Űdv A minap egyik ismerősömnek levették a rendszámát arra hivatkozva hogy bár nem kopott de öregek a gumik az autón nos én sehol sem találtam ilyen jellegű jogszabályt ti mit tudtok erről?
Vagy volt ott más is, vagy szemmel láthatóan ki volt repedezve az oldala, ami ugyanolyan balesetet veszélyes mint a túlkopás.
A DOT szám alapján nem veszik le a rendszámot.
Sajnos saját szemmel nem láttam a gumit Igy nem tudom hogy nézett ki és azt sem mondta hogy volt-e még valami más ha tényleg sz@rul nézett ki akkor oké.
Ha viszont csupán dot szám alapján vagy hajszál repedés miatt akkor nem oké.
Nincs olyan jogszabály, hogy életkor miatt mikor kell egy autógumit lecserélni; azaz, hogy hány éves gyártású gumi alkalmatlan a közlekedésre. (Természetesen, ha nem sérült, és a profilmélység is megfelel az előírásnak.)
A gyártók ajánlásai sem egységesek; van, amelyik rövidebb, vagy amelyik hosszabb időszakra írja, hogy mindenképp cserélni kell a gumit; akkor is, ha alig kopott, és egyébként is jó állapotúnak látszik.
Gumis szakemberek szerint általánosságban 10 év a határ – azon túl már veszélyes közlekedni vele -, de jóval korábban már jelentősen romlanak a tulajdonságai (például: a tapadás).
És a zűrzavarhoz egy adalék: nem jogszabály, hanem a Magyar Gumiabroncs Szövetség meghatározása: a megfelelően tárolt 0-3 éves gumi új gyártású, a max. 5 éves gumi új: [link] .
Mert a vásárló halálbiztos lehet a megfelelő tárolásban.
És ha veszek egy 3 éve gyártott „új gyártású” gumit, akkor az, 2 évnyi használat után hány éves lesz? Persze, hogy 5.
És ha veszek egy 4 éve gyártott „új” gumit, akkor az, 2 évnyi használat után hány éves lesz? Persze, hogy 6.
Én is így tudtam mint a 6-os
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Marhaság.
NINCS törvényi előírás a gumi gyártási idejére.
Az állapotára igen!
Nem azért vették le, mert öreg. Azért vették le a rendszámot mert szar volt.
Felcseréled az okot az okozattal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!