Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Hogyan lehetek kamionsofőr?...

Hogyan lehetek kamionsofőr? Hány évesen kezdhetem el a leghamarabb?

Figyelt kérdés
16 éves vagyok és erős bennem a vágy hogy kamion sofőr legyek, viszont nagyon keveset tudok róla. Hogy kéne elindulnom? Ha megcsinálom a C+E jogsit ott csak a vezetést és a KRESZ-t tanítják meg vagy a többi szabályt is (pihenőidők, vezetési idők stb)? Milyen papírokat kell elintéznem? Hány évesen jutok el oda hogy ténylegesen beülhessek mondjuk a Waberer's-hez belföldezni (ez csak egy példa, ideinglenesen belföldön majd utána külföldön fuvaroznék)? Nagyjából mennyi pénzbe kerülne? Esetleg a sofőrök mit ajánlanak?

2020. máj. 8. 19:04
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

C kategória rögtön a B után kezdhető, egyéb feltételek teljesülése esetén persze. 18 évesen tehetsz gyakorlati vizsgát. 21 éves korodig csak belföldön jogosít vezetésre.

Kell előtte egy 2-es csoportú alkalmassági igazolás, aztán mellé egy PÁV3 (veszélyes áru szállításához PÁV2, de ahhoz az első megszerzett nemzetközi kategóriádnak két évesnek kell lennie, tehát "nem kezdő vezetői engedély" szükséges), illetve áruszállító GKI vizsga, amire a C kategória kézhezvételét követően lehet beiratkozni. (PÁV vizsgát célszerű a C előtt, de nem kötelező, az csak a munkavállaláshoz kell)

Ha ezek megvannak (C kat, GKI, PÁV), akkor szállíthatsz árut 3,5 tonna feletti szóló teherautóval. Ezt csak azért írtam le, mivel az E kategóriára ugyan az érvényes mint a PÁV2-re, tehát nem kezdő vezetői engedély szükséges hozzá. C-vel viszont tudsz addig munkát vállalni amíg az első jogsid meglesz két éves, így az E-t már nagyautós tapasztalattal kezdheted.

De úgy is csinálhatod hogy megcsinálod a B-t utána pedig másfél éves B-vel elkezded a C-t és mire végzel a C-vel addigra a B-d meglesz két éves és rögtön kezdheted az E-t. A GKI-t meg lehet az E előtt, az E utàn, de mellette is csinálni, annak csak a C kategória a feltétele. Az E kategóriához még annyit hogy az is 21 éves korodig csak belföldön jogosít vezetésre.

Árak:

B: ~200k

C: ~200-250k

E: ~150-200k

GKI: ~150k

PÁV: 8310 forint + felutazás BP-re ha nem ott laksz

2-es alkalmassági 7 ezer körüli összeg

Pontosabb összegekért meg keresel egy közeli autósiskolát ahol ezeket a kategóriákat oktatják és rákérdezel.

Lemaradt: tachográf kártya, 7 ezer ft körül lehet igényelni a területileg illetékes közlekedési hatóságnál. Ez is kb elengedhetetlen hogy legyen.

2020. máj. 8. 19:40
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Csak úgy megírom, én is 16 vagyok pont ilyen tervekkel, szóval pacsi✌️
2020. máj. 8. 20:14
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Jó az 1. válasz.

Én nekem meg van minden de nem tudnám így leírni.

2020. máj. 8. 21:48
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Én meg lassan 56 :D , és gyerekkoromban szintén ez volt a vágyam. Igen, fentebb jól írják, ahhoz, hogy hivatalos, végzett "koleka" légy, ilyen sok pénzt kell beleölni...

Az én időmben olcsóbb volt... Mindent meg is tettem érte. A jogsim meg is van hozzá, csináltam is, majd belföldön hébe-hóba előfordultam holmi nagyvassal, de 30 évesen úgy döntöttem, hogy ehhez én már öreg vagyok, szeretek minden este a saját ágyamban aludni. Pedig olyan elszántsággal láttam neki. Igen, a Convoy-on, a TIR -en, és az "Auf Achse"-n (Franz Meersdonk... Günther Willers) nőttem fel.

Belekóstoltam -de hamar elegem lett.

Úgyhogy váltottam -helyi buszra. A nagyvas feelinget a csuklós adja, de nagyon.

Minden este itthon alszom. És minden hétvégém szabad. Nettó 400-ért.

Szóval ez nem lebeszélés. Csak egy keserű példa, hogy (részemről) a "nagy álom" nem is volt olyan szép, mint gondoltam volna...

2020. máj. 8. 22:10
 5/7 A kérdező kommentje:

Huhhh, milyen hasznos válaszok :D

1-es, nagyon szépen összefoglaltad, köszi. Ha mindez amit írtál megvan onnantól írok egy e-mailt mondjuk a cégnek és ha szerencsém van felvesznek? Nagyjából milyen fizetésre lehet majd számítani kezdetben majd később?

Illetve anyának van kapcsolata amivel már B-s jogsival is tudok fuvarozni pontosabban furgonozni de azt is csak belföldön. Ha minden jól megy abból tudok keresni annyit hogy meglegyen minden a kamionozáshoz is. Mivel a cégük terjeszkedik folyamatosan még az is lehet átállnak kamionokra idővel és akkor már biztos helyem is van.

2-es, örülök hogy nem csak én gondolkozom ilyeneken :DD

4-es, úgy gondoltam hogy pár évig kamionozok majd ha már lesz annyi pénzem hogy veszek egy lakást autóval családot alapítanék. Tudom hogy nagyon nehéz elindulni, láttam szüleimen is és nem szeretném azt a gyerekeimnek amin nekem keresztül kellett mennem (nem eget rengető dolgok, majdnem mindenem megvan de lehetne sok mindenből jobb is és ez az amit meg szeretnék majd adni a gyerekeimnek) és egy biztos anyagi háttér mellett nyugodtabban élek. Gondolkoztam a busz- villamos- és akár mozdonyvezetésen is de az egyelőre még nem fogott meg annyira mint a kamionok. Remélem én nem unom meg hamar :D Aztán még lehet hogy maradok belföldön és hétvégente hazajárhatok a családhoz is. Mondjuk ez már nagyon a jövő zenéje, ráérek még ezen gondolkozni.

2020. máj. 8. 23:51
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, én is úgy gondolkozok mint te, azért vágtam bele a kamionozásba. Én 19 évesen határoztam el hogy ezt fogom csinálni. Majdnem 21 évesen meglett a C, elmentem egy kis céghez teherautóra, de nagyon nem jött be. Elmentem egy másik kis céghez, ott sem jött össze. Visszamentem az előtte levő munkahelyemre, mondván hogy megvárom hogy nekikezdhessek az E-nek (nem volt még két éves a B-m :), azzal több lehetőségem lesz. Mindenképp nemzetközizni akartam, sima C-vel pedig nincs nagy választék cégek között. Ebből az lett hogy megcsináltam a D-t és amikor meglett két éves a B-m, rögtön az E-t. El is mentem utána egy céghez silós kamionra. De valahogy annyira nem jött be és annyira elegem lett hogy nem találom a helyem, hogy elmentem inkább buszozni.:D Helyi járatra egy vidéki nagyvárosba. Ott fél év alatt rájöttem hogy abból a fizuból nem fogok 1-ről a 2-re jutni és nem fogom elérni amit anno tervezgettem. A turistabuszozásról meg letettem mert nem tartottam elég biztos munkának. a mostani helyzet igazolt is. Így visszajutottam oda hogy nekem kamionozni kell. Most 24 évesen eljöttem a wabihoz. Másfél hónapja vagyok itt. 5 hete vagyok a kamionban. Végre megtaláltam a helyem. :) Nagyon jó a betanítási rendszerük, nem tragacsokkal kell dolgozni, a bérezési rendszer lehetne jobb, de hát valahol kell tapasztalatot szerezni. :) Mielőtt valaki belekötne hogy ki kérdezte.. Csak azért írtam le hogy a kérdező lássa hogy valószínűleg lesznek nehézségek, lehet hogy nem fog minden elsőre a tervek szerint menni, de nem szabad feladni. :)

Az hogy hogy jelentkezel egy céghez, az változó, vagy telefon, vagy megadott e-mailre jelentkezés és önéletrajz csatolása. Fizu az változó. Főként attól függ mennyi kint tartózkodást vállalsz. Wabinál több mindentől, de az nem publikus... :D Olyan 450-600 között számolhatsz simán. Átlagos helyen, nem megszakadva.

Még annyi hogy arra számolj hogy nem leányálom ez az egész, van sok szarság, de alapvetően el lehet lenni, arra pedig hogy anyagilag megalapozd a jövőd, tökéletes.

#1-es voltam.

2020. máj. 10. 14:31
 7/7 A kérdező kommentje:

Waberer's-ről sok rosszat hallottam, elvileg tele van románokkal, van aki azt mondja hogy nagyon szoros az időbeosztásuk. Viszont az hogy a betanítás jó annak örülök, gondolom így nagyon jól meg lehet alapozni a későbbiekre is.

Buszozás is érdekel, annyi üti csak ki hogy nem vagyok túl társaság kedvelő ember, nem szeretem ha azt nézik amit csinálok és ez buszon előfordul. Ha csak játékban idióták mennek előttem (pl ETS-ben nem haladnak) már elkezdek üvöltve káromkodni, az meg nem lenne valami szép egy buszon tele utasokkal :D

Arra hogy rögös lesz az út számítok. Mint nagyjából mindenhol nehéz elindulni de megéri.

450-600 már nagyon jó lenne, 10 év alatt elég szép összeget félre lehetne már tenni belőle. Nagyon szépen összefoglaltad, hatalmas segítség tényleg. Köszönöm szépen. :)

2020. máj. 10. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!