Mi a különbség a Bonus és Malus kategória között?
Alapfelállásban A0-ban vagy a biztosítás megkötésekor, ha addig nem volt a neveden gépjármű. Ha nem csinálsz balesetet, akkor a következő tárgyévben B1-be kerülsz, aztán B2-be és így tovább. Ez azzal jár, hogy évente ELVILEG kevesebbet kell fizetned a biztosításra, ezzel jutalmaznak meg, úgymond "megdícsérnek", hogy jól vezetsz, biztonságos vagy. Ha jól tudom, egészen B10-ig mehet a dolog (10 év balesetmentes vezetés) amikor is már egész kis hányadát fizeted az A0-díjszabásának! Azért mondom, hogy ELVILEG, mert ugye romlik a forint, stb...én most léptem B3-B4-be és mégis több lesz jövőre a biztosításom majd' egy ezressel.
Fordítva ugyanez: ha balesetet csinálsz, visszaesel egy kategóriát, pl. B3-ból B2-be. Így többet fizetsz, de egy év múlva megint feljebb léphetsz, ha nem csinálsz balesetet megint. Nem ide tartozik de úgy tudom, hogy különösen nagy kár esetén 2-t is visszadobhatnak...
Szóval, mivel A0-ban voltál és csináltál egy balesetet, így M (malus) 1-be kerültél. Ha vigyázol, jövőre A0-ban leszel, aztán B1 és így tovább! Rossz esetben M akármeddig is elmehetsz, ilyenkor a sokszorosát fizetheted az A0 kategóriának!!!
Ja és ha valamiért lekerül a nevedről a gépjármű, akkor évente egyet vesztesz, mivel nem vezetsz (szerintük :S), csökken a rutinod. Persze az is érdekes, hogy valaki sofőrként dolgozik évi 80000 km-el de nincs kocsija, akkor is A0-ból indul, na mindegy...
Még valami: ha volt egy kocsid és van B5-öd mondjuk és veszel még egy kocsit a nevedre, arra megint A0-t kapsz, vagyis csak egy nevedre szóló gépjárműre szólhat a kedvező biztosítás...persze balesetmentes évvel számolva az a kocsi is B1-be kerül és így tovább...
Biztos ami biztos, nézz körül egy biztosítónál is mert változhatnak a szabályok, de a lényege mindig ugyanaz marad.
És azt is nézd majd meg, hogy érdemes lenne majd biztosítót váltanod, mert előfordulhat, hogy máshol M1-ben is kevesebbet fizetnél mint a jelenlegi biztosítónál A0-ban...vagy M1-ben...hiszen verseny van a biztosítók közt.
Remélem érthető voltam...:)
Tömör Professzor előadását hallhatták...:D
köszi, elég jó amiket leírtál. persze én hagytam ki a kérdésből, hogy:
B2-ben voltam mikor baleseteztem, akkor raktak vissza A0-ba (igen, kettőt estem vissza), gondoltam hogy 2009-ben már újra B1 lehetek.
De akkor ennek utánajárok mégis
Előfordulhat hogy a Genertel-nél voltál biztosítva, na pl ők azért olcsóak mert ha balesetezel egyből már a következő negyedévbe átdobnak a0-ba és... akár hol is voltál előtte...
Ezért kell vigyázni hogy nem mindig a legolcsóbb a nyerő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!