Hatvan azért kapta a nevét mert 60 km re van Budapesttől?
Gugliztam, wikipédiáztam, mert úgy látszik, neked ez nehézséget okoz, és most bekopizom ide:
"Hatvan város Heves megye délnyugati részén, a Hatvani járás székhelye. A megyeszékhely után a megye harmadik legnépesebb települése. Nevét a kézenfekvő tőszámnév helyett a besenyő-török eredetű chatwan/chatman-ból valószerű származtatni; „jelentése töredéknép, résznép: a magyarországi besenyőket az ország különböző részein telepítették le, akik identitásukat és együvé tartozásukat új hazájukban a Hatvan helységnév által tartották fenn.”[3] "
Pontosan ugyanazt másoltam ki, mint #1.
Eszerint nem, bár valóban logikus, hiszen pont olyan messze van Budapesttől.
Már csak azért sem lehetne, mert a métert csak az 18. század végén találták ki. Hatvant pedig már a középkorban (13. században említik először) is így hívták.
Szóval ez egy érdekes, véletlen egybeesés.
Nem.
Azért kapta ezt a nevet mert New York után a közeli Pusztamonostor a világ egyik legnagyobb vasúti csomópontja!
Hisz NewYorki 59 felé ágazik.
De Pusztamonostor 60 felé!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!