúgy mivel nagyon jártas vagy a témában, a jogosítványára miért nincs felvezetve, ha egyszer jó hozzá?? Én pl ezt nem értem. Ezért is írtam a #5 választ.

De csak azt tudtad írni, hogy hogy merem bírálni a kormányrendeletet. Ezt írtam, hogy jogos is, hiszen az ott van. De valamiért csak nincs vezetve hivatalos okmányra. Az miért van??

2022. júl. 5. 18:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!