Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Igan, hogy ezeket vezethetem...

Igan, hogy ezeket vezethetem am jogsival?

Figyelt kérdés

Tehát van egy Am jogsim, a K kategória is ki van benne töltve és egy 186-os kód van bene. Elmúltam 16 éves. Ezeknek tudatában, vezethetek

- lassú járművet és pótkocsiját,

- állati erővel vont járművet

- kerti traktort

- segédmotort?

Sok helyen utánaolvastam a témának, de mindenhol mást írtak.

Továbbá valaki leírná/ belinkelné, hogy B kategóriával pontosan mit lehet vezetni? Az összes lehető dologra kíváncsi vagyok, mert nemsokára esedékes lesz.

2021. okt. 20. 15:30
 1/5 anonim válasza:
66%
Igen, vezetheted. Láttam (közúti ellenőr voltam) olyan állatkertet is, ahol egy ifa pótos szerelvényt valami elmeháborodott levizsgáztatott lassújárműnek, (mert hát elvégre lassú, nem?) és 14 évesen AM jogsival vezetthette volna bárki :)
2021. okt. 20. 15:39
 2/5 anonim ***** válasza:
0%

Nem igaz.

A fenti meg nem volt közúti ellenőr, vagy fingja nem volt a jogszabályi háttérről.

Segédmotort vezethetsz, és ilyen "robi-kapa" vontatású utánfutót, ha a gép maximum 50 köbcentis. A szocializmusból itt maradt és igen közkedvelt összkerékhajtású csehszlovák dízel kertitraktort például már nem. Állati erővel vont járművet sem, az K vagy T kategória.

[link]

Új nemzetközi kategóriák

(326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 2. melléklet)

"AM" kategória (korhatár 14. életév):

Segédmotoros kerékpárok (robogók), azaz kétkerekű segédmotoros kerékpárok (L1e kategória) vagy háromkerekű segédmotoros kerékpárok (L2e kategória), amelyek legnagyobb tervezési sebessége 45 km/h (kivéve azokat, amelyek legnagyobb tervezési sebessége 25 km/h-nál kisebb vagy azzal megegyezik), és az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek:

a) kétkerekű típusnál a motor:

– hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a belsőégésű motorok esetében, vagy

– folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében;

b) háromkerekű típusnál a motor:

– hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a külső gyújtású motorok esetében,

– legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében, vagy

– folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében;

Könnyű négykerekű motorkerékpárok, amelyek terheletlen tömege kevesebb 350 kg-nál (L6e kategória), a 45 km/h-t meg nem haladó legnagyobb tervezési sebességű elektromos járművek esetében az akkumulátorok tömegét nem számítva, és amelyek

– hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a külső gyújtású motorok esetében;

– legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében, vagy

folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében.

2021. okt. 20. 16:55
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

egyébként AM kategória CSAK kismotorra szól, de megszerzésével kapsz másik kategóriát is

Fordítsd meg a plasztik kártyát és nézd meg melyik kategóriák mellett van még dátum, azokra vagy feljogosítva. De nem egyszerű, mert pl. T kategória korlátozva van attól függően, hogy mellette milyen egyéb kategóriáid vannak.

2021. okt. 20. 17:18
 4/5 A kérdező kommentje:
a hátulján van az Am, nincs mellette kód és egy K kategória ami mellett van egy 186-os kód.
2021. okt. 20. 17:42
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Igen, vezethetsz; a kérdezetteket még akkor is vezethetnéd, ha a vezetői engedélyeden nem lenne érvényes az egészségi alkalmasságod.

A 2-es válaszban bemutatott hosszú idézet nem tartalmazza az erre vonatkozó hatályos jogszabályi részt. (2021. okt. 20. 16:55)

Az erre vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezés:

┌ „4. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

A vezetői engedély egészségügyi érvényességének lejártát követően is vezethető járművek a 2006/126/EK irányelvnek megfelelően 2013. január 19-től

Bármely nemzetközi kategóriában megszerzett vizsga alapján:

1. segédmotoros kerékpár (ideértve a „mopedautót” is)

2. lassú jármű és pótkocsija

3. kerti traktor

4. állati erővel vont jármű” ┘

┌ Előtte, a 2. melléklet sorolja fel a 2006/126/EK irányelvnek megfelelő, 2013. január 19-től érvényes nemzetközi kategóriákat.

Ezek: „AM”, „A1”, „A2”, „A” korlátozott, „A”, „B1”, „B”, „BE”, „C1”, „C1E”, „C”, „CE”, „D1”, „D1E”, „D”, „DE”, "TR". ┘

A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható

itt: [link] (Net Jogtár), vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).

2021. okt. 20. 18:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!