Az adásvételit ha az eladó nem adja le, de én le adom, , át irják az autót?!
Jogszabály szerint az átruházónak (eladó) 8 napon belül*¹, a vevőnek 15 napon belül kell bejelentenie*² a gépjármű adás-vételt.
Az eladó érvényes adás-vételi szerződéssel alátámasztott bejelentésének tényét és időpontját három napon belül bejegyzik a nyilvántartásba.*³
Ez tehát csak tudomásulvételt jelent, nem átírást. Ha ez eladó nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségének, nincs jogszabályi következménye. A bejelentés igazolása csak támogatást jelent részére, ha a gépjárművel kapcsolatban szabálysértési bírság, pótdíj érkezik; ki tudja magát menteni. Ha a vevő átíratja, akkor tulajdonképpen felesleges is az eladó bejelentése.
A vevő bejelentése, ami átírást eredményez. Ehhez szükséges érvényes adás-vételi szerződés, a törzskönyv, a forgalmi engedély, az eredetiség-vizsgálati megfelelés igazolás és a megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás bemutatása; valamint meg kell fizetnie az átírási illetéket, és az új forgalmi engedély és törzskönyv illetékeit.
Ha csak az eladó tesz bejelentést, akkor a határidő letelte után felszólítják a vevőt az átírási kötelezettsége teljesítésére. Ha ennek sem tesz eleget, akkor intézkednek a gépjármű forgalomból való kivonására, és a NAV felé bejelentést tesznek, az elmaradt illetékmegfizetés miatt.
Ha egyik fél sem tesz bejelentést, akkor a hatóságok nem tudnak semmilyen változásról, a nyilvántartás változatlan marad, a felek nézegethetik az adás-vételi szerződést.
┌─ *¹ 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről [a továbbiakban: 304-es Kr] 2. § (1)
*² 304-es Kr 4. § g)
*³ 304-es Kr 2. § (2) ─┘
Az elveszett törzskönyv pótlásához ennyi nem elég, mivel tulajdonjogot igazol.
A pótláshoz igazolni kell a tulajdonjogot (intézheti felhatalmazott is), és kell az okmány elvesztéséről, eltulajdonításáról, megsemmisüléséről szóló jegyzőkönyv is. Az elvesztés bejelentése után megjelentetik a sorszámát a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos értesítőben, és csak a közzétételt követő naptól pótolható.
Lásd: [link]
Háááát nem is tudom!
-nem jelenti be, hogy eladta
-más cég az egyik papíron, más a következőn
-részletfizetés és bérleti szerződés
-elveszett törzskönyv..... :(
Ez így nekem sok(k), én biztos nem ugrottam volna bele akkor sem, ha álmaim autójáról van szó.
Tanulj az esetből! Remélhetőleg pozitív vége lesz, és máskor nem kreálsz magadnak ilyen problémát.
Először arról volt szó, hogy magánszemélytől, aztán a bérleti lapon már egy cég neve szerepelt, később egy másik cég. Közben valami részlet is említettél. Mellesleg nincs meg a törzskönyv, most meg valami kereskedés illetékmentességéről írsz......
Remélem Te átlátod, és ez valami jó üzlet.
Az biztos, hogy én már régen visítva menekülnék onnan. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!