Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Kapubeállóban úgy se lehet...

Kapubeállóban úgy se lehet megállni egy pillanatra se, hogy benn maradok az autóban?

Figyelt kérdés
Megállok és leállítom max 5 percre az autót közben ki se csatolom magam. Ez szabályos vagy sem?
2020. jan. 10. 17:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
59%
Ha nincs kirakva megállni tilos tábla, akkor megállhatsz.
2020. jan. 10. 17:26
 2/11 A kérdező kommentje:
Csak várakozni nem lehet?
2020. jan. 10. 17:27
 3/11 anonim ***** válasza:
81%
Na tehat, akkor probaljuk ujra elolvasni a elso valaszt: ha van tabla, nem allhatsz meg. Ha nincs, megallhatsz, maximum jon valaki es elhajt onnan, hogy ki/be tudjon allni.
2020. jan. 10. 17:42
 4/11 anonim ***** válasza:
33%
Szabályos. Semmi nem tiltja. Mi egy rohadt forgalmas pékséggel szemben laktunk, ahol alig van parkoló, tömeg viszont annál nagyobb és minden paraszt a mi bejáronkra állt be 10-20 percekre.... Az se szabálytalan, csak paraszt.
2020. jan. 10. 17:43
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A jelenlegi szabályozás szerint gépjármű be- és kihajtását szolgáló kapu (akármi) előtt a tulajdonos engedélyével szabad várakozni. Régen akkor is büntethettek, ha a saját kocsiddal állod el a saját kapubejáródat, amit nyilvánvalóan csak te használsz.

Továbbra is tilos várakozni ilyen tulajdonosi hozzájárulás nélkül.

2020. jan. 10. 17:58
 6/11 anonim ***** válasza:
88%

a kérdező azt kérdezte, hogy megállhat-e kapubeállóban, ha benn marad a kocsiban, és ráutaló magatartásként még az övet sem kapcsolja ki. Persze hogy megállhat. Ugyanis ha telefonál, akkor jobb ha félreáll, vagy kiszáltt az utasa újságért.

Ezt a formulát a kresz sem tiltja. Az én kapubeállómba is beállnak, de ha nyílik a kapu odébbállnak. Ez így természetes.

2020. jan. 10. 18:30
 7/11 A kérdező kommentje:

A konkrét sztori az, hogy egy kapubeállóban megálltam, ahova ki is volt rakva a tábla a kapura, de max 5 percre akartam, bár a motort leállítottam addig ez igaz. Alig 1 perc után jön ki a nyugdíjas bácsi felháborodva, és fenyegetőzve, hogy akár rendőrt is hívhatna, mit képzelek magamról. Ahogy írtam, az övet se kapcsoltam ki.

Amúgy elvileg a kresz szerint a megállás az az, amikor a vezető a járműnél marad, és nem haladja meg az 5 percet, a várakozás meg az, amikor vagy elhagyja a járművet a vezető, vagy meghaladja az 5 percet.

Ezért kérdeztem rá a várakozásra.

2020. jan. 10. 20:04
 8/11 anonim ***** válasza:
32%
Kint volt a tábla, nincs miről beszélni
2020. jan. 10. 20:29
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Abban az esetben, ha nincs senki az autóban/nál akkor rendőr és a közteres is csak kizárólag bejelentésre bírságol.

Ha a sofőr a kocsiban/nál van, akkor pedig arrébb tud állni ha szükséges, így ez sem szabálytalan.

Ha X van felfestve akkor pedig senki, még a tulaj sem parkolhat, így jogos a büntetés bárkinek.

A kapura kitett mindenféle táblákkal nem kell foglalkozni, ez alapján senkit nem büntethetnek meg.

Ezek nem hivatalosan, az út kezelője által kihelyezett táblák, hanem a tulajdonos rakja ki elrettentésként.

Ugye minden tábla hatálya (kivéve ha egy szakaszt jelöl) a tábla után lép érvénybe.

Tehát (ha számítana a kapura kitett tábla) a kapu után várakozni/megállni tilos, ennek ugye semmi értelme, mert magánterület.

Kapubejáróknál az a szabályos megoldás, hogy a kapubejáró mindkét oldalán elhelyezett megállni/várakozni tilos táblák az útra merőlegesen állnak, és egy kis nyilat ábrázoló kiegészítő tábla van alattuk, és egymás felé mutatnak. Csak és kizárólag ez a szabályos.

Amúgy ha megállni tilos tábla van, akkor az útpadkán nyugodtan meg lehet állni/várakozni, mert a tábla alapvetően az úttestre vonatkozik, ha van "útpadkán is" kiegészítő tábla, akkor tilos a padkán és az úttesten is megállni.

A megállni tilos és várakozni tilos tábla közötti különbséget pedig mindenki tudja akinek jogosítványa van.

2020. jan. 10. 23:10
 10/11 anonim ***** válasza:
69%
Ha az autóban ülsz, garantálom, hogy még a rendőr is csak nevetne, ha kijött volna. Aalapból semmi sem tiltja a kapubeállóba való megállást, ugye sokan alapból mindig itt tartják az autót, vagy lehetnek vendégek, látogatók, ezért sosem büntetnek érte, ha nem hívja ki valaki a rendőröket.
2020. jan. 11. 09:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!