Mentő miatt megszeghetek a szabályokat?
Pár példa: Mögöttem mentő, én állok a pirosnál. Shol nem tud kikerülni, KIZÁRÓLAG az az egyetlen megoldás, hogy én elindulok a piroson keresztül.
például: Jobb szélső sáv, mindenhol lezárások építkezés miatt. Beér mögém egy szirénázó mentő. Indexelve kis ívben jobbra kanyarodok úgy, hogy nekem piros.
Ez szerintem szabályos, mert segítem a mentőt.
A másik meg: Mi van akkor, ha pl lezárások miatt egy sávban haladok, de mögöttem a mentő képtelen kikerülni, mert hibáa húzodok le, nem fér el. AKkor én átléphetem a seb-korlátot a mentős segítése érdekében?
ez megtörtént, nem példa: építkezés miatt annyira le volt szűkítve egy sáv, hogy még egy motoros sem fért volna el mellette kocc nélkül, nemhogy egy mentő. Én tartottam az 54-et, mert 50-es tábla volt kint a 90-es helyett. Beér mögén a szirénázó mentő. Nem dudál, nem villog, mert tudja, hogy esélye nincs megelőzni, nekem meg esélyem sincs lehúzódni, vagy elengedni. Akkro fogtam magam, nagygáz és úgy 160-180 al letudtuk azt a szakaszt. Minden be volt kapcsolva, sport+ ban csak tekergeti kell a kormányt, nem kell tudni vezetni hozzá, szóval ez nem akadály.
Szerintem ez is szabályos volt.
A mentős amúgy jött mögöttem rendesen, nem villogott, hogy ne menjek gyorsan. Úgy 40 méterre jött mögöttem.
Mi történt a KRESZ oktatás színvonalával?
Igen, ha meggyőzödtél a menőver biztonságosságáról, lehetsz szabálytalan ilyen esetben. A te menővered viszont veszélyes volt, bőven elég lett volna 90-re gyorsítani, nem mintha a dízel mentők 160-al mennének...
2: huszon x éve vezetek, ilyenre nem tért ki sem a kresz oktatás, sem a gyakorlati oktatás.
egyébként meg egész szépen tartotta a 160at a merci. mármint a mentő mögöttem.
Piroson el lehet indulni ilyenkor, ha meggyőződtél annak veszélytelenségéről, tehát az nem játszik, hogy kövér gázzal berongyolsz a kereszteződésbe, viszont amit te csináltál, az igen.
Szerintem a második szituban is helyesen cselekedték, legalábbis erkölcsileg biztosan.
Talán jogilag is, mert ha a mentő 160-nal akar menni, akkor előtte 90-nel haladni már feltartás. Itt inkább csak az a kérdés, hogyha egy ilyen helyen van traffipax, akkor mi van, mert te csak a mentőt segítetted, de vajon ezt elfogadják-e indoknak ilyen esetben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!