Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Dolgoznátok ingyen azért,...

Dolgoznátok ingyen azért, hogy szakmai tapasztalatot szerezzetek?

Figyelt kérdés

A cég, akinél eddig gyakornok voltam, sajnos nem tud átvenni, miután elvégzem a képzésemet. Én még ezután elvégzek majd egy 6 hónapos, levelezős továbbképzést, és rákérdeztem a cégnél, hogy gyakornokként nem-e maradhatnék-e még ott egy fél évig azért, hogy tapasztalatom is legyen. Azt mondták oké, maradhatok ott, akár addig is, ameddig akarok, de nem tudnak akkor fizetést adni, szóval

ingyen dolgoznék, csak az ingázást térítik, de azt 100%-ban. Mondták hogy majd írnak egy jó refernciát a végén, és azt írják, hogy teljes állásban voltam alkalmazott, viszont igazából csak 8-tól 2-ig lenne a munkaidőm, azt mondták azért, hogy ha szeretnék, akkor délután még tudjak vállalni valami olyan részmunkaidős munkát, ami fizet. Szerintem eléggé kedvesek, hogy még erre is gondolnak.

Még itthon lakom, és nem is kell még hazaadnom, szóval egyelőre annyira tényleg nem vagyok rászorulva a pénzre, és tapasztalatszerzésnek is jó lenne ez a fél év ingyenmunka. Egyébként szerettem itt gyakornokoskodni, mindenki jófej, a főnökök is. Tehát én szívem szerint elvállalnám.

2021. jún. 25. 20:23
 1/7 A kérdező kommentje:
Mi a véleményetek?
2021. jún. 25. 20:23
 2/7 anonim ***** válasza:
77%
Ha ráérsz akkor vállald el.. legalább lesz mit írni a CV-be.
2021. jún. 25. 20:30
 3/7 anonim ***** válasza:
67%
Elvállalnám a helyedben. Arról nem beszélve, hogy fél év alatt is változhatnak dolgok, akár még az is lehet, hogy a végén mégis fel tudnak venni.
2021. jún. 25. 20:39
 4/7 anonim ***** válasza:
25%

azért nem ártana tudni mi is a jelenlegi végzettséged, és mely témában dolgozol?

Ha maradnál, akkor mennyit tudsz hozzáadni a cég munkájához, eredményességéhez, kollégáid elismeréséhez?

Ennyit egyenlőre.

A korodat már meg sem merem kérdezni.

Pedig kellene, ha tanácsot, bátorítást vársz.

2021. jún. 25. 20:49
 5/7 anonim ***** válasza:
40%
Én elvállalnám a helyedben
2021. jún. 26. 17:46
 6/7 anonim válasza:
78%

Én nem vállalnám el. Ingyen dolgozni sosem szabad, nem vagy te szeretetszolgálat. A másik meg, hogy ezt mondják meg azt mondják, hááát, ígérgetni mindenki tud. Arra, hogy xy ezt és ezt mondta, arra sosem szabad alapozni, akármilyen kedves, aranyos, cuki ember.

De gondolj bele. Most te elmész hozzájuk fél évre ingyen dolgozni tapasztalatszerzés címszó alatt. Mi a garancia, hogy a fél év letelte után felvesznek és nem mondják azt, hogy maradj még x időt (ugyanúgy fizetés nélkül) "tapasztalatot szerezni"? Egyik munkáltató sem olyan hülye, hogy ezt a lapot kihagyja. Minek fizetne neked, ha látja és tudja, hogy ingyen is megcsinálod?

Voltam már én is hasonló helyzetben, amíg a gyakorlatomat töltöttem és nem kellett nekem fizetniük semmit, addig 7 napból 6-ot dolgoztam reggeltől estig, mindenki "imádott", amint oda jutottunk, hogy oké, maradnék még tovább is, alig akartak felvenni, hetente ha 2 napot dolgoztam az csoda volt és mindenért bszogattak, holott előtte is ugyanúgy csináltam mindent.

2021. jún. 26. 18:46
 7/7 anonim ***** válasza:

Az ilyen helyzetre a helyes válasz az, hogy "igazán kár, hogy nem tudtok fizetést adni, akkor keresek másik céget, akik tudnak"!

Ha van munka, amit el kell végezni, akkor te az ingyen munkával más elől a fizetett munka lehetőségét veszed el. Lehet, hogy akikkel együtt dolgozol azért visznek haza kevesebb pénzt a családjuknak, mert te ingyen is elvégzed, amiért nekik fizetni kéne (pl. teljesítmény bér esetén), vagy az is lehet, hogy ha te nem dolgoznál, akkor felvennének valaki mást helyetted, hogy legyen elég ember elvégezni a munkát. Viszont amíg te elvégzed a munkát ingyen és miattad nincs ember hiány, addig nem kényszerülnek felvenni senkit.

Ne abból indulj ki, hogy neked mit mondanak róla. Mert abban érdekeltek, hogy meggyőzzenek téged, hogy ingyen csináld.

Ráadásul az ingyen munka törvénytelen is. Ha kapnak egy ellenőrzést, vagy baleset ér, hogyan számolnak el vele, hogy mit keresel ott úgy, hogy nem vagy bejelentve? Az idénymunkásokat és a gyakornokokat is be kell jelenteni, fizetni és adózni is kell utánuk (csak máshogyan). Ingyen munka semmilyen formában nem legális.

Ha nem vagy bejelentve, akkor hivatalosan munkaviszonyban sem vagy. A hivatalos ledolgozott időd sem fog nőni, nem fizetnek utánad TB-t, semmit és ezt rögtön látni fogja a következő munkáltatód is. Ami miatt rögtön egy lebuktatott hazugsággal fogsz indulni az új helyen, hiszen azt mondtad, hogy volt munkahelyed, csak ezt semmi nem támasztja alá egy ajánló levélen kívül.

Persze, hogy az útiköltséged 100%-ban kifizetnék, hiszen a teljes fizetésed még így is megspórolnák - rosszabb esetben meg papíron még ki is fizetnék, csak nem te kapnád, hanem a főnök tenné zsebre helyetted. Egy fizetett dolgozónak is ugyanúgy ki kéne fizetniük az utazását, csak mellé még a munkájáért is kéne fizetniük.

Miért dolgoznál 8-tól 2-ig ingyen az egyik helyen, hogy aztán mellette délután még egy másik helyen is dolgozz, ahol pénzt is keresel a munkáddal? Miért csak délután dolgoznál olyan helyen, ahol fizetnek is, ha egész nap is dolgozhatnál rendes pénzért?

Az életrajzodba beírhatod a gyakorlati idődet. Senkit nem fog érdekelni, hogy csak gyakorlatként vagy fizetett munkaként csináltad. A munkára alkalmas vagy, értesz hozzá, el tudod végezni, ezért bízzák rád. A gyakorlat alatt mindent megtanultál, minden tapasztalatot megszereztél. Ezután ingyen is ugyanazt a munkát csinálnád, semmivel nem jelentene több tapasztalatot. Az életrajzban sem volna semmivel értékesebb az ingyen munkád, mintha elmennél tényleg pénzért dolgozni egy másik céghez és azt írnád be az életrajzba. Ráadásul hazudnod se kéne róla, hogy pénzért dolgoztál, mert tényleg úgy lenne.

Szerintem eléggé aljasak, hogy minden kedvességgel megpróbálják elaltatni a figyelmed, hogy rávegyenek, hogy folytasd az ingyen munkát, miközben épp kihasználnak, hogy olcsóbban dolgozz nekik másoknál.

Az tök jó, hogy még otthon laksz és haza se kell adnod a pénzből, de szerinted korrekt a szüleiddel szemben, hogy ők arra költik a saját munkájukkal megkeresett pénzüket, hogy a te ingyen munkád ne kerüljön a cégnek semmibe? Ahelyett, hogy te is értelmes pénzt keresnél a munkáddal és vagy nekik kéne kevesebbet dolgozniuk, hogy ugyanannyi pénzetek legyen, vagy esetleg több pénzetek maradna meg, mert hozzájárulsz a család költségeihez? Még ha nem is várják el tőled, nem gondolod, hogy örülnének, ha több pénze lenne a családnak közösen? Vagy akár annak, hogy neked több pénzed legyen, amit te magadra is elkölthetsz és nekik esetleg annyival is kevesebbe kerül téged eltartani?

2021. nov. 9. 22:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!