Mi van akkor, ha olyan súlyos mozgássérültet viszek autóval, aki csak pár lépést tud megtenni, de parkolóhely csak több sarokra van attól, ahol kiszáll?
Ilyenkor kiteszem a mozgássérültet, és bolyongok tovább parkolóhelyet keresve, jó messzire attól, ahol kitettem. Ha végre valahol meg tudok állni, kiteszem a mozgássérült parkolókártyát, és utána visszagyalagolok. Ha végeztünk, elmegyek a kocsihoz, és azzal visszamegyek a kiindulási helyen várakozó mozgássérülthöz. Igen ám, de ő ilyenkor akkor sincs a kocsiban, ha kiszállok, és akkor se, ha beszállok. Meg se tudom mutatni, hogy hol van, mert olyan messze van. (Akit érdekel a helyszín, ilyen pl. az I. ker Fő utcai buszmegállónál levő templom. Megállni se igen lehet ott de, de kénytelen vagyok itt kitenni, aztán megyek előre több száz métert, a benzinkútnál kanyarodok be, és az ottani kis utcákban lehet csak megállni. De ez jó messze van a templomtól.)
Sokszor olvasom, hogy civil ruhás rendőrök figyelik a mozgássérült parkolást, és ha nincs ott a kártya jogosultja, akkor közokirathamisításért előállítanak és felelősségre vonnak. Tegnap is volt egy hasonló eset az RTL Híradóban. Én még nem jártam így, de nem tudom, elfogadják-e, hogy a közelben tettem ki a mozgássérültet, akkor is, ha nem tudok a parkolóhelyen rámutatni.
Ez elég szélsőséges eset volt, sőt túlkapásnak lehet minősíteni, de az egy másik kérdés lehetne.
Ugyanakkor az sem árt, ha a mozgáskorlátozottat szállító használja a fejét, hogy elkerülje a lehetséges csapdákat.
Sokan visszaélnek a parkoló igazolvány használatával, ezért a szigor, jobb az, ha nem is kerülsz olyan helyzetbe, hogy magyarázkodni kelljen.
Kellemetlen, de ha a célpont közelében nincs parkolóhely, távolabbra kell menni, ahol a mozgáskorlátozott nincs ott, nem vagy jogosult a kártya használatára.
A cél közelében viszont felállhatsz a járdára, ha az a szabályoknak megfelelően végrehajtható.
A parkoló igazolvány lényegét sokan félre értik, az nem arról szól, hogy a parkolás ingyenes, hanem a célhoz minél közelebbi megállást, várakozást segíti, hogy a mozgáskorlátozott ne távolról legyen kénytelen a célhoz gyalogolni (gurulni)... tehát, ha kiteszed a bejáratnál, a kiszállás pillanatától kezdve az igazolványt nem használhatod.
Viszont, ha a jogosult veled van, kint van a kártya, felállhatsz a járdára, várakozhatsz várakozni tilos tábla hatálya alatt (ha a feltételek adottak), figyelmen kívül hagyhatod a mindét irányból behajtani tilos táblát ( de a behajtani tilos táblát ne,, tehát egyirányú úton nem mehetsz a forgalommal szemben, és a megállni tilos táblát is figyelembe kell venni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!