Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Útkereszteződésben és előtte...

Útkereszteződésben és előtte szabad előzni gépjárművel kerékpárost?

Figyelt kérdés

2019. aug. 13. 11:13
 1/4 anonim ***** válasza:
69%

Ugyanazok a szabályok vannak ilyenkor, mintha egy másik autót (teherautót, buszt) akarnál előzni.

Vagyis: előtte akkor előzhetsz minden további nélkül, ha be tudod fejezni a manővert a kereszteződésig, vagy a kereszteződésben is szabad előzni. Kereszteződésben nem előzhetsz, ha egyenrangú utak találkozása, vagy ha nektek kell elsőbbséget adnotok. Ha védett útvonalon haladtok, akkor lehet.

Fentiekből következik egyébként, hogy ha alárendelt útról jobbra kanyarodsz ki védett útvonalra, akkor ne csak balra nézz, hanem jobbra is, hátha éppen előz valaki és a szembejövő oldalon halad.

2019. aug. 13. 11:17
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen, én is úgy tapasztaltam, hogy nem lehet. Mármint most csinálom a jogsit, és az oktatóm rámszólt mikor megelőztem a biciklist. Viszont a KRESZ szerint szabad....
2019. aug. 13. 20:02
 3/4 Alex Fly ***** válasza:
54%
Természetesen amikor a kereszteződésben a KRESZ engedélyezi az előzést, akkor is csak az összes feltétel egyidejű megléte esetén hajthatod azt végre -mint egyéb esetekben.
2019. aug. 16. 13:21
 4/4 anonim válasza:
Kérlek minden előző válaszoló tanulmányozza a kreszt. 34. §. Vonatkozik ide. Előzni tilos útkereszteződésben, kivéve ha főút tábla van. Ez nagyon kevés helyen van! Útkereszteződés az egyik oldalon betorkolló út is! Viszont ez az előzési tilalom nem vonatkozik egy nyomtávú jármű előzésére!
2019. aug. 21. 09:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!