A környező országokban mi az ami különbözik a hazai kreszhez képest, mire érdemes odafigyelni?
Osztrákoknál a sárgánál nem gázt adunk, mert azért is bünti jár, ha meg lehetett volna biztonságosan állni.
Cserébe láttam már villogó zöldet sárga előtt, de most olvasom, hogy nem mindig van így.
Ausztriában autópályán ha mész a felhajtónál evidensnek veszik, hogy beengeded (sávot váltasz vagy megfelelően lassítasz) aki éppen jönne fel a pályára. Simán kijönnek eléd sokkal lassabban.
Németeknél pedig ha a zebra környékén van a gyalogos azt is át kell engedni, gyalogosként bármilyen körbenézés nélkül lelépnek eléd a zebrára.
4 azért nem mindenhol. Északnémetországban elég gyakran látom, hogy megáll a gyalogos, és még meg is köszöni, hogy átengedtem, holott elsőbbsége van (nem, nem
magyar rendszámom van).
De Berlin bizonyos részein kimondottan ajánlatos megvárni, amíg elszáguldozik a török, mert nem fog megállni neked.
Nürnbergben láttam a másik végletet, amikor a 7-es bmw-s fiatal simán elfért volna, míg csak a járda széléig elér a nyugdijas, de nem, ő megvárta jobbra kanyarodáskor.
Szlovákia, Csehország: markánsabb a villamosok elsőbbsége, például kijelölt gyalogos átkelőhelyen.
Lengyelország : egyes helyeken engedélyezett a jobbra kanyarodás piros jelzés alatt, de elsőbbséget kell adnod mindkét úton az átkelő gyalogosnak, kerékpárosnak és a keresztező vagy szemből kanyarodó irányonként érkező egyéb forgalomnak.
Ausztria: keskeny hegyi utakon elsőbbsége van többek között a postai járműveknek és … talán a lefelé haladónak … vagy a felfelé haladónak?
Románia: körforgalomba behajtáskor indexelni kell. (Már ha ezt el nem törölték.)
Ukrajnában ezen kívül a hadiállapot miatt is vannak máskor nem megszokott szabalyok , például a katonai járművek elsőbbsége tekintetében vagy épp a járművek kivilágítási szabàlyait érintően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!