Kell-e két külön KRESZ vizsgát tennem, ha szeretnék egy B kategóriás és egy A1 kategóriás jogosítványt is?
Igen, sőt akkor is, ha később A2-t vagy A-t szeretnél. Picit más perspektívából oktatják a KRESZ-t attól függően, hogy milyen jogsit csinálsz. Ugyanúgy, ha D-s jogsit akarsz, ott is picit más lesz a KRESZ.
Viszont az első KRESZ vizsga után a többi már könnyű, tanulást alig igényel. Nekem az első (B) 73 pontos lett, a második (A2) 73, pedig alig tanultam, a harmadik pedig 74 (A), ott meg csak az Etitános feladatokat csináltam már meg, nem tanultam külön semmit.
Nem csak két külön elméleti vizsgát kell tenned, hanem, az elméleti vizsgák letételéhez, el is kell végezned mindkét elméleti tanfolyamot.
Csak nagyon közeli kategóriák esetén van mód ennek elkerülésére:
11. § (5) Mentesül az elméleti tanfolyam és vizsga alól és gyakorlati vizsgára bocsátható, aki
a) „A2” kategóriás vizsgához - két évnél nem régebben szerzett - „A1” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik és két éven belül „A1” kategóriára sikeres elméleti vizsgát tett;
b) „A” kategóriás vizsgához - két évnél nem régebben szerzett - „A2” vagy „A1” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik és két éven belül „A1” vagy „A2” kategóriára sikeres elméleti vizsgát tett;
c) „C” kategóriás vizsgához - két évnél nem régebben szerzett - „C1” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik.
11. § (6) Az előírt vezetői engedély helyett egy évig el kell fogadni a feltételként meghatározott kategória megszerzését tanúsító - a közlekedési hatóság vagy a vizsgaközpont által kiállított - a forgalmi vizsga teljesítéséről szóló vizsgaigazolást. Az egy évet az adott kategóriára vonatkozó utolsó sikeres vizsga letételének időpontjától kell számítani.
↑
24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!