Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi történik, ha az autóvevő...

Mi történik, ha az autóvevő nem saját adatokat ad meg az adásvételin?

Figyelt kérdés

Mondjuk, van egy régi autóm, amit meghirdetek. Jön egy szimpatikus egyén, aki azonnal kápével fizet, de hát sajnos, véletlenül otthon felejtette az irattárcáját, szóval csak bediktálja az adatokat az adásvételire.

Aztán nem íratja át, hanem elbontja az autót. Az okmányiroda meg engem zaklat, hogy se kötelezőt nem fizetek, se helyi adót, se ki nem vonattam. A vevő adásvételin szereplő adatai kitaláltak.

Ilyen esetben nekem kell kifizetni a forgalomból való kivonást? Esetleg még büntetést is?

Mert ha nem, akkor mi akadályoz meg engem, hogy magam bontsam el az autót, és írjak egy adásvételit kitalált adatokkal?

2019. dec. 23. 20:36
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
76%

Én ezt úgy intéztem, amikor voltam olyan idióta, hogy ebbe belefutottam, hogy a maffiózó haverom felhívta, bemutatkozott és annyit kért tőle, hogy nézzen utána ki ő...

Fél óra múlva felhívott a fickó, hogy véletlen elírta az adatait, mikor tudjuk rendezni

2019. dec. 24. 11:48
 12/16 anonim ***** válasza:
44%

Kérdező

Nem tudom miről beszélsz, mert az első auómat 1992-ben adtam el, és már akkor is be kellett jelenteni -leginkább a saját érdekében- hogy eladtam az autót. És ez azóta sem változott.

2019. dec. 24. 16:23
 13/16 A kérdező kommentje:

Nem kellett, lehetett.

Csak a vevőnek volt kötelező.

2019. dec. 24. 20:23
 14/16 anonim ***** válasza:

Jaaa, ha neked nem érdeked, hogy igazolni tud, eladtad, és X év/hó/nap-tól már nem a tiéd az autó, akkor legyen úgy. Vállald be, a más hülyeségét!

(legyen az gyorshajtás, cserbenhagyásos gázolás, rabláshoz használt jármű, bármi)

Nagy ötlet!

2019. dec. 25. 17:22
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

[Ha kötelező lett volna bejelenteni, akkor jött volna egy csekk a büntetésről, amiért nem jelentettük be.] (# 10 komment 2019-12-24 09:56)

A̲z̲ó̲t̲a̲ ̲s̲i̲n̲c̲s̲ ̲í̲g̲y̲.

Az ombudsman kifogásolta, hogy a vevő jogszerűtlen magatartása miatt (nem íratja át a jármű tulajdonjogát) hátárny éri az eladót, aki nem követett el semmilyen jogszerűtlenséget.

A jogalkotó erre belevette jogszabályba az eladó bejelentési kötelezettségét. (A 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendeletben eredetileg 5 napon belül történő bejelentést írtak elő az eladó számára, majd ezt az 5/2013. (I. 16.) Korm. rendelet 3. §, 2013. február 1-i hatállyal 8 napra módosította; ez a határidő van érvényben azóta is.)

D̲e̲!̲

A jogalkotó semmilyen jogkövetkezménnyel nem fenyegeti az eladót, ha ennek nem tesz eleget; azaz, nincs jogszabályban ezért a szabályszegésért kiszabható büntetés megállapítva.

(A csaknem két éve eladott autómnál, én sem jelentettem be az eladást, szó szerint sehol; azóta sem.

Szomszédfalubeli vette meg, akiről tudtam, hogy becsületes, kötelességtudó. Ráadásul, két nappal az eladás után meg is mutatta a nevére kiállított új forgalmi engedélyt.

És minden ment magától.

A központi nyilvántartásból a biztosító automatikusan értesült a változásról, és mivel éves egyösszegű díjfizetésem volt, a hátralévő idővel arányos részt kb. 5 hét múlva utalták a számlámra. Semmilyen módon nem vettem fel velük a kapcsolatot. Csoportos beszedéssel fizettem a díjat, így ismerték a bankszámlaszámom. Készpénzes fizetés esetén, gondolom, lakcímre küldték volna.

A helyi önkormányzati hivataltól kaptam adóegyenleg értesítést – ők is automatikus értesítést kaptak a központi nyilvántartótól -, ami túlfizetést mutatott. Hagyhattam volna annyiban, semmit sem kellett volna tennem. De, adónem átvezetést kértem, a gépjárműadó többletet átvezettettem a kommunális adóhoz, így ősszel pici összeget fizettem második félévi kommunális adóként.)

V̲a̲g̲y̲i̲s̲,̲ ̲t̲o̲v̲á̲b̲b̲r̲a̲ ̲s̲e̲m̲ ̲j̲ö̲n̲ ̲b̲ü̲n̲t̲e̲t̲é̲s̲ ̲c̲s̲e̲k̲k̲ ̲e̲z̲é̲r̲t̲.

Nem is lenne értelme jogszabályban előírni, lehetővé tenni ilyen büntetés kiszabását.

• Ha a vevő sem jelenti be (azaz, nem íratja át a tulajdonjogot), akkor nem is tudnak arról, hogy íródott egy adásvételi szerződés, hogy átadásra kerültek okmányok, hogy valaki valakinek fizetett. Ilyenkor, lehetetlen bírságolni, semmiről sincs tudomása a nyilvántartó szervnek, hatóságnak.

• Ha a vevő bejelenti (azaz, átíratja a tulajdonjogot), akkor okafogyottá válik az eladó bejelentése.

Az eladó bejelentése egyrészt arra való, hogy a nyilvántartó szerv tudomást szerezzen a tulajdonosváltásról, és ha a vevő nem tesz eleget határidőig az átírási kötelezettségének (vétel után 15 nap), akkor a nyilvántartó szerv értesítse az adóhatóságot (egyrészt azért, mert általános végrehajtási jogosultsággal rendelkezik, másrészt, adó módjára behajtható illetékbevétel marad el, amiért adóbírságot szabhat ki. És adott határidő után hivatalból ideiglenesen – az átírás intézéséig - kivonják a forgalomból a járművet.

Az eladó bejelentése másrészt arra való, hogy a vevő mulasztása miatt, az objektív felelősség körében az eladóhoz érkező esetleges közlekedési bírságok, pótdíjak esetén a kormányablakban, okmányirodában lebélyegzett adásvételi szerződéssel kimentse magát. (Ha nem jelenti be, akkor nincs lebélyegzett adásvételi szerződése. A lebélyegzéshez központi nyilvántartásból ellenőrzik az eladó és a vevő adatait; e bélyegzés tudomásulvételt jelent. Persze, addig a szintig, amíg ez az ellenőrzés terjed. Ha pl. vevő adataiként odahamisították egy tényleges személy adatait, az ott nem derül ki.)

V̲a̲g̲y̲i̲s̲:

a törvénybe foglalt bejelentési kötelezettség teljesítése továbbra is csak érdeke az eladónak, ha nem teszi, akkor úgy járt. Majd kapálózik, ha más miatt kap 45-ezer Ft-os gyorshajtási bírságot, 50-ezer Ft-os közterület-felügyeleti bírságot zöld területen történt parkolásért, 6200 Ft-os pótdíjat meg nem fizetett parkolásért, és kapja a gépjárműadó kivetést. És nem érdekel senkit, hogy egy nem érvényesített adásvételi szerződést mutogat. Írhatta kitalált, hamis vevőadatokkal; a közterület-felügyelet nem tudja ellenőrizni azt, hogy valósak-e vevő adatai? A rendőrség sem feltétlen bajlódik vele; az eladó dolga lett volna hitelesíttetni az adásvételi szerződést kormányablakban, okmányirodában.

M̲i̲é̲r̲t̲ ̲f̲o̲g̲l̲a̲l̲t̲á̲k̲ ̲m̲é̲g̲i̲s̲ ̲j̲o̲g̲s̲z̲a̲b̲á̲l̲y̲b̲a̲?̲

Azért, mert ha nem jelenti be az eladó, és joghátrány éri, akkor nem mondhatja sem ő, sem az ombudsman, hogy ő semmiféle szabályszegést nem követett el, csak a vevő, és így az eladó igazságtalanul, ártatlanul és tehetetlenül kerül bajba. 2010. január 1. óta nem; mert a bejelentést mulasztó eladó is szabálysértő. Csak nem ezért kiszabott bírságot kap, hanem a sors büntetheti, ha a vevő vele együtt szabályt sértve, nem jelenti be a tulajdonjog változást.

2019. dec. 28. 16:10
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2019. dec. 29. 05:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!