Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Vasútforgalmi szolgálattevő...

Vasútforgalmi szolgálattevő szeretnék lenni érettségi után. Akik jártasak a témában azok tanácsokat tudnának adni, válaszolni? (Lent)

Figyelt kérdés

17 éves vagyok, egy olyan szakgimnáziumban, amibe csak azért mentem, mert nem tudtam eldönteni hogy mit is akarok csinálni. Utálom a szakmámat amit tanulok és nagyon régóta gondolkodom hogy mi is szeretnék lenni valójában, végül kitaláltam és biztos is vagyok benne: Vasútforgalmi szolgálattevő -esetleg Technikus- akarok lenni.

Amit viszont nem tudok róla (net a barátom, de ő sem tudott kiszolgálni):

Milyen a fizetés ahol ti vagytok?

Mennyire van kereset ilyen végzettségű emberre?

Mennyire becsülik meg a munkát?

Érettségi után az a 1-2 éves tanfolyam a szakmához mennyire nehéz?

Szellemileg megviselő e a munka?

A valaszokat előre is köszönöm!

17/f

2020. dec. 23. 19:08
 1/6 anonim ***** válasza:

Nos, röviden leírnám, de előre elmondanám, hogy nem vagyok vasutas, de a vasút környezetében dolgozom és egy nagyon durva vasútb*zi vagyok.

Szóval:

Fizetés az elvégzett munkához képest szerintem kevés (saját vélemény, ha neked elég, hajrá)

Viszonylag nagy a kereslet, sokan nem is csinálják ezt a munkát (fizu miatt)

A munka megbecsülését sajnos én nem tudom, de azért elég nagy a felelősség, gondolom megbecsülik.

A vasutas tanfolyamok mindegyike marha nehéz. Orvosi nagyon szigorú, vasutas szaknyelvet ha 5x elolvasod akkor sem biztos, hogy érteni fogod, mindenre kiterjedő képzést kapsz, utasításokat pontosan, szószerint tudni kell, F1,F2, stb. Nézz utána! 200-250 oldal egy.

Szellemileg valószínűleg eléggé megvisel a nagy felelősség miatt, de ezt megint nem mondom biztosra.

Eléggé egyoldalúan írtam le, a rossz dolgokat kiemelve, de sok jó is van benne (talán). Ha ezt szeretnéd csinálni, akkor hajrá! :-)

2020. dec. 23. 19:37
 2/6 A kérdező kommentje:

Sejtettem hogy a fizetés nem épp a legmagasabb a munkáért cserébe a MÁV-nál, hallani lehetett ezt régebben is többször mindenhonnan, csak azt reméltem valaki tud pontos számot mondani (azért a neten szerintem sok helyen el van túlozva).

Na igen, a tanulás. Itt legjobban a szó szerint való részével lesz a baj, akárhogyis érdekel az egész félek ettől egy kicsit, de biztos sikerülni fog. Főleg hogy csak a szakmát fogom tanulni, sok más tantárgy (remélem) ki fog esni.

Mindenesetre köszönöm a válaszod, ha van még valaki aki közelről benne van a bizniszben és leírja azt nagyon megköszönném:)

2020. dec. 23. 20:11
 3/6 BlackSword ***** válasza:
93%

Én sem vagyok vasutas, viszont elég rendesen vasutas családban nőttem fel... ahogy az 1. válaszoló is írta, az elvégzett munkához képest kevés... bár azt is leírom neked, hogy én postanet ügyinzézőként jóval kevesebbet keresek, mint tesóm aki VJV...

A pszichológia nagyon húzós, sokan csak másodjára mennek át... hamarabb adnak fegyvert a kezedbe, mint pl kallerkulcsot...

Az utasításokat betűről betűre...

A felelőség hatalmas...

De ha ezt szeretnéd csinálni, sok szerencsét és mégtöbb erőt...

2020. dec. 24. 05:14
 4/6 anonim válasza:
100%

Én FSZT vagyok. Minden kezdet nehéz, nehéz az orvosi, nehéz a vizsga, de meg lehet csinálni. A pénz lehetne több is, de van aki diomával nem keres ennyit. Mondjuk itt éjjel is kell dolgozni, hétvégen és ünnepnap is. Ebbe bele kell törődni. Család szempontjából a nehezebb ezmiatt. Szerencsére

a vírushelyzetben is kellett az ember, tehát fix munkahely. Mivel országos a cég,mondhatni bárhová át tudsz helyeződni, ha az élet úgy hozza. Forgalmi szolgálattevőnek a vasút belső képzésén kell részt venni, csak azt fogadja el, okjt nem. Az sem mindegy, hogy mekkora állomáson akarsz dolgozni, illetve magánvasutakhoz is jó ugródeszka lehet ez a munkakör pl forgalmi diszpécsernek.

2021. jan. 5. 23:30
 5/6 anonim ***** válasza:

Én ugyan nem forgalmi szolgálattevő vagyok, de a vasútnál dolgozom lassan 10 éve.

A vasútb*zik megint hülyeséget mondanak, máshoz nem is nagyon értenek. Az utasításokat NEM kell szó szerint megtanulni. Vannak olyan részek amiket igen, de messze NEM az egészet.

Az orvosi vizsgálat "nehéz" mert sok a kizáró tényező, de ezeken nem tudsz változtatni. A tanfolyamban az a nehéz, hogy folyamatosan kell tanulni. Ha tanulsz át fogsz menni a vizsgán.

Fizetés jó, kereslet van bőven, a megbecsülésed és a munkád mennyisége attól függ, hogy hol leszel szolgálattevő.

2021. jan. 11. 17:09
 6/6 anonim válasza:
75%
Az utasításokról még annyit, hogy saját érdekedben is kell képben lenni, ami elég sok és amit nem csak vizsgára, hanem a későbbiekben is jó ha szinten tartasz. Mire fszt lesz valaki kismillió kisebb vizsgát is a nyakába varr a vasút, mindenről lesz papírja pl felsővezeték, elsősegély stb stb. A vasútnak az a szempont, hogy felelősségre tudja vonni a dolgozót, kimossa magát azáltal, hogy nem tartotta be a dolgozó a szabályt, mert a fingásra is van egy szabály.Mindez azért,mert veszélyes üzem. Egy kis tévedés és a selejt nem a kukába megy, hanem a töltésre borul, vagyoni és személyi sérülés jelentős lehet, te meg mész a börtönbe. Azt mondják a vasutasok, ha betartod az utasítást akkor véd, ha nem akkor vádol.
2021. jan. 15. 17:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!