Vasúti "Google Streetview" miért nincsen? Meg lehetne oldani?
Épp a napokban volt itt egy kérdés a GSW-ről, és az jutott eszembe, vajon meg lehetne-e oldani, hogy a vasútvonalakat is felvennék (úgy ahogy a települések utcáit), és akkor azokon is végig lehetne menni virtuálisan. Nyilván vonatra kéne tenni a kamerát, nem autóra, és vonattal végigjárni a vonalakat.
De vajon technikailag meg lehetne-e csinálni? Milyen akadályai vannak/lennének?
A vonat tetejére nem lehet elhelyezni a kamerát.
Olyan szóló jármű kellene, amelyik nem lóg bele a kamera képébe.
Be kell illeszteni a vonatok közé. Drága fotóberendezés.
Irgalmatlan tárolókapacitás. Engedélyek.
Arra nem tudom, van-e szoftverük, ami automatikusan takar pl. rendszámokat, céges feliratokat, arcokat stb.
És kellene olyan program, ami szépen összeilleszti a képet, pontos helyadatokkal.
És folyamatosan kellene ezt tenni évtizedeken át akár, mert mire egy ország elkészül, már sok minden megváltozik.
Haszna kb. nulla.
1-est miért pontoztátok rommá, tök igaza van. Nincs utcakép, de legalább videók vannak.
Nézzétek ezt a csatornát ha vonatozni támadt kedvetek:
https://www.youtube.com/c/petegabi/videos
A vasúton belül is készültek ilyen felvételek oktatási célokkal.
"Olyan szóló jármű kellene, amelyik nem lóg bele a kamera képébe."
Igen? Mert? Nézd meg ezt: [link]
Nincs azzal baj ha belelóg valami itt-ott.
Egy pályás kiskocsival gond nélkül meg lehetne csinálni.
"Be kell illeszteni a vonatok közé."
Erre tartjuk a VPE kft-t.
"Drága fotóberendezés. Irgalmatlan tárolókapacitás. Arra nem tudom, van-e szoftverük, ami automatikusan takar pl. rendszámokat, céges feliratokat, arcokat stb. És kellene olyan program, ami szépen összeilleszti a képet, pontos helyadatokkal."
Ezzel nem kell foglalkozni, mert a Googletől lehet kérni trekkert amivel automatikusan el lehet végezni a fotózást, adatrögzítést, stb. A takarásokat meg az algoritmus megoldja.
Ami a trekkernek kell pluszban az az energiaellátás, de azt a jármű rendszeréről meg lehet oldani.
Egyébként meg lehet saját telefonnal is 360-as panorámákat csinálni az utcakép app segítségével, vagy 360-as kamerával. Jómagam is sok állomáson csináltam már képeket.
"Haszna kb. nulla."
Pont azért csinálom a képeket, mert vannak azok a helyek ahol igenis van haszna! Egy nyílt vonalon persze nem sok van - ahogy egy lakott területen kivüli út befotózásának sem mondjuk az Alföldön.
Például állomásonokon nagyon hasznos tud lenni ha az ember úgy megy oda hogy a képek alapján már előre tájékozódott hogy mi merre van. Nem is értem miért nem fotóztak be eddig minden állomást... ööö vagyis értem, dolgoztam a vasúton sok évet, úgyhogy értem miért nem :D
"És folyamatosan kellene ezt tenni évtizedeken át akár, mert mire egy ország elkészül, már sok minden megváltozik."
Mondjuk 15 évente elég lenne átmenni. Vagy csak komolyabb felújítások után. De a pályás ellenőrzések során úgyis végigmennek évente többször is az egész országon....
"Engedélyek."
Ez a legnehezebb pontja a dolognak.
Ha nagyon akarnák lehetne. De minek?? Utcánál nyílván van haszna, hiszen láthatod, hogy mégis merre fogsz menni, vagy mi van arra.
De magyarba a vonatoknál?? Erdő, szeméthegyek, putrik, lakóházak kertjei. Kb felét maszkolni kellene, mert nem lehet ugye engedélyezni a belátást. Másik fele meg tényleg erdő és szemét. Nincs azon mit nézni. Nem látványos a táj többnyire. Viszont sokba kerülne a dolog és nincs értelme.
Miért kerülne sokba?
És elég vacak környéken lakhatsz ha csak szeméthegyek és putrik vannak...
Meg lehetne oldani.
Valószínűleg nem lenne rá akkora igény, ahhoz képest, hogy mennyibe kerülne, ezért eddig egyik tech cég (google, apple, microsoft stb.) sem foglalkozott vele.
Tényleg: minek?
Arra való az utcakép, hogy szétnézz idegen országokban, és közelebb is, ha arra mész, tudd, mi pont hol van, tudj előre tájékozódni. Vasúton nem kell tájékozódnod, arra kitalálták a mozdonyvezetőt és a sínpárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!