Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Parkolás csak állandó lakcímmel?

Parkolás csak állandó lakcímmel?

Figyelt kérdés

Nemrég végre sikerült megszereznem a jogosítványom, és egy olcsó kis autót vennem. Albérletben vagyok, itt van az ideiglenes lakcímem. Fizetős parkolóhelyek vannak errefelé, így elballagtam ingyenes parkolásra jogosító engedélyért. Az ügyintéző hölgy papírozás közben csak úgy mellékesen odavetette, hogy a matricám csak december 31-ig érvényes, utána már nem lehet ideiglenes lakcímre ingyenes parkolóengedélyt adni.

WTF? Ez mégis hogy? A főbérlőm rendes, TALÁN megengedi, hogy állandó lakcímre bejelentkezzek, de többezer sorstársam, akiknek még ideiglenest is alig akar adni a főbérlője, mit fog csinálni, hova parkol? Fizessük majd a több tízezres parkolási díjakat? :O

2021. okt. 18. 16:03
 1/5 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:

Milyen matrica?

Amúgy bérelsz egy garázst is vagy megállsz olyan helyen, ahol nem kell parkolási díjat fizetni.

2021. okt. 18. 16:06
 2/5 anonim ***** válasza:
Ez van, ha illegálisan laksz ott, mi alapján kapnál ingyenes parkolást?
2021. okt. 18. 16:29
 3/5 A kérdező kommentje:
Milyen illegális? Ügyvédi irodában kötöttük meg a bérleti szerződést. Be vagyunk ide jelentve, itt van az ideiglenes lakcímünk, a lakcímkártyámon fel van tüntetve az albérlet címe. Jogosult vagyok a tulajdonos által nem használt parkolóhely használatára. Mégis milyen alapon engedik jövőre csak az állandó lakcím szerinti parkolást? Nem értem, hogy ez kinek és miért jó.
2021. okt. 18. 18:44
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Sok helyen mindig is csak lakóhelycímmel (réges-régi néven: állandó lakcím) lehetett ilyen kedvezményt igénybe venni. Nem akarták, hogy tényleges ottlakás nélkül, névleges tartózkodási címmel (réges-régi néven: ideiglenes lakcím) lehessen ilyen parkolási lehetőséghez jutni.

Nem a főbérlő dönti el, engedi meg, hogy miféle legyen a lakcímed. (Amúgy, bizonyára nem főbérlő, mert nem bérlő, hanem bérbeadó tulajdonos; a lakcímbejelentés szempontjából: szállásadó.)

┌ „A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.

A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.” ┘

Vagyis, az elsőként bejelentett érvényes és így egyetlen érvényben levő lakcím csak lakóhelycím (~állandó lakcím~) lehet, mert nem felel meg a tartózkodási hely fogalmának. Az érvénybe hozott másik lakcím pedig csak tartózkodási hely cím lehet (~ideiglenes lakcím~).

Az ingatlanbérbeadók tévhit miatt tartanak a lakóhelycímként történő bejelentéstől, úgy tudják, hogy az tulajdonhoz kapcsolódó jogokkal jár. Pedig, semmilyennel, az csak egy cím. A bérleti szerződés tartalmazza a jogokat: mit, milyen feltételekkel használhat. A törvény tisztázza is: ┌ „A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg.” ┘

A lakcímbejelentés az érintett személy törvényi kötelezettsége. ┌ „A szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.” ┘ Vagyis, ha van bérleti szerződés, akkor annak bemutatása elegendő a lakcímbejelentéshez, hiszen azon már a szállásadó hozzájárult az ottlakáshoz; nem kell a bejelentőlapot is elfogadóan aláírnia.

Ha netán nincs lakóhelycímed (~állandó lakcím~), akkor nem tudom, hogyan tudtad tartózkodási helyként (~ideiglenes lakcím~) bejelenteni? Ha viszont van, akkor az ottani kijelentkezés nélkül nem jelenthetsz be még egy lakóhelycímet (~állandó lakcím~), akármihez járul, vagy nem járul hozzá a szállásadó.

Az idézett jogszabályi részek a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról rendelkező 1992. évi LXVI. törvényből valók.

A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható:

itt: [link] (Net Jogtár), vagy

itt: [link] (Nemzeti Jogszabálytár).

2021. okt. 18. 23:07
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Én mint bérbeadó, nem értem, mièrt ne jelentkezhetne be lakóhelycímre oda bárki, akinek én kiadom a lakàsomat? Sosem csinàltam ebből ügyet.
2021. okt. 19. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!