Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Repülésben mire mondják a...

Repülésben mire mondják a plóták, hogy copy?

Figyelt kérdés

Rudom, kellene szövegkörnyzet. Nem találok most...

Fedélzeti profi videókban hallom, és a feliratozásban látom is a copy szót a légi irányítással való kommunikációban.

A válasz kezdődik copyval időnként.

2021. nov. 28. 22:51
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Hogy vette és értette az üzenetet.
2021. nov. 28. 23:14
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Az esetek nagy részében annyit jelent, hogy oké, vettem, értettem, rendben. Szinoníma a "roger"-rel.
2021. nov. 28. 23:16
 3/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszi. Azt sejtettem, higy semmit nem akar másolni. :-)
2021. nov. 28. 23:42
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Pedig de, a masolasra utal: a taviro koraban a morze-taviraszok hasznaltak a kifejezest arra, hogy fogtak az uzenetet es papirra is masoltak, hogy a cimzett aki ugye nem morze-jeleket, hanem betuket vart, szinten elolvashassa. Az ado 'do you copy?' kerdessel gyozodhet meg rola, hogy a vevo valoban fogta es ertelmezte az uzenetet.
2021. nov. 28. 23:49
 5/8 anonim ***** válasza:
63%
Egyébként ezt szokták mondani? A pilótáknak mindent vissza kell olvasniuk (readback) hogy biztos jól halloták-e ATC-t, nem copy-znak. Ha pedig az ATC parancsot ad nekik, akkor wilco szokott a válasz lenni (=will comply). Copy-t nem nagyon hallok.
2021. nov. 29. 06:39
 6/8 A kérdező kommentje:

Nem tudok angolul, félrehallhatom. De sokszor feliratozott a felvétel eleve, illetve be van kapcsolva a böngészőben az automata feliratozó. Utóbbi nem tévedhetetlen.

De mondom, van amikor a feltöltött anyag feliratos. Pl. a Pilotseye csatornán. Kiírják, mi látható alattuk, meg a rádióforgalmazás szövegét. És ott leírva látom a copy szót.

2021. nov. 29. 07:08
 7/8 A kérdező kommentje:

Ilyent találtam:

ATC engedély

Legkésőbb a várópontig meg kell kapni az útvonalengedélyt. A pilótának ezt le kell írnia, ezért megkérdezik, kész-e a vételére.

IRÁNYÍTÓ: MAH811 taxi to holding point A3, report when ready to copy (the clearance).

REPGÉP: Taxi to A3, wilco, MAH811

...

REPGÉP: MAH811 ready to copy.

IRÁNYÍTÓ: MAH811 guruljon A3 várópontig, jelentse ha kész az engedély vételére.

REPGÉP: Gurulunk A3-ig, jelenteni fogom, MAH811

...

REPGÉP: MAH811 kész az engedély vételére.

----------

(IVAO-HU FÓNIA KÉZIKÖNYV)

2021. nov. 29. 07:16
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
A ready to copy azt jelenti hogy tudja-e már fogadni azt amit mondani akarnak neki. Memóriától függ de sokan ezt rögtön le is írják maguknak jegyzetfüzetbe (direkt pilótáknak, ahol minden ilyennek van rubrikája), vagyis ekkor a copy szó szerint másolást jelent, a readback pedig szó szerint visszaolvasást. De van aki csak megjegyzi és emlékezetből visszamondja, ilyenkor a copy csak mintegy "vettem"
2021. nov. 29. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!