Most akkor mehetek jogosítvány igénylő papírral vagy sem?
Sziasztok! Szerdai napon intéztem a jogosítványomat az ügyfélkapun. (B kategória)
Na ugye erről mindenki kap egy papírt, amivel elvileg nem lehet vezetni. Nos, nekem van egy segédmotorom, és minap a rendőrök itt jártak és megkérdeztem tőlük hogy segédmotorral lehet e közlekedni ezzel a papírral. Erre ők azt mondták hogy igazából lehet vele. No nekem ekkor hatalmasra nyíltak a szemeim. Viszont van egy kis lelkiismeretem hogy ez csak kamu volt. Szerintetek?
"van egy kis lelkiismeretem hogy"
Ez a rész mit jelent?
Meglévő kategóriát lehet használni, a most szerzett kategóriát csak azt követően, megérkezett a jogosítvány megérkezett.
Ettől függetlenül, a rendőrökről nem árt tudni, hogy ők sem feltétlenül vannak képben mindennel, a rendőrök is szakosodnak egy-egy területre, bűnügy, idegenrendészet, igazgatásrendészet, közigazgatás, közlekedésrendészet területen dolgozó rendőrök nem feltétlenül tudnak mindent, ha az illető nem közlekedési, még lehet a KRESZ-t sem ismeri (és sz okmányirodában is mondhatnak hülyeséget az ügyintézők)
Új kategória esetén eddig is lehetett vezetni a régi kategóriát.
Vírusveszély kapcsán annyi változott, hogy igényléskor le kell adni a jogsit, ezzel lecsökkentik a látogatások számát. Emiatt nem kell nálad lennie a régi jogsinak (mivel azt bevonták), hanem elég a kérelmi lap.
Mehetsz; használhatod minden rajta szereplő kategóriához, de csak Magyarországon és csak 30 napig.
2020. VI. 18-tól csak Magyarország területén, a kérelem benyújtásától számított 30 napig, a vezetői engedély kiállítására irányuló kérelem adatlap alkalmas a vezetői jogosultság igazolására. (Mivel a már meglévő és az igényelt új kategória is szerepel rajta, így mindegyikre. Esetedben AM-re - ha jó tippelem, az volt már - és B-re is.)
Az erről rendelkező jogszabályi rész: a 284/2020. (VI. 17.) kormányrendelet 45. § (1). Hatályos: 2020. VI. 18-tól. Nem határidős rendelkezés, a mai napon is hatályban van, és marad is. → A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet hatályos szövege tartalmazza.
Sokéves megszokásból sokan ettől eltérőt állítanak. Időbe telik a megismerése, elfogadása.
Például, itt a gyakorin is sokan a mai napig vitatják, hogy belföldi közlekedés során nem kell a vezetőnél kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igazolásnak lennie; azt pedig végképp, hogy műszaki vizsgára sem szükséges. Pedig ez a rendelkezés már 2013-tól hatályban van. → 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 45. § (1).
És ugyanígy határozott állítások lesznek 2023. január 1-től, hogy igenis, vezetés közben a vezetőnél kell lennie a vezetői engedélynek. Pedig, csak azokban a magyarországi ritka esetekben, ha az okmányt külföldön állították ki. Már régen elfogadták, kihirdették, a Nemzeti Jogszabálytárban olvasható is. → [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!